Recensie: Kate Mosse – Stad van tranen

Summary
Minou Joubert heeft een goed leven samen met haar man Pieter en hun twee kinderen. Nu moet ze een beslissing nemen die de levens van het hele gezin beïnvloeden en waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien. Een verhaal waarin wraak, vastberadenheid en liefde de hoofdrol spelen en Amsterdam een groot deel van het decor vormt.
8

In dit tweede boek zijn we 10 jaar verder in de tijd. Minou bestiert alweer 10 jaar Chateau de Puivert in de Languedoc. Nu staat er wederom een boel op het spel. Minou moet een beslissing nemen die haar hele leven op de kop kan zetten, al weet ze dat zelf nog niet.

Parijs – Amsterdam

Minou Joubert, nu Reydon geheten, besluit om met haar man mee te gaan naar de belangrijkste bruiloft van dat moment in heel Frankrijk. Het huwelijk tussen Marguerite de Valois en Henri de Bourbon. Een huwelijk tussen twee geloven waarmee de strijd tussen de katholieken en hugenoten beslecht zou moeten worden. Als de koning en koningin het kunnen dan moet het in heel Frankrijk kunnen. Tijdens het bezoek aan Parijs komen Minou en haar man Pieter een gezamenlijke oude vijand tegen, Vidal du Plessis, tegenwoordig beter bekend als Zijne Eminentie kardinaal Valentine. Zowel Pieter en Minou als kardinaal Valentine zijn geschokt elkaar in Parijs te zien. Het huwelijk wordt voltrokken en de dagen erna breken er rellen uit en verliest Minou haar dochter Marta, een kleine vrijbuiter, uit het oog in Parijs. Tijdens de rellen vertrekt het gezelschap van Minou uit Parijs, Marta achterlatend niet wetende wat er met haar is gebeurd. Door een nieuwe kennis komen ze in Amsterdam terecht waar de moeder van Pieter heeft gewoond en begraven ligt. Er zijn geheime documenten over Pieter door een non achtergelaten. In de jaren die volgen blijft Piet proberen die documenten boven water te krijgen. En zullen er onverwachte vriendschappen gesloten worden en er zullen oude vrienden tegenover elkaar staan.

Onderzoekend

Kate Mosse woont met haar gezin gedeeltelijk in Carcassonne, wat de plaatsbepaling in het boek voor de hand liggend maakt, verder woont ze ook in West-Sussex, Engeland. Naast dat ze schrijft is ze ook journalist en presentatrice van verschillende radio- en televisieprogramma’s bij de BBC. Tevens is ze medeoprichter en directeur van de Orange Prize, een gerenommeerde literatuurprijs in Engeland. Dit is het tweede deel in een reeks over de familie van Minou Joubert. Kate Mosse is op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds enige maanden in Amsterdam geweest om onderzoek te doen voor dit boek.

Een dikke pil

De schrijfster vertelt in de derde persoon waardoor de omgeving genoeg de aandacht krijgt. En dat maakt het verhaal zo sterk, je voelt haast de omgeving, je kunt een prima beeld schetsen van de omgeving. De schrijfster maakt geen gebruik van moeilijk samengestelde zinnen waardoor de tekst makkelijk en vlot leesbaar is. Het boek is opgedeeld in vier delen met een proloog en epiloog en in ieder deel staan er steeds twee plaatsen centraal. De tijdspanne die wordt omvat is 12 jaar.

Amsterdam

Dit is deel twee uit een reeks en Kate Mosse krijgt het voor elkaar dat je na een aantal bladzijden al direct weer in het verhaal zit en dan niet door een korte samenvatting te geven van wat er allemaal is gebeurd, dat doet ze heel subtiel en met mondjesmaat. En zoals ze zelf al schrijft is niet alles historisch correct, maar de grote lijnen zeker wel. Het verhaal van Minou Joubert is een mooi verhaal waarin de vastberadenheid van Minou en haar man Pieter om te overleven zo groot is dat ze bijna alles doorstaan. Daarnaast is het ook erg menselijk doordat verlies, en de gevolgen van dat verlies op de relatie tussen man en vrouw, een belangrijk rol speelt. Ook wraak komt in het boek naar voren. Soms klein en venijnig, soms groter en langzamer. Wederom een schitterend verhaal waarin onze hoofdstad een grote rol heeft en de beschrijvingen van het Amsterdam uit ongeveer 1580 levendig zijn opgeschreven. Best trots dat Amsterdam als decor heeft mogen dienen voor dit prachtige verhaal.

Hasso Hofstede
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.