Recensie: J.D. Barker – De beller op lijn vier

Samenvatting
De beller op lijn vier is een vlot en spannend boek. Door de vlotte schrijfstijl van Barker wordt je vanaf het begin meegetrokken in het verhaal. In het boek volg je Jordan Briggs, een bekende radiomaker, en agent Cole. De persoonlijkheden van de personages komen goed naar voren en je merkt duidelijk de verschillen in hoe mensen met de situatie omgaan. Dat maakt het boek ook leuk. Als lezer ga je zelf ook nadenken over de dilemma's die de personages worden voorgeschoteld en daardoor voelt het alsof je er middenin zit. Ondanks dat sommige momenten wat ongeloofwaardig zijn is het boek nog steeds erg vermakelijk en spannend.
7.5

Taxi’s of Ubers?

De bekende radiopresentatrice, Jordan Briggs, deelt in haar shows haar ongezouten mening en neemt geen blad voor haar mond. Ze is eigenwijs en met meer dan vijf miljoen luisteraars heeft ze ook een ego ontwikkeld. Ondanks dat betekent de New Yorkse radio alles voor haar en als blijk van waardering spreekt ze in de show soms haar luisteraars. Op een dag belt ene Bernie tijdens de show. Bernie wil graag een spelletje spelen en Jordan moet kiezen tussen taxi’s of Ubers. Jordan kiest voor taxi’s en vlak daarna ontploffen er vlak voor haar kantoor zeven taxi’s. Wat een onnozel spelletje leek, loopt al snel uit op een onheilspellende nachtmerrie. Het aantal slachtoffers loopt op en al snel hangt Bernie weer aan de lijn bij de show van Jordan. De klopjacht begint en wordt gevolgd door miljoenen luisteraars.

Als lezer ben je het hele verhaal aan het meedenken over het motief van Bernie. Wat is de reden dat hij in de show van Jordan het spel begint? Is het mogelijk om tegen Bernie in te gaan, ondanks dat hij alle tijd heeft gekregen om dit te plannen? En wat als alles wat je zegt of doet tegen je gebruikt wordt? De psychologische spelletjes die Bernie met Jordan speelt zijn interessant en je gaat je afvragen hoe zij zich tot elkaar verhouden. Je gaat je zelfs afvragen hoe Jordan zich tot iedereen om haar heen verhoudt en welke banden er onderling spelen. Waarom is senator Moretti bijvoorbeeld in de show van vandaag? Alles lijkt tot in de puntjes te zijn uitgedacht.

Alles voor de luistercijfers, of toch niet?

Barker trekt je mee het verhaal in en laat je pas los aan het eind van het boek. Het verhaal is zeker vermakelijk en zet je aan het denken over wat je zelf zou doen tijdens de dilemma’s die Jordan Briggs krijgt voorgeschoteld. Het is een spannend verhaal dat op momenten wat ongeloofwaardig is. Dat neem je echter op de koop toe, doordat je zo in het verhaal zin en met een sneltreinvaart weer wordt meegetrokken in het verhaal. De vlotte schrijfstijl is zeer prettig. De personages zijn interessant en hebben ieder een eigen karakter. Toch is het leukste personage wel Charlotte, de dochter van Jordan Briggs. De jongedame is minstens net zo eigenwijs als Jordan, lekker brutaal en recht door zee. De conversaties die agent Cole bijvoorbeeld met Charlotte heeft zorgen ook voor een lach tijdens het lezen. Door de manier waarop de personages met elkaar omgaan komt hun persoonlijkheid echt naar boven.

Sommige personages zijn wat meer op de achtergrond, maar deze hadden best wat meer uitgediept mogen worden. Tevens is er een bepaalde groepering die dingen in gang zet in het verhaal, maar hier had best wat meer achtergrondinformatie over gegeven mogen worden. Het voelt nu een beetje aan alsof het alleen voor opvulling aan het verhaal is toegevoegd. Deze groepering zorgt er wel voor dat het verhaal klopt, maar het is nog erg vaag en vooral op het einde hoor je er weinig meer over. Verder ben je als lezer tijdens het hele verhaal aan het speculeren en meedenken wat de achterliggende reden is van de gebeurtenissen en wie er allemaal bij betrokken is. Dat maakt het boek ook weer interessant.

Hij lachte zacht. ‘Ik luister al lang, weet je nog, Jordan? Ik weet dat je geen reet om me geeft. Het gaat je alleen maar om de luistercijfers. Je wilt dat ik me openstel, dat ik je iets persoonlijks vertel, iets wat je kunt gebruiken. Misschien ben ik te zwaar. Misschien drink ik teveel. Misschien sluit ik me af voor de buitenwereld. Als ik je iets geef trek je eraan, als een los draadje aan je trui. Je zult maar blijven trekken, me ontrafelen, me stapje voor stapje helemaal kapotmaken. Je hebt er je werk van gemaakt om mensen beetje bij beetje af te breken. Die kans ga ik je niet geven.’

J.D. Barker

J.D. Barker is een Amerikaanse thrillerauteur. Zijn boeken bevatten meestal een spannend verhaal met elementen van horror, mysterie en sciencefiction. Zijn eerste boek, Forsaken, is uitgekomen in 2012. Sindsdien heeft hij al een aantal boeken meer geschreven. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen kennen van de serie rondom Sam Porter, met de boeken Horen, zien, zwijgen, Het vijfde meisje en Vergeef me. Qua vibe is De beller op lijn vier vergelijkbaar met Lift van Linwood Barclay. De bijzondere opmerking van de auteur aan het einde van het boek raakt nog het meest en laat ook zien dat Barker weet waar hij het over heeft. ‘Een goed verhaal wordt aangestuurd door de personages, niet door de schrijver.’ Dat zie je duidelijk terug in de schrijfstijl van Barker en dat maakt het boek ook vloeiend.

De beller op lijn vier
De beller op lijn vier
Score 4.5 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 1

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.