Recensie: Kati Naumann – Heimweeland

Samenvatting
De familie Dressel heeft een hotel genaamd Waldeshöh. Waldeshöh ligt in het Oost-Duitse sperrgebiet. Andere huizen en hotels in hetzelfde gebied worden ontruimd en alleen de Dressels mogen er blijven wonen, al wordt het ze steeds lastiger gemaakt. In de zomer van 1977 worden ze zonder vooraankondiging uit hun hotel gezet. Milla rakelt deze familiegeschiedenis op als ze in een zoektocht naar verloren plaatsen stuit op de resten van het hotel.
7.5

Sperrgebiet

Na de tweede wereldoorlog was het voor Duitsland nog niet over, Duitsland werd verdeeld onder de geallieerden en de Russen kregen Oost-Duitsland en een deel van Berlijn. Dit verhaal speelt zich af in een nog ondoordringbaarder gebied van Oost-Duitsland namelijk het Sperrgebiet.

Lost Places

Milla heeft als hobby het zoeken naar Lost Places, oftewel plaatsen die verlaten zijn en die nog niet door andere mensen gevonden en betreden zijn. Ze heeft tot nu toe nog weinig geluk gehad, want alles wat ze tegenkwam was of al ontdekt door mensen met dezelfde hobby of door vandalen. Deze keer begon de dag zeker niet goed; haar zoon Neo liet zijn moeder zitten en had andere plannen. Milla was in het Thüringer Bos in de buurt van de Rennsteig en ze had de moed al een beetje opgegeven, totdat ze op een open plek kwam waar veel puinresten lagen. Bij toeval ontdekte ze een fundament met daarin een luik. Het luik gaf toegang tot een kelder en in die kelder vond Mila van alles, zelfs een aantal schriftjes en ingemaakte jam, het laatste potje jam dateerde uit 1977. Milla had haar Lost Place gevonden. Ze was alleen niet zo enthousiast om het op het internet te delen met de andere Lost Places leden. Ze wilde eerst het verhaal omtrent de kelder en het huis wat er bovenop had gestaan achterhalen. Een van de schriftjes gaf haar houvast en ze ging op zoek naar de eigenaresse van het schrift om zo meer te weten te komen. De familie Dressel wilde er eerst niet veel van weten, ze waren namelijk geen eigenaar meer van het land waar de kelder lag. De Dressels konden wel vertellen dat er geen huis maar een hotel bovenop de kelder had gestaan. Milla krijgt toch langzaam voet aan de grond bij de familie Dressel en langzaam ontpopt zich het verhaal over het hotel en het abrupte vertrek van de familie Dressels van die mooie plek in het bos.

Muziek en boeken

Kati Naumann (Leipzig, 1963) is afgestudeerd museoloog en was werkzaam in de Deutschen Bücherei Leipzig en Musikinstrumenten-Museum Universität Leipzig. Tevens is ze schrijfster van poëzie, songteksten, musicals en draaiboeken voor het kinderprogramma “1, 2 oder 3” van het ZDF en heeft ze meegewerkt aan muziekprogramma’s van de NDR. Ook schrijft ze kinderhoorspeelseries. 

Sprookje

Kati Naumann schrijft in de derde persoon, waardoor ook de gedachtegang en de emoties van de karakters goed beschreven kunnen worden. Ze wisselt het heden en het verleden af en telkens als er een hoofdstuk uit het verleden begint staat er dan ook duidelijk de datum bij waarop dat deel van het verhaal begint. Ieder hoofdstuk heeft een nummer meegekregen en een ondertitel, de eerste ondertitel “In een diep, donker bos” kreeg later pas meer betekenis omdat er een aantal keren verteld wordt dat er sprookjes worden voorgelezen bij de Dressel familie. Het boek heeft 35 hoofdstukken en de hoofdstukken zijn onderverdeeld in paragrafen waardoor het prettig leest. De zinnen zijn niet ingewikkeld en lang, dit verhoogt ook de leespret.

“Er scheerde een vogel over de takken, en in de stilte van het bos leek wat ze destijds hadden meegemaakt, erg ver weg en onwerkelijk. Anni en Neo zaten tegen elkaar geleund te luisteren alsof Christine een sprookje vertelde.”

Locomotief

Het verhaal komt wat stroef op gang en pakt niet echt in het begin, maar naarmate je steeds meer in de familiegeschiedenis van de Dressels wordt meegezogen begint het verhaal steeds meer te leven. Vooral de emotionele momenten worden goed en mooi beschreven. De laatste twee hoofdstukken bevatten met name een kracht en emotie in het verhaal, waardoor je af en toe een traantje moet wegpinken. Wat dat betreft zit er een goede opbouw in het verhaal. Het is een verhaal dat een stukje Duitse geschiedenis – wat nog relatief vers is – laat zien en waar we nog niet alles van weten. 

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.