Recensie: Karin Slaughter – Gespleten

Summary
Met Gespleten heeft Slaughter weer knap werk afgeleverd. Andy Coopers leven staat volledig op zijn kop als haar moeder een schutter in een restaurant doodt. Is haar moeder wel wie ze denkt dat ze is? Hoe kon haar brave, lieve moeder zomaar iemand de keel doorsnijden? Een must-read voor thrillerfans, die zeker in de vakantiekoffer thuishoort!
8

Deze week konden thrillerfans eindelijk naar de boekhandel voor het nieuwste werk van Karin Slaughter. Met haar boek Gespleten (Pieces of her in het Engels) heeft Slaughter weer knap werk afgeleverd voor thrillerliefhebbers. Al vanaf het begin geeft ze telkens genoeg nieuwe informatie om de aandacht van de lezer er goed bij te houden, wat in eerdere boeken van haar nog wel eens ontbrak. Ze zet de levens van de hoofdpersonages in dit nieuwe verhaal compleet op zijn kop.

In koele bloede

Zoals in veel thrillers vindt in het begin van het verhaal een moord plaats, maar dit keer is het geen moord zoals we gewend zijn. Een jongen die in een restaurant een schietpartij begint, wordt in koele bloede overmeesterd en zijn keel wordt doorgesneden door Andy’s moeder Laura. Andy is als versteend, en Slaughter laat duidelijk zien dat de gebeurtenis ongelofelijk veel vragen en verwarring oproept bij Andy. Laura in tegendeel schermt zich compleet af van Andy, tot op het botte af. Uiteindelijk vallen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Laura blijkt niet te zijn wie ze is. Andy gaat graven in het verleden en met haar onhanteerbare nieuwsgierigheid ontdekt ze dat Laura zich bezighield met allerlei sinistere praktijken eind jaren ’80 en een leven had dat in Andy’s meest bizarre dromen nog niet had kunnen bestaan. Andy moet voorzichtig zijn, want het wroeten in die oude verhalen brengt haar in gevaar. Die lieve, brave moeder die Andy al die jaren had? Allemaal gespeeld. Alsof Andy’s leven niet nog verder op zijn kop kon worden gezet. Voorheen leidde ze een vrij saai vrijgezellenleven in New York, en ze was net terug thuis bij haar moeder in Georgia om weer wat gelukkiger te worden.

Soms worden Andy en de lezer erg vaak herinnerd aan de aangrijpende gebeurtenis waarmee het boek startte, maar dat laat je ook realiseren in wat voor emotionele achtbaan Andy terecht is gekomen. Als je altijd-zo-brave moeder op televisie wordt afgebeeld met het commentaar dat ze een moordmachine is, dan zou iedereen in de war raken. Gelukkig krijgt Andy steun van haar adoptievader Gordon – een man met een donkere huidskleur. Zij maken dan ook nog wel eens racistische momenten mee, waar Slaughter dit maatschappelijk probleem tussen het thrillerverhaal door aanstipt.

Must-read voor thrillerfans

Dat Slaughter een echte thrillerkoningin is, is elke boekliefhebber wel bekend. Met Gespleten heeft ze een goed boek geschreven dat je aandacht vast weet te houden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gebroken, waar de lezer veel langer moest wachten op echt spannende aanwijzingen of wendingen in het boek die je gauw verder laten lezen. Dit boek verschilt ook van veel andere Slaughter-thrillers omdat het op zichzelf staat. Het is dus niet onderdeel van de Grant County, Georgia of Atlanta-reeks waar de meeste verhalen van Slaughter onder vallen.

Ook boekliefhebbers die geen fan zijn van thrillers, raden we aan dit boek eens te proberen. Het is geen gemiddeld moord-wordt-gepleegd-en-weer-opgelost verhaal. Voor de thrillerfans: deze moet absoluut mee in jullie vakantiekoffer!

Karin Slaughter

Slaughter (Atlanta, 1971) is al meer dan vijftien jaar actief in de thrillerwereld. Met meer dan 27 werken op haar naam heeft ze al een aardig oeuvre bijeen gesprokkeld. Ze verwierf bekendheid met haar Grant County-reeks over kinderarts Sara Linton. Hoe meer ze schrijft, hoe beter ze zich ontwikkelt. Dat is ook te zien aan de Bestseller top 60, waar de afgelopen tien jaar vijf van haar boeken wekenlang een nummer 1 notering haalden. Inmiddels staan van een aantal boeken al verfilmingen op de planning. Haar naam is erg toepasselijk voor een thrillerschrijfster. ‘Die heeft ze goed gekozen’, zullen sommigen vast wel denken, maar nee, dit is geen pseudoniem.

Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.