Recensie: J.R.R. Tolkien – Sprookjes & Vertellingen

Samenvatting
Sprookjes & Vertellingen is een bundel met samengestelde werken van Tolkien. Het is echter alleen een aanrader voor de echte fans van Tolkien of voor de mensen die heel veel van poëzie en sprookjes houden. Het is niet veel bijzonders en je komt er moeilijk doorheen. Doordat het een samengesteld boek is, voelt het helaas aan als een bij elkaar geraapt zooitje. De sprookjes waren wel bijzonder, maar daar blijft het dan ook bij.
5

In Sprookjes & Vertellingen zijn verschillende gedichten en verhalen samengevoegd. Het is een mooie bundel met nog nooit eerder samen verschenen sprookjes en vertellingen van J.R.R. Tolkien. Naast liedjes over Tom Bombadil en Tolkiens essay, genaamd Over sprookjesverhalen, bevat het boek ook sprookjes over het hondje Rover, dat in een speelgoedhondje veranderd nadat hij een tovenaar heeft gebeten; over een schilder, genaamd Klein, die wel verschillende soorten bladeren kan schilderen, maar geen hele boom; over de smid van Groot Wolding, met zijn kennis over het feeënrijk; en over boer Gilles, die slim moet zijn en bedachtzaam moet handelen wanneer er een lompe reus zijn land op komt sjokken.

Stuk voor stuk zijn het zeker bijzondere sprookjes. Zo word je bijvoorbeeld meegenomen met Rover en zijn avontuur. Hij leert van alles tijdens zijn avontuur en dit is wel leuk om te lezen. Ook neemt schilder Klein je mee in zijn eigen avontuur. Wat alle verhalen of sprookjes eigenlijk gemeen hebben is dat alle hoofdpersonen ergens naar opzoek zijn. Verder is het boek niet heel spectaculair. Tolkien gaat soms van de hak op de tak en wijkt graag wat af van de originele verhaallijnen, hierdoor is de rode draad af en toe wat ver te zoeken en is het soms onduidelijk waar het verhaal nou eigenlijk om draait.

Daarnaast moet de schrijfstijl van Tolkien je echt liggen, wil je erg enthousiast zijn over zijn boek. Hij heeft namelijk een heel eigen manier van schrijven en laat ook duidelijk zijn mening horen. In zijn essay Over sprookjesverhalen komt dit heel duidelijk naar voren. Zijn essay komt misschien wat arrogant over, maar geeft – ondanks Tolkiens afdwalende schrijfstijl – wel een duidelijk beeld van hoe Tolkien over sprookjes denkt. Hierbij geeft hij ook kritiek op andere sprookjes en onderbouwt dit stellig. In het voorwoord gaat Tolkien er eigenlijk al vanuit dat je een trouwe lezer bent en zijn werken kent. Dit hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn, maar het geeft wel weer dat hij voor een specifieke doelgroep schrijft: de mensen die zijn eerdere boeken ook hebben gelezen.

Het kan zijn dat je moeilijk door het boek heen komt, omdat Tolkiens schrijfstijl je dus misschien niet ligt. Op sommige stukken is het helaas ook niet echt boeiend en heb je misschien de neiging om het boek aan de kant te leggen en wat anders te gaan doen. Je wordt namelijk niet echt in de verhalen gezogen en de rode draad is vaak onduidelijk. De cover is wel mooi, maar ook niet heel bijzonder; simpel, maar passend.  Het voelt een beetje aan als een bij elkaar geraapt zooitje; gedichten, een essay en sprookjes in één boek. Een beetje rommelig, helaas. Wel is het boek een aanrader voor de fans van Tolkien of geïnteresseerden in “sprookjes”, maar anders zou je hem misschien beter kunnen laten liggen.

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) studeerde Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Oxford, waar hij later zelf hoogleraar werd. Hoogstwaarschijnlijk zul je Tolkien kennen van zijn fictiedebuut De hobbit, dat de aanzet was tot zijn wereldberoemde werk In de ban van de ring. Dit zijn nog altijd twee heel populaire boeken. Tolkiens werken worden nog altijd beschouwd als een belangrijke factor binnen het fantasygenre en wordt door velen nog steeds als een hoogtepunt beschouwd.

De rook die dondert
De rook die dondert
roman
Score 3.2 van 5 sterren.
€22,49
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.