Recensie: Jackie van Laren – Vallen

Samenvatting
Vallen is een prima chicklit geworden die lekker wegleest, erg bijzonder is deze echter niet. Er zit niet veel humor in maar het draait vooral om de romantiek en natuurlijk het rock & roll leven. Hoewel Jackie van Laren breekt met een paar standaard chicklit-clichés is het toch een beetje een ‘dertien in een dozijn’ boek geworden. Het leesplezier wordt daar echter niet minder van, en als je van chicklits houdt dan zal dit zeker ook een boek zijn dat leuk is om te lezen.
6.5

Anne is een keurig opgevoed meisje dat werkt voor een Uncover Magazine, een blad dat de laatste nieuwtjes over artiesten brengt. Totaal onverwacht krijgt ze de primeur van haar leven als ze mee mag met het toernee van een wereldberoemde rockband. In ruil voor deze informatie moet ze wel op het zoontje van de leadzanger passen. Dit is echter niet zo simpel als het lijkt. Het zoontje Rowland is een schatje, maar zijn vader Rory Maquary is een beruchte badboy waar Anne tegen wil en dank in stiekem gevoelens voor ontwikkelt. Maar wat moet een keurig meisje met een verloofde, nou met een superster van een rockband?

Jackie van Laren (pseudoniem van Jacqueline Remmers) is een Nederlandse schrijfster die geboren is in Amsterdam. Ze maakte haar debuut met de Q-serie. In deze serie valt de Nederlandse Nina als een blok voor de bekende trance-dj en producer Wessel Quist. Het is dan ook duidelijk dat Jackie van Laren een passie heeft voor schrijven en muziek. Ze deed een studie Nederlands en Engels en het is dan ook niet vreemd dat de hoofdpersoon uit dit boek geen Nederlandse is maar een keurige ‘stiff upper lip’ Engelse, hoewel dit Engelse cliché misschien af en toe wel iets te veel naar voren komt in het boek.

22656_5507e5575c268_22656Het boek leest op zich prima weg, al is het wel even wennen dat er in het verhaal ook teksten van de hoofdpersoon zitten. Later blijkt dan ook dat Anne, de hoofdpersoon, zelf het boek geschreven zou hebben. Er is dus het verhaal over Anne, met daartussendoor de schrijfsels en notities van Anne zelf over wat er allemaal gebeurt. Vooral de schrijfsels van Anne zelf zijn niet altijd even boeiend om te lezen en soms een beetje vreemd. Ze houdt een soort dagboek bij op haar laptop, waarbij ze ook vaak begint met: ‘Lieve laptop’. Maar buiten dit kleine puntje, is het boek simpel geschreven en leest het vlot weg. Geen ingewikkelde termen of lange zinnen. Gewoon een typische chicklit die alle fans van dit genre prima zal bekoren.

Wat wel nog een beetje mist in deze chicklit is de humor. Eigenlijk is het vooral een romantisch verhaal over hoe de jonge Anne valt voor de bekende rocker, en andersom natuurlijk. Daarnaast wordt er vooral geprobeerd een beeld te scheppen van hoe bekende rocksterren zich gedragen op toernee. Dit gaat gepaard met veel verhalen over drank, drugs en orgies. Misschien ligt de nadruk hier zelfs wel iets te veel op. Verder blijkt de erg keurige Anne toch niet zo heel netjes te zijn als ze denkt, want hoewel ze een verloofde in Engeland heeft zitten duurt het niet lang voor ze totaal in de ban is van de zanger Rory. Het uitmaken met de verloofde dan maar? Of een stiekeme affaire beginnen met deze rocker? Voor de liefhebbers van de keurige romans waar de hoofdpersoon het eerst uitmaakt met haar vriend, voor ze aan de volgende begint, kan dit wel eens een teleurstelling zijn.

Ze rende voorbij Axe’ suite, waarvan de deur wagenwijd openstond, en hield abrupt halt. Op de vloer was iets ingewikkelds en semi-acrobatisch aan de gang met heel veel blote of bijna-blote vrouwen.

Het verhaal laat zien hoe Anne mee gaat op toernee, met de bus en het vliegtuig en alle hotelovernachtingen. Maar ook hoe ze op het eind nog een paar dagen rust hebben in een luxe vakantieoord waarna ze weer naar huis vertrekt. We maken ondertussen kennis met alle bandleden, die ook natuurlijk nog allemaal stiekem verliefd zijn op andere medewerkers. Het boek barst van de personages, en dat is eigenlijk best leuk. Het is daarmee een grote mix van rock & roll en romantiek geworden. Ook de beste vriendin van Anne komt nog om de hoek kijken, en gaat zelfs mee op toernee. Maar of dat nou zo’n succes is… Die beste vriendin zou wel eens minder leuk kunnen zijn dan je denkt.

Vooral het gedeelte van al die dagen op toernee, met de aaneenrijging van hotelovernachtingen en busritjes, hadden wel iets korter gekund. Het boek telt bijna 400 pagina’s maar het verhaal was er zeker niet minder om geworden als deze iets ingekort was. Een paginaatje of honderd misschien. En dan is het verhaal ook nog niet over als Anne eindelijk weer naar huis is, naar haar irritante verloofde. Want zoals in elke goede chicklit moet het wel romantisch eindigen natuurlijk. Het geeft natuurlijk net een iets andere draai aan het boek dat Anne steevast besluit terug te keren naar haar verloofde, in plaats van dat ze het al eerder uitmaakt met hem. Daarmee onderscheidt het boek zich wel van de meeste andere chicklits.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.