Recensie: Helena Fox – Steeds verder weg

Summary
Het zeventienjarige meisje Elizabeth Martin Gray, iedereen noemt haar Biz, heeft niet het gemakkelijkste leven achter de rug of voor de boeg. Ze is haar vader op jonge leeftijd verloren en verliest ook haar vriendengroep misschien wel. Tot er een jongen opduikt die alles wellicht kan veranderen. Toch verdwijnt hij ook. Komt alles weer terug voor Biz of komt de grote depressie en raakt ze steeds verder weg?
8

Soms maak je dingen mee die je ver weg brengen van wie je werkelijk bent, en soms komt er dan hulp uit onverwachte hoek. In dit boek gaat het niet om de hulp uit onverwachte hoek maar juist hoe je daarmee omgaat en wat het met je doet.

Ergens bij horen

Elizabeth Martin Gray, een zeventienjarige meisje, heeft al veel meegemaakt en het ergste is dat haar vader is gestorven toen ze nog maar net zeven jaar was. Nu gaat ze naar school en hoort ze bij een clubje jongeren waar ze goed mee op kan schieten. Elizabeth woont samen met haar moeder en de tweeling Dart en Billie, waar ze veel lol mee heeft. Ze voelt zich op school eigenlijk tot niemand echt aangetrokken totdat er een nieuwe jongen op school verschijnt. Ze is niet verliefd op hem, maar ze vindt hem wel interessant en hij trekt een beetje met zijn been. Elizabeth, eigenlijk door iedereen die haar kent wordt ze Biz genoemd, bedenkt haar eigen verhaal over hoe het komt dat Jasper met zijn been trekt. En dan verdwijnt Jasper van school en doet Biz iets op het strand waardoor alles verandert. Biz had altijd al donkere gedachten en deze worden steeds erger nu ze door dat voorval op het strand zelfs van school wordt gestuurd. In deze moeilijke tijden heeft ze steun aan haar vader ook al is hij er eigenlijk al lang niet meer. En dan raakt ze ook dat contact kwijt. Zal ze zowel Jasper als haar vader terugvinden of zakt ze steeds verder weg?

Afwisselend

De schrijfster vertelt het verhaal in de ik-vorm waardoor je een mooi kijkje in het hoofd kunt nemen van Biz. Dit zorgt ervoor dat je snel in het verhaal zit en meegezogen wordt door de gedachten van de hoofdpersoon. Het boek is niet echt opgedeeld in hoofdstukken, wel eindigt het verhaal op een bladzijde eerder dan dat deze helemaal vol staat en begint de volgende bladzijde later dan normaal, wat ervoor zorgt dat je het boek makkelijk leest. Ook bestaat het boek uit drie delen die aangegeven worden met Romeinse cijfers. De ik-vorm wordt afgewisseld met dialogen die zin voor zin onder elkaar geschreven zijn en op andere momenten juist verwerkt zijn in lange zinnen. Ook de tekst is soms schuingedrukt om de aandacht te vestigen op iets.

Extra dimensie

Het is in het begin wennen aan de schrijfstijl van Fox omdat het begint met een gedachtestroom van Biz. Zodra je dat snapt en verder leest, neemt het je mee in het verhaal en verrast het je door de echtheid waarmee het geschreven is en de duistere gedachten die mensen kunnen hebben en waar mensen soms toe in staat zijn. Het mooie van het verhaal is dat het niet alleen de duistere kant laat zien maar ook de mooie kant en dat één beslissing verstrekkende gevolgen kan hebben, en al lijkt het in het begin negatief uit te pakken het je toch verrast op een positieve manier. Ook het contact met de tweeling wordt mooi beschreven. Wat ook sterk is aan het verhaal, is dat de schrijfster nog een manier heeft gevonden om een extra dimensie in het verhaal te brengen zonder te veel te verklappen: Biz hoort dingen praten en geluid maken die dat eigenlijk niet kunnen, en dat maakt dit boek tot een aanrader. 

Bereisd

Helena Fox is een Australische schrijfster en schrijfcoach voor jongeren. Ze heeft veel gereisd en woont het liefst in de buurt van de zee. Op dit moment woont ze met haar gezin in Wollongong. Steeds verder weg is haar debuutroman en lijkt autobiografisch.

Steeds verder weg
Steeds verder weg
Score 4.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Hasso Hofstede
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.