Recensie: Hendrik Groen – Leven en laten leven

Samenvatting
Leven en laten leven is dan wel geen dagboek van Hendrik Groen, maar is niettemin van zijn hand afkomstig. Het is bewonderenswaardig hoe een geladen onderwerp als de dood en begrafenissen toch luchthartig en zelfs met humor gebracht kunnen worden, zonder hierbij respect- of smakeloos te worden. Toch lukt Hendrik Groen dit, en samen met de strubbelingen van Arthur over zijn huidige leven en de sleur waar hij zich in bevindt is Leven en laten leven een perfecte mengeling van humor, klein gebrachte emoties en herkenbaarheid. Dus ben je fan van de Geheime dagboeken: het is even omschakelen, maar dit boek is absoluut de moeite waard om te lezen!
8

Hendrik Groen is een pseudoniem

Arthur Ophof zit in een sleur. Zijn huwelijk is niet om over naar huis te schrijven, zijn baan bij wc-artikelenbedrijf Hertog is wel de minst spannende baan die hij zich had kunnen voorstellen en zijn leven is er al met al niet van geworden wat hij had gewild. Zijn vrouw Afra kan er ook niks aan doen, zij is wie ze is, maar eigenlijk kunnen ze elkaar niet meer luchten of zien. Heimelijk droomt Arthur er al een tijdje van om zijn leven om te gooien, en als hij plots ontslagen wordt, biedt dit voor hem een unieke kans: de start van een nieuw leven, door zijn oude leven achter te gaan laten. Letterlijk.

Het zat er al een tijdje aan te komen en de geruchten waren eigenlijk al bevestigd, maar nu is het toch definitief: Hendrik Groen is een pseudoniem. Is dit spijtig? Ja en nee. Ja, want nu weten we zeker dat er niet echt ergens een Hendrik Groen in een verzorgingshuis in Amsterdam bivakkeert met zijn Omanido-clubje, en nee, want we mogen genieten van een nieuw boek van deze fantastische schrijver. Want ook Leven en laten leven is doordrenkt van de droge humor, de eenvoudige emotionele momenten en kneuterige manier van omschrijven. Hoewel dit voor de fans van Hendrik Groen wel even omschakelen zal zijn, is het zeker de moeite waard om hier doorheen te prikken, je houdt er namelijk een fantastisch boek aan over.

Als je nou maar met elkaar zou kunnen communiceren…

Het personage van Arthur (en ook Afra) zal voor velen een bron van herkenning zijn: de sleur van een uitgeblust huwelijk, dagelijks in de file staan van en naar je werk, de dromen die je als twintiger had waar onderaan de streep eigenlijk niets van over is gebleven. Dit ongemakkelijke thema weet Hendrik Groen als geen ander te brengen met een flinke dosis humor en die simplistische manier van omschrijven, die tegelijkertijd niet oppervlakkig is. Ja, dit klinkt tegenstrijdig, maar fans van Hendrik Groen begrijpen precies wat hiermee bedoeld wordt.

In het boek volg je het innerlijk dialoog van Arthur, deze leest af en toe ook alsof het als dagboek is geschreven (zoals in de dagboeken van Hendrik Groen). Deze innerlijke dialogen worden afgewisseld met het innerlijke dialoog van Arthurs vrouw Afra. Je krijgt al snel te doen met Arthur, want zijn persoonlijkheid zorgt ervoor dat hij niet snel dingen durft uit te spreken. Hij denkt een hoop, vooral over zijn huwelijk met Afra, maar hij en zij zitten al jaren in een stilzwijgend tolereren van elkaar. Gelukkig zijn daar voor Arthur zijn vrienden Joost, Wouter en Stijn. Op hun wekelijkse golfuitjes op vrijdag passeren een hoop onderwerpen de revue, en hier is het ook waar Arthur zijn plan voorstelt: Zijn eigen dood in scène zetten om zo een nieuw leven te kunnen beginnen.

Nee, ik verzin de naam Goedkope Uitvaart niet. Dat zou niemand geloven. Ik vraag me ook niet af op welk marktsegment Goedkope Uitvaart zich richt. Ik vraag me wel af wie er zo weinig respect voor de dode heeft of zo armlastig is dat hij deze uitvaartmaatschappij in de arm neemt. Of zou men de eigen bedrijfsnaam angstvallig verborgen houden tijdens de plechtigheid?

Twee zielen hebben niet altijd een gedachte

Hierdoor ontstaat er een stortvloed aan komische situaties, maar wordt ook de wereld van de uitvaartorganisaties, begrafenissen en crematies aan de tand gevoeld. Dit is wel een gevoelig onderwerp, en de grappen en opmerkingen hierover moet je dus maar net kunnen waarderen. Overigens wordt het op geen enkel moment respectloos, dus je hoeft niet bang te zijn dat het boek stuitend overkomt.

Het enige nadeel wat over dit boek valt op te merken is eigenlijk de dialogen van Afra. Hier ligt een gemiste kans, want in haar dialogen staat eigenlijk telkens precies wat Arthur al over haar dacht, vanuit haar perspectief geschreven. Heel af en toe is er maar een moment waarbij haar gevoelens anders zijn dan dat hij had geïnterpreteerd, het was mooier geweest als (door hun wederzijdse stilzwijgen) had gebleken dat ze van elkaar misvattingen hadden gehad die onterecht waren geweest.

Jager en prooi 1 Jager
Jager en prooi 1 Jager
Score 4.5 van 5 sterren.
€22,95
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.