Recensie: Ken Follett – Val der Titanen

Samenvatting
Al met al is Val der Titanen een interessante roman die je inzicht geeft in de geschiedenis. Ken Follett schrijft op een realistische manier over de historische gebeurtenissen in de wereld. Verschillende standpunten en levens kruisen elkaar en iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan de titanenstrijd die een grote invloed heeft gehad op de wereldmaatschappij.
7

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog proberen acht mensen hun weg te vinden in de onrustige, snel veranderende wereld. Alle acht hebben ze duidelijk een eigen mening en een eigen bijdrage aan een strijd die voor de een als verrassend wordt ervaren, maar voor de ander als vanzelfsprekend wordt gezien. Deze acht mensen zijn afkomstig uit verschillende landen en hebben verschillende achtergronden. Zo volg je de rechterhand van de Amerikaanse president, twee arme Russische broers die op zoek zijn naar een beter leven, een mijnwerker en zijn ambitieuze zus, die overigens huishoudster is van een graaf; de moderne zus van de graaf en haar geliefde, een Duitse diplomaat. 

Val der Titanen is het eerste boek in de Century-trilogie. In Val der Titanen begint het verhaal in het jaar 1911 en eindigt het in 1924. Nacht van het Kwaad (deel 2) en Kou uit het oosten (deel 3) gaan verder in de tijd. Val der Titanen gaat voornamelijk over de Eerste Wereldoorlog, Nacht van het Kwaad gaat over de Tweede Wereldoorlog en Kou uit het oosten gaat over de Koude Oorlog. De trilogie gaat dus over de historische ontwikkelingen vanaf 1911. Je volgt de acht mensen op de voet en je maakt mee wat zij beleven. Zo merk je dat de druk van de hogere machten van grote invloed is op de lagere standen, zoals de arbeiders. Ook kom je er achter hoe hard de werkelijkheid kan zijn. Val der Titanen is een roman die je aan het denken zet over de geschiedenis van de wereld. De manier waarop het verhaal is geschreven, maakt het erg realistisch. Misschien is het wel precies zo gegaan in die tijd. Oorlogen, verraad, liefde, verkiezingen, de opkomst van het feminisme, revoluties en opstanden zijn de voornaamste onderwerpen in het boek, maar daar om heen gebeurt er nog zoveel meer.

Ken Follett is een Britse auteur van thrillers en historische romans. Binnen deze genres behoort hij tot één van de meest succesvolle auteurs. Follett is geboren in 1949 en groeide op in een gezin uit de middenklasse. Zijn familie was streng christelijk, waardoor hij van zijn ouders geen televisie of films mocht kijken. Op een jonge leeftijd ontwikkelde hij hierdoor zijn liefde voor boeken. Ken Follett heeft filosofie gestudeerd op de University College London. Het schrijven van verhalen was voor Ken Follett in de eerste instantie een hobby. Later probeerde hij hier pas geld mee te verdienen. Langzaam maar zeker kwam zijn succes op gang, maar zijn grote doorbraak was met het boek Eye of the Needle, dat in 1978 werd gepubliceerd.

Mijn (Ken Follett’s) stelregel luidt: óf het is zo gegaan, of het had zo gegaan kunnen zijn; óf deze woorden zijn letterlijk zo gebruikt, of ze hadden zo gebruikt kunnen worden.

Het boek Val der Titanen is een interessante roman over historische gebeurtenissen in de wereld. Ken Follett brengt het verhaal op een duidelijke en realistische manier. Aan het eind van het boek staat een stukje dat Follett als een soort disclaimer heeft geschreven over de historische figuren die hij in het boek heeft gebruikt als personages. Bij deze figuren moet je denken aan Winston Churchill en sir Edward Grey. Follett zegt zelf dat hij natuurlijk niet weet hoe het precies is gegaan in die tijd, maar dat de gebeurtenissen en uitspraken in het boek wel zouden kunnen zijn gebeurd en gezegd op die manier. Val der Titanen geeft dus een realistisch beeld van de geschiedenis. Zelfs als je weinig met geschiedenis hebt, wordt alles duidelijk verteld en is het goed te begrijpen.

De personages zijn goed uitgewerkt en er wordt diep ingegaan op verschillende gebeurtenissen in het boek. Dat is natuurlijke wel te verwachten bij zo’n dik boek. Een nadeel aan Val der Titanen is dat je je hoofd er goed bij moet houden. Juist omdat er zoveel personages zijn en omdat er vanuit veel kanten wordt geschreven, moet je goed nadenken over wie het ook al weer gaat en wie bij wie hoort. Daar heeft Ken Follett een goede oplossing voor bedacht, want aan het begin van het boek staat een lijst met alle personages en uit welk land ze komen en wat hun bijnamen zijn. Dit is erg handig als je het even niet meer weet. Eigenlijk gebeurt er altijd wel wat in het verhaal, waardoor het verhaal nooit saai is.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.