Recensie: Jan Dijkgraaf – Martien

Samenvatting
Het boek Martien van Jan Dijkgraaf gaat niet alleen over de populaire Martien Meiland, maar ook over de overige gezinsleden. De familie bespreekt niet alleen maar de leuke momenten, maar vooral juist de negatieve momenten die geleid hebben tot hun succes. Het is vooral een emotionele achtbaanrit waarbij je leest hoe Martien uit de kast kwam, hoe Erica de zorg van de kinderen op zich nam en hoe Maxime omging met drank in haar jeugd. Je kunt inderdaad stellen dat je de familie wel iets beter kent zodra je dit boek gelezen hebt. Wel moet er worden opgemerkt dat het hier en daar soms rommelig is met de hoofdstukken, omdat het door elkaar geschreven is. Gelukkig lees je daar als echte fan zo doorheen.
8

MARTIEN

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 wekelijks (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van hem, of je vindt hem vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen.

Het gaat over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over zijn relatie met broer Jaap, zijn beste vriend. Over zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt. Over de Meilanden, de Duivenvoordens en de Renkema’s. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor “de lelijkste man die ik ooit heb gezien” en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over een korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane die zijn hele wereld op zijn kop zette. Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot twee zelfmoordpogingen leidden. Over zijn werk als ontbijtkok en stylist in loondienst en de zakelijke avonturen met Erica in winkels en groothandels, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen. Over een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven. Over de zoektochten naar kastelen en de kolderieke avonturen in Frankrijk. Over de serie ‘Chateau Meiland’, die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Over het vertrek van Caroline en Nadège. Over de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld. Over de Gouden Televizier Ring. Over… álles! Wie de biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ uit heeft, heeft gelachen, een traantje weggepinkt én kan een echt oordeel over hem vellen.

Jan Dijkgraaf

Auteur Jan Dijkgraaf begon zijn carrière als journalist voor een aantal toonaangevende kranten zoals het Rotterdams Nieuwsblad en de Haagsche Courant. Uiteindelijk schopte hij het tot hoofdredacteur bij het gratis blad Metro. Tussendoor maakte hij nog een uitstapje naar omroep PowNed en eindigde hij als columnist voor het radioprogramma Veronica Inside. In al die jaren heeft hij ook veel boeken geschreven. Als gast verbleef Jan Dijkgraaf een keer op Chateau Marillaux en raakte daar geïnteresseerd door de familie en besloot daarom een biografie over hun puurheid te schrijven.

De Meilandjes

Over de familie Meiland is van alles geschreven in de media. Niet alleen de positieve dingen, maar ook de negatieve dingen. In het boek komt de familie vooral zelf aan het woord. In het boek bespreken ze werkelijk alles en durven ze elkaar ook te corrigeren waar dat nodig is. Het gaat vooral ook over de weg naar hun avonturen, maar ook over hoe het gezinsleven eruit zag. Je leest hoe een kleine Martien Meiland vroeg volwassen werd door een moeder die kwam te overlijden en zijn vader die zwaar alcoholist was, maar ook hoe Erica moest leven met een man die ineens uit de kast kwam en daardoor de zorg van de kinderen op zich moest nemen. Of wat dacht je van Maxime die geen gemakkelijke jeugd heeft gehad en voor de nodige problemen heeft gezorgd binnen het gezin. Het wordt allemaal besproken en op het einde van het boek heb je inderdaad een idee van hoe deze familie zoveel om elkaar geeft en dat zij zich door al het lief en leed heen weten te slaan.

Maxime: “Ik vond het ook heel raar bij die uitreking. Dat wij dat podium moesten aflopen en moesten gaan zitten op die stoelen. Ik weet nog dat ik dacht: moet je ons nou zien. Stelletje pipo’s uit de Bollenstreek. Die opeens tussen allemaal van die bekende mensen zitten.”

Soms wat rommelig

Het boek is niet traditioneel opgedeeld in behapbare hoofdstukken. Het gaat vooral van gebeurtenis naar gebeurtenis. Het boek begint met een hoofdstuk over de Hengelose middag en gaat vervolgens over in de Israëlische avond. Het zijn best grote hoofdstukken waarbij je best door de tijdsperiodes heenvliegt. Daardoor is het soms best rommelig om te lezen, omdat je in het ene hoofdstuk leest over een persoon die dan pas in het volgende hoofdstuk wordt geïntroduceerd. Het zou mooier geweest zijn als er was gekozen voor meer structuur. Zeker omdat het na een tijdje gaat over de jonge Martien Meiland en zijn familie en daarna over Erica en haar familie. Het was voor de lezer beter geweest als deze hoofdstukken misschien als eerste kwamen. Dit doet trouwens niets af aan de rest van het boek, want het leest heerlijk weg. Fans zullen dit boek dan ook binnen twee dagen uit willen lezen.

De belangrijkste reden waarom je dit boek wil lezen zijn natuurlijk de spannende onthullingen en daar is het boek ook zeker goed mee gevuld! De onderlinge band tussen Martien en zijn familie komt goed naar voren en hij spreekt openhartig over zijn zusje, waar hij al een lange tijd geen contact mee heeft. Ook Maxime is openhartig over haar alcoholverleden en de vader van haar kind. Kijkers van Chateau Meiland zijn vooral nieuwsgierig naar onthullingen over de show. En die zijn er ook zat! Vooral de ware reden achter Caroline’s vertrek komt voor in het boek. Wat voor de fans misschien wel als een teleurstelling opgevat kan worden is de verstandshouding met schoonmaakster Nadége. Eén pagina is daar misschien net iets te weinig voor. Zeker gezien de landelijke aandacht die de schoonmaakster kreeg in de Nederlandse media.

Martien
Martien
Van burgemeesterszoontje tot kasteelheer
Score 4.2 van 5 sterren.
€22,50
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.