Recensie: Jane Harper – Wildernis

Samenvatting
Wildernis van Jane Harper is een meeslepende thriller die zich afspeelt in de jungle van Australië. De ontknoping blijft in mist gehuld tot het einde.
8

Australië als uitgangspunt

Wildernis  van Jane Harper beschrijft de beklemming van de Australische bush en geeft je als lezer het idee meegenomen te worden naar de outback van Australië. In dat natuurgebied gaat je brein je parten spelen en wordt de realiteit vervormd als het gevaar loert. Als lezer stel je jezelf constant de vraag: “wat is er gebeurd?” en belangrijker: “wiens schuld is het?”

De Britste Jane Harper is zelf sinds haar achtste woonachtig in Australië. Voor haar studie keerde ze kort terug naar Engeland. Daar studeerde ze Engels (met een specialisatie richting het journalistieke vakgebied) aan de universiteit van Kent. Via een online cursus oriënteerde ze zich richting het schrijven van fictie en debuteerde in 2015 met de roman De Droogte, origineel getiteld The DryDe Droogte is de eerste zaak van agent Aaron Falk, waarin hij in zijn geboorteplaats te kampen krijgt met de gemeenschap waar hij zelf door werd verstoten. Wildernis, originele titel Force of nature, refereert enkele malen aan de gebeurtenissen uit De Droogte, maar is ook prima te lezen als een op zichzelf staande roman.

Atmosferische thriller

De thrillers van Harper worden omschreven als atmosferisch, iets wat na het lezen van Wildernis beaamd kan worden. Vijf vrouwen en mannen gaan op een gedwongen bedrijfsuitje, iets waar niemand echt zin in heeft. Ze worden gedropt in de Australische outback voor een survivaltocht van drie dagen. Het regent, de rugzakken zijn zwaar en de eerste blaren ontstaan al snel. Vanaf dat moment gaat het van kwaad tot erger en Harper weet de snijdende spanning die heerst onder de vrouwen zo te beschrijven dat ook de lezer zich ongemakkelijk voelt. Niet alles wordt meteen prijsgegeven en Harper maakt gebruik van enkele klassieke thrillerelementen die de spanning geleidelijk aan opbouwen.

Bedrijfshiërarchie

Zo volgen we eerst Aaron Falk die wordt betrokken bij de verdwijning van Alice Russel omdat ze dienst deed als klokkenluider in zijn onderzoek. Samen met hem loop je als lezer achter de feiten aan, maar Harper geeft al snel toe aan de eis van de lezer om meer informatie. Men krijgt inzicht in de dynamiek van de vrouwengroep door middel van flashbacks. Macht en status zijn in strijd met gezond verstand en redelijkheid en het drama ontvouwt zich zienderogen.

Alice zag er inderdaad bleek uit, zag Bree nu, verbaasd dat haar dat niet eerder was opgevallen.
‘Lukt het kaarlezen wel?’ vroeg Alice.
‘Ja. Geen enkel probleem.’
‘Weet je het zeker? Er gaat veel tijd verloren als we verkeerd lopen.’
‘Dat weet ik. We lopen niet verkeerd.’
De woorden kwamen iets harder uit haar mond dan bedoeld en Jill keek op.

De vraag naar de verdwijning van Alice wordt pas op het laatst beantwoord maar ondertussen word je als lezer vaker op een zijspoor gezet. Of deze zijsporen al dan niet bewust door Harper belicht worden is een vraag die onbeantwoord blijft. Dit is echter in lijn met de vorm van het verhaal, waarin elk klein en kronkelend paadje de route naar dwaling kan betekenen.

De oppervlakte gaat niet diep

Zo diep als je de wildernis induikt met de vijf vrouwen, zo zeer blijf je als lezer aan de oppervlakte met de personageontwikkeling van Aaron Falk. Als agent doet hij puur en alleen dienst als katalysator. Hij is de reden dat het verhaal van de vijf vrouwen verteld kan worden, maar hij neemt er niet in deel en staat als toeschouwer aan de zijlijn terwijl de ontknoping zich voor zijn ogen voltrekt. De enkele ontwikkelingen die zijn personage maakt zijn clichématig en staan niet in verhouding tot de nauwkeurig uitgewerkte levens en motieven van de vijf vrouwen die verdwalen.

Wildernis, wildernis en nog meer wildernis

Of dit gegeven erin geslopen is bij de vertaling of dat in het origineel ook constant één woord wordt gebruikt om het ruwe natuurgebied te beschrijven, het is een grote irritatiefactor voor de oplettende lezer. Op elke pagina komt het woord ‘wildernis’ minstens één, al dan niet vijf keer voor. Het is echter een klein puntje van kritiek, want het verhaal weet desondanks te boeien tot het eind. Door het oog voor detail dat Harper laat zien, wordt Wildernis een thriller waarin men gespannen meeleeft tot de ontknoping. De dichte mist die hierover hangt blijft tot het eind en trekt pas op de laatste pagina’s op. Een moment dat voor de geïnvesteerde lezer niet snel genoeg kan komen.

Steigereiland
Steigereiland
Score 4.4 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.