Recensie: Joy Fielding – Ik Hou Je in de Gaten

Summary
Ik Hou Je in de Gaten is een thriller met een goede spanningsboog. De manier waarop Joy Fielding de emotionele toestand van het hoofdpersonage weet te omschrijven is volkomen overtuigend en je blijft dus zolang het verhaal zich ontknoopt op het puntje van je stoel zitten. Daarom is de teleurstelling des te groter zodra je aan het einde van het verhaal belandt en de ontknoping anders uitpakt dan gehoopt. Ondanks dat is Ik Hou Je in de Gaten een leuk boek om op je vakantiebestemming te gaan lezen.
7

Bailey Carpenter is onderzoeker voor een advocatenkantoor. Tijdens een nachtelijke observatieklus wordt ze van achteren aangevallen en voor dood achtergelaten. Vanaf dat moment heeft ze geen grip meer op haar leven; de nachtmerries dringen zich ook op als ze klaarwakker is en ze krijgt last van paniekaanvallen. Langzaam maar zeker wordt ze een gevangene in haar eigen huis. Tot ze een uitlaatklep vindt: met haar verrekijker observeert ze anderen. Al snel raakt ze gefixeerd op een knappe man aan de overkant, maar dan denkt ze hem te herkennen… Hoewel ze verlamd is van angst besluit Bailey de controle over haar leven terug te krijgen door de aanvaller te ontmaskeren, maar is dit wel de man die haar leven heeft verwoest?

Joy Fielding is een Canadese auteur en actrice, geboren op 18 maart 1945 in Toronto. Met deze nieuwste titel Ik Hou Je in de Gaten staat de teller voor het aantal boeken die zij heeft geschreven inmiddels op 25. Met bekende titels van haar, zoals Zeg Maar Dag Tegen Mammie, De huurster en Vermoorde Onschuld, is Joy Fielding overduidelijk geen vreemde in het thrillergenre. Van de titel See Jan Run (waar geen Nederlandse vertaling van is uitgekomen) is zelfs een redelijk succesvolle film uitgebracht. Weet zij met Ik Hou Je in de Gaten ook weer een goede pageturner neer te zetten?

portraits

Ik Hou Je in de Gaten is een boek dat je, eenmaal begonnen, nog maar lastig weg kunt leggen. De manier waarop Joy Fielding de gedachtegang van de hoofdpersoon omschrijft is zeer goed. Je kan je heel gemakkelijk een voorstelling maken wat er bij Bailey door het hoofd spookt en hoe zij zich voelt. Het boek leest heel vlot weg en heeft een uitstekende spanningsboog. Je kan de spanning vergelijken met bijvoorbeeld de boeken van Nicci French, die er ook alom bekend om staan om je te pakken van kaft tot kaft. De manier waarop Bailey zich schuilhoudt en zich tegelijkertijd gevangen voelt in haar eigen huis, en de angst die haar om de keel vliegt zodra ze een stap buiten de deur moet doen, of zodra de telefoon gaat, zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin je zelf ook ongemerkt oppervlakkig gaat ademhalen van de spanning. Verdient dit boek dan een 10 als cijfer?

Helaas is dat niet het geval. Omdat de spanningsboog voor het grootste deel van het verhaal uitstekend is, maakt dat het einde des te meer teleurstellend. Zonder teveel van het plot weg te geven kan gezegd worden dat het ietwat overkomt alsof de schrijfster niet goed wist hoe ze het verhaal wilde laten eindigen en een soort gemakkelijke weg daarin heeft gekozen. Het voelde vooral aan zoals je dat weleens merkt bij bijvoorbeeld thrillerfilms waar op het einde het budget op is; het verhaal is best aardig maar het einde geeft een afgeraffeld gevoel.

Mijn telefoon gaat. Verschrikt draai ik mijn hoofd met een ruk naar het geluid. Mijn slapen bonzen, het zweet gutst uit mijn poriën. Ik tuur weer met de verrekijker naar Narcissus, zie dat hij de telefoon nog steeds tegen zijn oor heeft. Kan hij het zijn? Heeft hij door dat ik naar hem kijk?

Nog een groot minpunt is dat er een best wel duidelijk plot hole te merken is in het verhaal, waar ik niet overheen kon stappen. Een voordeel is dat je deze pas bemerkt aan het einde van het boek, maar ook dit draagt bij aan een teleurstelling. Wat echt heel jammer is, want als de schrijfster op het einde voor een andere wending had gekozen was deze fout vrij eenvoudig verholpen. Toch is Ik Hou Je in de Gaten ondanks deze minpunten wel de moeite waard om lekker weg te lezen komende zomer,  bijvoorbeeld op je vakantiebestemming of heerlijk op de bank met een kop thee.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.