Recensie: Julie Kagawa – Nacht van de Draak

Samenvatting
Nacht van de Draak is een prima afsluiting van de trilogie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit het beste van de drie delen is. De personages waar de lezers in de loop van de tijd van zijn gaan houden, ontwikkelen zich verder en het zal voor sommigen echt pijnlijk zijn om afscheid van ze te moeten nemen. Het einde van deze trilogie is waardig en zorgt ervoor dat zelfs die mensen die geen afscheid wilden nemen, met een goed gevoel de laatste bladzijde zullen omslaan.
9

Eens per millennium, als er een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt de eigenaar van een geheimzinnige perkamentrol een waanzinnige kans. Hij of zij kan dan namelijk de grote Kami-draak aanroepen en een wens vervuld zien worden. Het is bijna zover en Yukomo had de taak om het laatste stuk van de perkamentrol in veiligheid te brengen. Ze heeft er echter voor gekozen om dit stuk weg te geven om haar vrienden te redden. Ze moet nu samen met haar vrienden alles op alles zetten om Iwagoto tegen te houden voordat deze de kans krijgt om de Kami-draak aan te roepen, want hij is zeker niet van plan er een fijne wens mee te doen.

Schaduw van de Vos trilogie

Nacht van de Draak is het laatste deel in de Schaduw van de Vos trilogie van de in Sacramento wonende Julie Kagawa. Het is een zogenoemde Young Adult en speelt zich af in de Japanse cultuur. Dat betekent uiteraard ook een hoop Japanse namen. Voor de mensen die de eerste twee delen al gelezen hebben zal dat inmiddels niet meer zo’n probleem zijn, maar voor de beginner kan het even wennen zijn. Het verhaal speelt zich af vlak voor het moment dat de zeer machtige Kami-draak kan worden aangeroepen. Dit is een zeldzaam moment, omdat het slechts eens per millennium gebeurt.

We gaan in dit derde deel uiteraard verder waar we gebleven waren. We volgen feitelijk drie personages: Yukomo, Suki en Tsatsumi. Vooral Yukomo en Tsatsumi volgen we eigenlijk al heel lang, want die zijn vanaf het begin van het eerste deel al bij elkaar. Toch heeft Kagawa nog manieren gevonden om deze personages verder uit te diepen en dat is best knap. Uiteraard zijn het niet de enige personages waar op geconcentreerd wordt en we maken ook kennis met behoorlijk wat nieuwe personages.

Yumeko stapte naar voren, haar handen geruststellend geheven, en richtte zich tot de doodsbange man. ‘Rustig maar’, zei ze tegen hem. ‘We doen u geen kwaad. We willen graag helpen.’

Dit afsluitende boek zit boordevol wendingen die je soms ook echt even niet ziet aankomen. Helaas zijn niet alle wendingen zo onvoorspelbaar en het overgrote deel zie je dan ook al van verre aankomen. Toch is dat ook weer niet heel erg. Het zorgt ervoor dat je eigenlijk beloond wordt als lezer voor je toewijding aan het verhaal dat in drie delen is verteld. Hierdoor zijn de personages namelijk bekenden van je geworden, die je niet heel snel meer zullen verrassen. Dat ze dat toch doen is net als in het echte leven. Hoe goed je iemand ook kent, soms verrast die persoon je toch.

Over de schrijver

Julie Kagawa is een Amerikaanse schrijfster uit het Sacramento, Californië. Ze is inmiddels een redelijk fenomeen op het gebied van Young Adult en het meest bekend van haar serie over de Iron Fey, die al uit 15 delen bestaat. Toen ze negen jaar oud was, verhuisde ze van Sacramento naar Hawaii. Haar roots liggen in Japan en dat kom je dan ook eigenlijk wel in al haar boeken tegen. De Schaduw van de Vos-reeks is haar nieuwste reeks, bestaande uit drie delen.

Wat viel er het meest op in dit laatste deel

De opbouw van de wereld, wat behoorlijk essentieel is in dit soort boeken, is werkelijk fenomenaal. Zo ontzettend veel details worden in het verhaal gestopt dat het voor de lezer echt voelt alsof deze in het verhaal aanwezig is. Je gelooft in de wereld die Kagawa voor je creeert en dat is niet iets wat alle schrijvers kunnen. De wereld zit daarnaast vol met mythische en magische wezens, waardoor je ook echt de noodzaak voelt dat de wens van Iwagoto wordt tegengehouden, omdat die deze wereld compleet zal vernietigen.

Toch zijn niet alle details geweldig, er zijn omgevingen waar je als lezer toch niet helemaal het gevoel hebt dat je deze daadwerkelijk kunt betreden. Daar heeft Kagawa voornamelijk last van bij stukken die zich binnenskamers afspelen. Alles wat zich in de buitenwereld afspeelt is zeer gedetailleerd.

Wanneer je bekend bent met Japanse mythologie zul je een hoop bekende wezens tegenkomen. Zoals natuurlijk Yukomo die een Kitsune is. Dit mythologische wezen dat een kruising tussen een mens en een vos is, zie je niet vaak voorbij komen in boeken en dat is dus best wel eens verfrissend.

Nacht van de draak
Nacht van de draak
Score 4.6 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.