Recensie: Kate Quinn – De Jaagster

Summary
Ian Graham jaagt na zijn carrière als oorlogscorrespondent op oorlogsmisdadigers. Eén van deze oorlogsmisdadigers is zijn Moby Dick, hij kent haar alleen bij haar bijnaam: Die Jägerin. Hij gaat op zoek naar haar en hij heeft één troef in handen, de vrouw die oog in oog heeft gestaan met Die Jägerin en het heeft overleefd.
8

Na de tweede wereldoorlog wilde Europa graag door met het dagelijkse leven en wilde iedereen vergeten wat er was gebeurd. Na de processen in Neurenberg was de meerderheid niet meer geïnteresseerd in het opsporen en veroordelen van nazi’s. Dit boek gaat daar wel over en wel specifiek over het opjagen en vinden van één specifieke nazi. Een vrouw die beter bekend stond als Die Jägerin.

Jager of prooi

Ian Graham was een oorlogscorrespondent tot hij genoeg had van het schrijven van al deze verhalen. Hij wilde dat iedere nazi die zich schuldig had gemaakt aan het vermoorden van mensen terecht werd gesteld. Samen met zijn partner Tony onderzoekt hij ieder aanknopingspunt om een stap dichter bij een veroordeling te komen en ze voor de rechter te krijgen. Ian is er vooral op gebrand om Die Jägerin op te sporen al weet hij weinig van haar, zelfs niet eens haar naam. Net na de oorlog komt Ian in contact met Nina, een Russische pilote die als enige een ontmoeting met Die Jägerin heeft overleefd en haar dus kan identificeren. Ian is in het begin van zijn nieuwe carrière te druk met andere zaken om zich bezig te houden met Die Jägerin. Pas in 1950 stort Ian zich vanuit Keulen op Die Jägerin. Aan de andere kant van de oceaan woont de zeventienjarige Jordan McBride. Haar vader heeft een antiekzaak en Jordan zal die in de toekomst overnemen. De moeder van Jordan is een aantal jaren geleden overleden en haar vader ontmoet een nieuwe vrouw, een vrouw met een Duits accent. Uiteindelijk trouwen Dan McBride en Anneliese Weber en wordt Anneliese de stiefmoeder van Jordan. Jordan is nieuwsgierig naar waar Anneliese vandaan komt,  alleen vertelt haar stiefmoeder vrij weinig tot niets over haar verleden, want eigenlijk spreekt niemand over de oorlog. 

Klassiek geschoold

Kate Quinn (1981) heeft Classical Voice gestudeerd aan de universiteit van Boston, waar ze zowel haar Bachelor als haar Master degree heeft gehaald. Nu woont ze samen met haar man en twee reddingshonden in San Diego. Ze heeft vier romans geschreven die zich afspeelden in de Romeinse tijd en twee in de Italiaanse Renaissance en daarna heeft ze zich pas bezig gehouden met de twintigste eeuw waarvan het Alice-netwerk de eerste was.

 Helder

Kate schrijft in de derde persoon en wisselt dat af met dialogen. Hierdoor blijft het verhaal levendig. Ieder hoofdstuk bekijk je het verhaal vanuit het perspectief  van Nina, Ian of Jordan. Het boek heeft negenenvijftig hoofdstukken die elk als titel de naam dragen van de persoon die in dat hoofdstuk de hoofdrol speelt, met daarbij de datum, het jaartal en de plaats waar het plaatsvindt. Hierdoor is het makkelijk schakelen tussen de verschillende verhaallijnen en tijden. Deze tijden komen steeds meer samen naarmate het verhaal vordert. Het verhaal leest vlot weg door de makkelijke zinsconstructie en er worden geen ontzettend moeilijke woorden gebruikt. De beschrijvingen zijn schitterend gedaan, heel beeldend.

“Vanaf dat moment gebeurde er van alles tegelijkertijd. De potige man kwam op haar af, Ian versperde hem de weg en gaf hem een rechtse hoek tegen zijn kaak. De man schreeuwde, achter hem slaakte zijn vriend ook een kreet, en hij omklemde Ians ribben als een dolle stier. Ian hoorde het onmiskenbare geluid van Nina’s scheermes dat uitgeklapt werd.”

Knap werk

De Jaagster is het verhaal van een klein bureau dat jaagt op oorlogsmisdadigers, iets wat na de oorlog veel gebeurde, maar het was niet het meest dankbare werk. Bijna niemand wilde het er meer over hebben maar doorgaan met het opbouwen van een nieuw dagelijks leven. In dit boek krijg je een geromantiseerd beeld van van één van de zoektochten. Een zoektocht vol historische feiten, met liefde, wantrouwen, verraad en je wordt soms op het verkeerde been gezet. Het verhaal zit goed in elkaar, de spanning wordt goed opgebouwd, de karakters groeien en je kunt de spanning voelen op sommige momenten. Het is daarom ook meer dan een roman. Kate Quinn krijgt het zelfs voor elkaar dat je soms vergeet dat de slechterik ook daadwerkelijk slecht is.

 

De jaagster
De jaagster
Score 4.0 van 5 sterren.
€13,99€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Hasso Hofstede
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.