Recensie: Karl Deisseroth – Inzichten

Samenvatting
Inzichten van Karl Deisseroth is een wetenschappelijk onderbouwd boek over de ontstaansgeschiedenis van ons gevoelsleven. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en theoretisch onderbouwde onderzoeken beschrijft Deisseroth aangrijpende gebeurtenissen en verhalen uit de psychiatrie. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in Oliver Sacks is dit een prima en interessant boek, al kan het op momenten wat taai aanvoelen.
6.5

De menselijke geest

In Inzichten verkent Karl Deisseroth de menselijke geest aan de hand van aangrijpende gebeurtenissen en verhalen uit de psychiatrie. Hierbij komen verschillende mensen aan bod die ieder een eigen verhaal hebben. Zo is er een jonge vrouw met een eetstoornis die ingaat tegen honger en dorst, terwijl dat de meest primitieve, menselijke drijfveren zijn. Ook is er een oudere man die depressief en dement is die laat zien hoe het is om het gemis aan vreugde te voelen. Daarnaast is er een Oeigoerse vrouw die met haar verhaal het belang van warme, sociale banden laat zien.

Karl Deisseroth geeft met zijn boek Inzichten op een toegankelijke manier een inkijkje in emoties. Hij neemt je mee in de verhalen die laten zien hoe raar emoties eigenlijk zijn. Hij maakt gebruik van een wetenschappelijke basis en probeert met behulp daarvan de fijne kneepjes van emoties uit te leggen. Het is op momenten wat taai, maar het is ook zeker een interessant boek als je je meer wilt verdiepen in emoties. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laat Deisseroth verschillende situaties zien waarin emoties een rol spelen – of juist niet. Hij verkent daarmee de biologische en evolutionaire oorsprong van emoties.

Een prima boek

Deisseroth gaat onder andere in op overleving en evolutie, maar ook op bijvoorbeeld huilen en de subjectiviteit hiervan. Hij werpt een licht op de manier waarop mensen emoties uiten en hoe ons dat dichter bij elkaar kan brengen, maar ook een vervreemdend gevoel kan geven. Het is op zich een interessant boek, maar het voelt soms te klinisch aan. Ook merk je als lezer dat Deisseroth heeft geprobeerd om de conversaties met cliënten op een laagdrempelige manier te beschrijven, maar dit voelt soms wat geforceerd. Verder lijkt het boek ook een groot reflectieverslag van Deisseroth te zijn. Ondanks dat is het een prima boek om te lezen, maar je moet er wel even voor gaan zitten.

Maar op zich schieten ook geneeskunde en natuurwetenschappen tekort in een beschrijving van wat mensen vanbinnen ervaren en daarom worden sommige verhalen niet verteld vanuit het gezichtspunt van een arts of wetenschapper, maar vanuit het perspectief van een patiënt – soms in de eerste en soms in de derde persoon, waarbij diens afwijkende geestestoestand soms wordt weerspiegeld in een ander taalgebruik.

De manier van schrijven doet misschien denken aan Oliver Sacks, dus mocht je daarvan houden, dan is Inzichten wel een aanrader. Wat ook prettig is bij Deisseroths Inzichten is dat hij zichzelf even voorstelt en dat hij achterin het boek een lijst heeft toegevoegd met de links naar de bronnen die hij in het boek heeft gebruikt. Deze bronnen zijn gratis toegankelijk, waardoor je er dus voor kunt kiezen om je nog verder in te lezen in de onderwerpen en gebeurtenissen die hij bespreekt in het boek.

Karl Deisseroth

Karl Deisseroth (1971) is hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen en bio-engineering aan de Stanford University. Hij is cum laude afgestudeerd aan Harvard en behaalde zijn PhD aan Stanford. Hier heeft hij ook zijn specialisatie tot psychiater afgerond. Deisseroth houdt zich onder andere bezig met fundamenteel onderzoek en heeft hier meerdere prijzen voor gewonnen, waaronder de Kyotoprijs en de Heinekenprijs voor de Geneeskunde. Hij is bekend van het bedenken en toepassen van nieuwe technieken voor hersenonderzoek, waaronder optogenetica. Tevens behandelt hij patiënten met autisme en stemmingsstoornissen. Zoals hij zelf in zijn boek beschrijft wilde hij patiënten behandelen en tegelijkertijd ook gereedschap ontwikkelen voor hersenonderzoek. Verder heeft hij vijf kinderen en woont hij in de buurt van de Stanford University.

Inzichten
Inzichten
De ontstaansgeschiedenis van ons gevoelsleven
Score 0.0 van 5 sterren.
€23,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.