In Sprookjes & Vertellingen zijn verschillende gedichten en verhalen samengevoegd. Het is een mooie bundel met nog nooit eerder samen verschenen sprookjes en vertellingen van J.R.R. Tolkien. Naast liedjes over Tom Bombadil en Tolkiens essay, genaamd Over sprookjesverhalen, bevat het boek ook sprookjes over het hondje Rover, dat in een speelgoedhondje veranderd nadat hij een tovenaar heeft gebeten; over een schilder, genaamd Klein, die wel verschillende soorten bladeren kan schilderen, maar geen hele boom; over de smid van Groot Wolding, met zijn kennis over het feeënrijk; en over boer Gilles, die slim moet zijn en bedachtzaam moet handelen wanneer er een lompe reus zijn land op komt sjokken.
Stuk voor stuk zijn het zeker bijzondere sprookjes. Zo word je bijvoorbeeld meegenomen met Rover en zijn avontuur. Hij leert van alles tijdens zijn avontuur en dit is wel leuk om te lezen. Ook neemt schilder Klein je mee in zijn eigen avontuur. Wat alle verhalen of sprookjes eigenlijk gemeen hebben is dat alle hoofdpersonen ergens naar opzoek zijn. Verder is het boek niet heel spectaculair. Tolkien gaat soms van de hak op de tak en wijkt graag wat af van de originele verhaallijnen, hierdoor is de rode draad af en toe wat ver te zoeken en is het soms onduidelijk waar het verhaal nou eigenlijk om draait.
Daarnaast moet de schrijfstijl van Tolkien je echt liggen, wil je erg enthousiast zijn over zijn boek. Hij heeft namelijk een heel eigen manier van schrijven en laat ook duidelijk zijn mening horen. In zijn essay Over sprookjesverhalen komt dit heel duidelijk naar voren. Zijn essay komt misschien wat arrogant over, maar geeft – ondanks Tolkiens afdwalende schrijfstijl – wel een duidelijk beeld van hoe Tolkien over sprookjes denkt. Hierbij geeft hij ook kritiek op andere sprookjes en onderbouwt dit stellig. In het voorwoord gaat Tolkien er eigenlijk al vanuit dat je een trouwe lezer bent en zijn werken kent. Dit hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn, maar het geeft wel weer dat hij voor een specifieke doelgroep schrijft: de mensen die zijn eerdere boeken ook hebben gelezen.
Het kan zijn dat je moeilijk door het boek heen komt, omdat Tolkiens schrijfstijl je dus misschien niet ligt. Op sommige stukken is het helaas ook niet echt boeiend en heb je misschien de neiging om het boek aan de kant te leggen en wat anders te gaan doen. Je wordt namelijk niet echt in de verhalen gezogen en de rode draad is vaak onduidelijk. De cover is wel mooi, maar ook niet heel bijzonder; simpel, maar passend. Het voelt een beetje aan als een bij elkaar geraapt zooitje; gedichten, een essay en sprookjes in één boek. Een beetje rommelig, helaas. Wel is het boek een aanrader voor de fans van Tolkien of geïnteresseerden in “sprookjes”, maar anders zou je hem misschien beter kunnen laten liggen.
John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) studeerde Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Oxford, waar hij later zelf hoogleraar werd. Hoogstwaarschijnlijk zul je Tolkien kennen van zijn fictiedebuut De hobbit, dat de aanzet was tot zijn wereldberoemde werk In de ban van de ring. Dit zijn nog altijd twee heel populaire boeken. Tolkiens werken worden nog altijd beschouwd als een belangrijke factor binnen het fantasygenre en wordt door velen nog steeds als een hoogtepunt beschouwd.
roman
€18,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis