Recensie: J.D. Barker – Vergeef me (Sam Porter #3)

Summary
Anson Bishop - hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden - geeft zich over aan de politie en legt een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die het onderzoek naar een reeks moorden op losse schroeven zet, net als de levens van de betrokken rechercheurs. Vergeef me is het laatste deel in de Sam Porter-trilogie en belooft een meesterlijke finale te zijn, maar is uiteindelijk vooral een boek dat je met gemixte gevoelens achterlaat. Het is niet een slecht boek, maar het voelt ongeloofwaardig en maakt ook met terugwerkende kracht de vorige delen ongeloofwaardig. De gebeurtenissen in het boek zijn op zich spannend en interessant, maar grote delen van de ontknoping komen volledig uit de lucht vallen. Voor wie het vorige deel erg kon waarderen is dit slot waarschijnlijk een aanrader, voor de rest is het vooral een afweging of je nogmaals 500 pagina's wilt lezen zonder uiteindelijk compleet omver geblazen te worden.
5.5

Vergeef me, vader

Anson Bishop – hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden – geeft zich over aan de politie en legt een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die het onderzoek naar een reeks moorden op losse schroeven zet, net als de levens van de betrokken rechercheurs. Terwijl Bishop wordt verhoord, worden er opnieuw vier lijken aangetroffen. De slachtoffers zitten onder het zout en zijn zorgvuldig gepositioneerd. Bij alle vier worden de woorden ‘vergeef me, vader’ aangetroffen. Voor rechercheur Sam Porter halen de woorden lang vergeten herinneringen naar boven. Als Bishop in hechtenis zit, wie is dan de moordenaar?

Na Horen, zien, zwijgen en Het vijfde meisje is Vergeef me het laatste deel in de Sam Porter-trilogie. Het vorige boek eindigde midden in het verhaal met de woorden ‘wordt vervolgd…’ en dit derde boek pakt het verhaal op waar het gebleven was. Het vorige boek ronde eigenlijk geen enkele verhaallijn af en bleek uiteindelijk niet veel meer dan een lange aanloop naar het slot. De achterflap van Vergeef me belooft ons een ‘meesterlijke finale’, maar of dat helemaal waar wordt gemaakt? Niet echt. Het laat je vooral achter met gemixte gevoelens.

Drie boeken, één verhaal

Eigenlijk is de Sam Porter-trilogie één verhaal verteld in 1400 pagina’s, opgedeeld in 359 hoofdstukken, verspreid over drie boeken. Dat met in totaal anderhalf jaar wachttijd tussen de verschillende delen maakt dat je als lezer behoorlijk moet graven in je geheugen om alle voorgaande gebeurtenissen weer boven water te krijgen. Het eerste deel was een vrij afgerond verhaal, maar het tweede deel was dat alles behalve. De eerste hoofdstukken vatten een aantal hoofdpunten samen en geven je wat houvast, maar toch voelt het alsof je vanaf begin af aan al de grip kwijt bent op het verhaal. Het blijkt (en blijft) problematisch dat het tweede deel geen (grotendeels) afgerond verhaal is.

Het aantal personen dat de revue passeert is enorm: zoveel dat je als lezer uiteindelijk niet goed meer weet wie wie is. Misschien niet zo gek aangezien dit het derde deel is van een trilogie waarin heel veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen en er nog een flink aantal volgen. Al die personen maken uiteindelijk onderdeel uit van de ontknoping, want na de twee delen is het wel duidelijk dat de slachtoffers nooit willekeurig zijn. Net als familie, vrienden, alle agenten die zich met de zaak bemoeien en de mensen die Sam Porter en Anson Bishop op hun levenspaden ontmoeten. Dat maakt dat je uiteindelijk van tientallen namen moet weten wie ze zijn en wat hun relatie ook alweer was met het verhaal.

Losse eindjes

De grote ontknoping stelt erg teleur. Het voornaamste probleem is een kleine plotwending die niks toevoegt, maar ondertussen met terugwerkende kracht al het voorgaande ongeloofwaardig maakt. Daarnaast is de grote plottwist een herhaling van zetten die de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Bovendien komt het ook compleet uit de lucht vallen. De ontknoping zit vol met plotwendingen, maar ze komen niet lekker uit de verf. Het roept vooral vragen op en je voelt je eigenlijk nergens op het verkeerde been gezet omdat de plotwending zo uit de lucht komen vallen.

Je kunt niet zeggen dat Vergeef me een slecht boek is, maar toch stelt het teleur. Er zijn genoeg spannende en interessante gebeurtenissen, die uiteindelijk maken dat je wel door blijft lezen. Toch verdwijnt het politie-speurwerk naar de achtergrond en is de plot eerder gebaseerd op toeval. De seriemoordenaar wordt als een mastermind neergezet, maar wordt vervolgens juist ongeloofwaardig doordat deze geen enkele fout maakt en dat alles uit de hele Sam Porter-reeks juist verloopt zoals gepland door de seriemoordenaar. Dat terwijl je maar minimale uitleg krijgt over hoe dat alles mogelijk is.

Genot voor sommigen, teleurstelling voor anderen

Alles bij elkaar komt het er waarschijnlijk op neer dat degenen die hebben genoten van de vorige twee delen dit slot ook zullen waarderen. Wie dit boek leest met zoveel mogelijk details uit de vorige boeken en hoopt op een verbluffend einde wordt waarschijnlijk teleurgesteld. Hoewel gebeurtenissen die in het eerste boek zijn aangehaald een rol spelen in de ontknoping van dit boek, voelt het niet alsof je zelf met de personages mee hebt kunnen puzzelen naar hoe uiteindelijk de vork in de steel steekt. Misschien was dat ook niet de bedoeling van de auteur, maar dat maakt het vreemd dat je honderden pagina’s lang steeds meer iets ontdekt over een groter geheel en dat verschillende verhaallijnen meer in elkaar verweven blijken dan gedacht.

Sam Porter 3 - Vergeef me
Sam Porter 3 - Vergeef me
Score 4.6 van 5 sterren.
€20,-
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Michael Wenting
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.