Recensie: Helene Flood – De therapeut

Samenvatting
De therapeut van Helene Flood is een thriller van Scandinavische maak. Met recht is dit een spannend verhaal dat staat als een huis. De karakters zijn erg interessant neergezet. Hoe summier of uitgebreid ze ook aan bod komen, ze zijn allemaal van belang voor het verhaal. Dit zorgt ervoor dat je als lezer constant in spanning blijft over wie de moord op Sigurd heeft gepleegd. Ook komt er twee keer een plottwist aan bod, en hoewel de tweede twist iets uitgebreider beschreven had mogen worden, blijft het verhaal toch met beide benen op de grond staan.
8

Niets is wat het lijkt

Sara en Sigurd wonen sinds kort in het huis dat Sigurd geërfd heeft van zijn opa. Omdat er al een hele tijd niets meer aan is onderhouden ligt voor hen de schone taak om het hele huis grondig te verbouwen. Allemaal leuk en aardig, maar beide zijn ze net voor zichzelf begonnen en met name Sigurd maakt lange dagen om zijn architectuurbedrijf van de grond te krijgen. Sara, die een praktijk als psychotherapeute boven haar garage is begonnen, spendeert hierdoor hele dagen alleen in en om het huis. Plots verdwijnt Sigurd; hij zou een weekendje weg gaan met vrienden maar is nooit op komen dagen. Niet lang daarna blijkt dat hij vermoord is, en als er dan ook nog allerlei vreemde geluiden uit het huis komen en willekeurige spullen blijken te zijn verplaatst begint Sara steeds meer aan haarzelf, haar geheugen en haar geestelijke gezondheid te twijfelen; klopt alles wat ze meemaakt wel?

De Therapeut is het debuut van Helene Flood. Ze is van Noorse komaf en is in het dagelijks leven psycholoog, wetenschapper en nu dus ook auteur. En dat zie je zeker terug in dit boek. Hoewel haar werk fictie is, is het wel realistisch geschreven en van begin tot eind enorm spannend. Hoewel de plotomschrijving op de achterkant van het boek af en toe leest alsof het een spookverhaal is (met kreten als ‘Waarom heeft ze het idee dat ze niet alleen is?’ kom je daar al snel aan), maar het verhaal gaat op geen enkel moment de grens van ongeloofwaardigheid over. Hoogstens in de zin van de geloofwaardigheid van Sara zelf, en of het verhaal wat zij vertelt aan de politie en zichzelf voorhoudt eigenlijk wel klopt.

Solide opbouw

De opbouw van het verhaal is heel goed gedaan. Flood kiest ervoor om het verhaal telkens te laten verspringen tussen heden en verleden. Hiermee geeft ze stukje bij beetje meer diepgang aan de karakters, aan het verhaal en aan de spanning. Je vraagt je tijdens het lezen af, vanaf het moment dat blijkt dat Sigurd dood is, wie het kan hebben gedaan. Intussen krijg je stukje bij beetje steeds meer te weten over de onderliggende spanningen tussen Sigurd en Sara, wordt de sfeer steeds grimmiger en spannender en ga je als lezer ook aan alles twijfelen. Beeldt Sara zich nu dingen in of is er echt iets aan de hand?

Wacht op Sigurd. Wacht op iemand om mee te praten, iemand om bij te zijn. Hij komt laat thuis en is kapot. Wil nergens heen. Wil niet praten. Wil alleen met zijn laptop op schoot zitten.
Ik vraag hem dingen. Wanneer is het klaar? De badkamer, de hal beneden, de slaapkamer? Alle trappen? Sigurd zegt, ik werk me een slag in de rondte, is je dat wel opgevallen, we zwemmen bovendien niet in het geld.

Psychologisch onderbouwd

Ook op psychologisch gebied is het boek sterk neergezet. Je wordt meegenomen in de belevenis en gedachtegang van Sara, wat de relatie met Sigurd met haar heeft gedaan, hoe haar leven er als kind uitzag en wat voor impact dat heeft gehad op haar partnerkeuze. Enerzijds is ze zich hier goed bewust van, anderzijds heeft ze ook een enorme blinde vlek die verklaart waarom ze soms vreemde keuzes lijkt te maken. Je voelt je verbonden met haar, maar ook weer niet zo erg dat je haar als ‘verdachte’ uitsluit. Ook andere karakters die de revue passeren worden, hoewel allicht af en toe oppervlakkig, goed neergezet. Hoe summier iemand wel of niet ter sprake komt, allen voegen ze op hun eigen manier iets toe aan de opbouw van het verhaal.

Het boek kent overigens ook twee plottwists die je niet per se zo snel zal zien aankomen. Hier lijkt Flood toch de grens wat op te zoeken qua geloofwaardigheid, maar gaat deze echter niet over. Dit is knap gedaan, want de keuze voor deze twists moeten toch wel goed onderbouwd worden willen ze je als lezer vast blijven houden, het is dus een dunne lijn. Het enige minpunt is wellicht het einde, waar de tweede twist aan bod komt. Hier zou het gesierd hebben om er toch nog wat meer over te lezen. Het voelt nu meer alsof het einde sneller komt dan wat verklaard had moeten worden, wat ietwat afgeraffeld overkomt. Er kan hierover natuurlijk niet teveel weggegeven worden zonder het verhaal te verpesten, dit zou je dus zelf als lezer moeten gaan ervaren.

De therapeut
De therapeut
Score 3.6 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.