Recensie: Junko Takahashi – Zo word je honderd

Summary
Of Zo word je honderd het gouden recept heeft om een hoge leeftijd te bereiken weet je natuurlijk nooit, maar het is wel een ontzettend interessant boek om te lezen. Met onderwerpen als voeding en liefde, maar ook oorlog en rampspoed is dit boek een alomvattende verzameling van kennis. Zowel kennis van de ervaringsdeskundigen (de honderdplussers die hier hun verhaal doen) als wetenschappelijke onderbouwing. Precies de balans tussen deze twee zorgt ervoor dat Zo word je honderd niet gaat vervelen en je ook geen moment het gevoel krijgt de les te worden gelezen.
8.5

Japan is het land met de meeste honderdjarigen ter wereld. Wat opvalt is hun hoge kwaliteit van leven, die is ver boven gemiddeld. Zo word je honderd is het verhaal van deze honderdjarigen en hun dagelijkse gewoonten. Wat eten ze? Werken ze nog? Hoeveel uur slapen ze? Waar geloven ze in? Al deze vragen worden beantwoord door mensen als Mieko Nagaoka (100), die het record op de 1500-meter vrij zwemmen verbrak in haar leeftijdscategorie, Shigeaki Honohara (104), de drukste dokter van Japan en fotograaf Tsuneko Sasamoto (100), wiens motto ‘nooit te laat om te leren’ is.

Wie geïnteresseerd is in de Japanse geschiedenis en leefwijze, en openstaat voor een visie over hoe je een hoge leeftijd zou kunnen halen, zou er goed aan doen om Zo word je honderd te lezen. Het boek is niet bijzonder dik, maar bevat precies genoeg wetenschappelijke informatie afgewisseld met interessante verhalen van opmerkelijke Japanse mensen die elk op zijn of haar eigen manier een kleurrijke geschiedenis van een eeuw (of meer) achter de rug heeft. Het boek is onderverdeeld in negen onderwerpen, waaronder voeding, sport en beweging, oorlog en rampspoed, en religie. Voeding is voor het onderwerp van dit boek uiteraard belangrijk. Bestaat er eigenlijk een ‘gouden dieet’ die ervoor zorgt dat je oud wordt? Junko Takahashi geeft in haar inleiding al aan dat het heel lastig is om de vinger te leggen op wát er precies voor zorgt dat mensen de honderd kunnen passeren, maar dat voeding en beweging wel belangrijke factoren zijn.

Oorlog en rampspoed klinkt misschien als een vreemd onderwerp als het gaat om oud worden, maar vanwege de geschiedenis van Japan is het logisch dat dit onderwerp een van de punten is die bekeken wordt als het gaat om het bereiken van een hoge leeftijd. Immers hebben al deze honderdplussers die aan het woord komen een eeuw aan geschiedenis meegemaakt, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Met rampspoed worden uiteraard voornamelijk de vele aardbevingen bedoeld die het land geteisterd hebben (en altijd een reële dreiging vormen voor het land). Het gaat hier niet zozeer om alleen maar geluk hebben dat zij dit hebben overleefd, maar de focus ligt vooral op de mentale instelling van deze bijzondere mensen, hoe zij zijn omgegaan met deze ingrijpende gebeurtenissen in hun lange leven.

Ook religie is een interessant onderwerp. Hoewel religies vaak als oorzaak worden gezien van veel ellende, onenigheid en oorlogen, is volgens Takahashi dit onderwerp zeker een prominent onderdeel van het leven van de honderdjarigen. Opmerkelijk is hier wel dat de voornaamste twee geloven die in Japan aangehangen worden het Shintoïsme en Boeddhisme zijn. Zonder verder al teveel weg te geven hierover is het zeker de moeite waard om met een open blik dit onderwerp te lezen, of je nu wel of niet iets met religie hebt. Wat Zo word je honderd een bijzonder boek maakt is dat het op geen moment langdradig wordt, of gortdroog van de wetenschappelijke informatie. De balans is in dit boek helemaal perfect, waardoor het totaal geen moeite kost om je in te lezen en te leven in dit onderwerp.

7. Wijs is hij die durft te falen, het leven is een leerproces. Wees je daar goed bewust van.
1. Vriendelijke, beleefde, ruimdenkende, nieuwsgierige en vastberaden personen leven langer.

Behalve dat het boek prachtig is vormgegeven met mooie illustraties aan de binnenkant van de kaften, is er door het boek heen sprake van een prettige Japanse sfeer. De schrijfstijl is prettig, je voelt je op geen enkel moment alsof je de les gelezen wordt en de verschillende personen die aan bod komen zijn stuk voor stuk kleurrijk en interessant. Wat ook een leuk detail is, is het einde van het boek. De onderwerpen worden allemaal afgesloten met een pagina waar de besproken punten kort benoemd worden (als een soort levensmotto’s) en het boek wordt op een geweldige manier afgesloten met een fotoalbum. Dit maakt het zelfs leuk om het boek op een later moment nog eens op te pakken om bepaalde onderwerpen nog eens terug te lezen.

De donkere kamer van Damokles
De donkere kamer van Damokles
Score 4.4 van 5 sterren.
€22,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.