Recensie: Jo Spain – Ik beken

Summary
In Ik beken volgen we het verhaal van Julie McNamara die getuige is van de poging tot moord op haar man Harry McNamara door J.P.. Hij heeft zichzelf aangegeven, maar het motief blijft een raadsel. De schrijfster neemt ons mee naar de zoektocht van Julie waarom dit haar en haar man is aangedaan. Ook krijg je inzicht in het verleden van de personages en daarmee leer je ze beter kennen. Er wordt langzaam naar de ontknoping gewerkt en de hoofdstukken zijn ook niet al te lang. Daarmee is Ik bekend een heerlijk boek om te lezen.
8.5

Ik beken

In Ik beken volgen we het verhaal van Julie en Harry McNamara die op een avond gezellig televisie zitten te kijken. Hij is net vrijgesproken van fraude en andere financiële misstanden. Op een avond komt er een vreemde man hun woning binnen en besluit om Harry in elkaar te slaan met een golfclub om vervolgens doodleuk te vertrekken. Hij geeft zich uiteindelijk aan op het politiebureau terwijl Harry moet vechten voor zijn leven. Julie heeft het hele voorval zien gebeuren en vraagt zich dan ook af wat de reden van deze daad is. Heeft het te maken met Harry zijn verleden als bankier of zit er nog meer achter? Julie gaat, ondanks getraumatiseerd, op zoek naar de waarheid. Een zoektocht waarbij het verleden van alle drie de personages aan het licht komt.

In eigen land is schrijfster Jo Spain inmiddels een bekendheid. Zij heeft al vele boeken geschreven over inspecteur Tom Reynolds en meegeschreven aan het boek Taken Down, waar nu een televisieserie van is in Ierland. In Nederland zijn we niet bekend met haar werk, maar daar moet nu verandering in komen. Haar bestseller, The Confession, is nu verschenen in het Nederlands en moet ervoor zorgen dat ook de Nederlanders kennis gaan maken met haar werk. De grote vraag is dan ook: Kan Ik beken in Nederland het succes evenaren van het Engelse boek?

Drie invalshoeken

Het verhaal draait om drie verschillende personages, namelijk Julie McNamara, dader J.P. en inspecteur Alice. Julie is getuige van de poging tot moord op haar man door J.P. Hij geeft zich vervolgens aan op het politiebureau en Alice krijgt de leiding over het onderzoek naar het motief. Een motief wat pas op het einde aan het licht komt. De schrijfster heeft ervoor gekozen om ons kennis te laten maken met het verleden van de drie belangrijkste personages. In de hoofdstukken van Julie lezen we hoe zij en Harry in contact zijn gekomen met elkaar en hoe hun huwelijk door de jaren heen zijn verlopen. In de hoofdstukken van J.P. lezen we meer over zijn roerige jeugd en hoe hij tot deze aanval is gekomen. In de hoofdstukken van Alice lezen we hoe het onderzoek verloopt en dat is vaak de basis waarop wordt teruggegrepen naar het verleden van alle drie de personages.

Al vanaf het begin ben je aan het speculeren waarom J.P. Harry zo toegetakeld heeft. Het boek probeert je in allerlei richtingen te duwen zoals zijn verleden als bankier en de daarop ontstaande bankencrisis. Toch zal het even duren voor je achter zijn motief komt en dat is maar goed ook. Het verhaal werkt zich daar langzaam naartoe en het is een zeer verrassende ontknoping. Interessant zijn de keren dat de schrijfster je meeneemt naar het verleden van de personages. Je krijgt op deze manier zelfs medelijden met J.P. en je snapt ook langzamerhand wat hem ertoe gedreven heeft. Anderzijds weet de schrijfster je ook mee te nemen naar een stormachtig huwelijk tussen Julie en Harry.

“Vreemd eigenlijk, dat ik in de tijd waarin ik twijfels had moeten krijgen over Harry’s financiële praktijken, me meer zorgen maakte of hij me wel trouw was. Alsof zo’n affaire van hem het ergste was wat me kon overkomen.”

Spannend tot het einde

De schrijfster heeft een goede balans gekozen tussen het heden en het verleden. Normaal zijn de terugblikken naar het verleden vaak random en soms ook saai. In Ik beken is dat zeker niet zo en dat komt vooral door de korte inleiding in het heden waarmee naar het verleden verwezen wordt. Je leert de hoofdpersonen zo beter kennen en je krijgt dan ook een band met ze. Er is daarom ook niet gekozen voor traditionele hoofdstukken, maar juist voor de beleving van de personen. Je volgt daarom altijd tijdens een paar bladzijdes enkel het verhaal van Alice, J.P. of Julie. De hoofdstukken zijn ook niet erg uitgebreid waardoor het lekker weg te lezen is. Er is ook niet gekozen voor ingewikkelde economische of juridische termen. Het is lekker simpel geschreven, maar toch erg spannend. De manier waarop naar de ontknoping toe wordt gewerkt is zelfs briljant te noemen.

Erika Foster 6 -   Doods geheim
Erika Foster 6 - Doods geheim
Om de perfecte moord te plegen, heb je de perfecte dekmantel nodig
Score 4.4 van 5 sterren.
€18,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.