De sleutel tot geluk is dat we dus niet te hoge verwachtingen moeten koesteren. (Dit lijkt me het juiste moment om je te waarschuwen dat je een zeer middelmatig boek leest.)
Filosofische discussie
Zo, klaar, niets meer aan doen, niet meer verder lezen, maar het boek nu gewoon in de boekenkast zetten. Als we één ding kunnen zeggen na het lezen van het boek is dat Kieran Setiya al gelijk had in het eerste hoofdstuk. De U-curve bindt er geen doekjes om, het is een soort zelfhulpboek voor zowel de lezer als de auteur. De ondertitel luidt: hoe filosofie kan inspireren om de weg te vinden naar het geluk. Hoewel de ondertitel inderdaad beschrijft waar de auteur met zijn verhaal naartoe wil, lijkt deze niet helemaal in verhouding te staan met de titel van het boek zelf. Zelfs de beschrijving van het boek lijkt een filosofische discussie aan te wakkeren: hoe dichter we het midden van ons leven naderen, hoe groter de kans op een dieptepunt. Dat klinkt niet onwijs gezellig, maar de filosofen onder ons kunnen in twijfel trekken wanneer we het midden van ons leven naderen. De U-curve biedt in ieder geval genoeg voer om een avond in een filosofisch café te kunnen vullen.
Tweeledig
Het boek voelt een beetje tweeledig aan. Aan de ene kant wil de auteur de lezer meenemen in zijn uiteenzetting over de U-curve waarin we ons allemaal zouden bevinden. In chronologische volgorde neemt hij de lezer mee in de geschiedenis van de midlifecrisis. In de inleiding zet hij netjes uiteen welke aspecten de lezer in welk hoofdstuk kan verwachten. De uiteenzetting is minder wetenschappelijk geschreven dan normaal. Waar menig student namelijk afgeleerd wordt om vanuit de ik-vorm te schrijven, maakt Kieran Setiya het persoonlijker door dat wel te doen. Aan de ene kant kan dat een feest der herkenning zijn voor de lezer, maar aan de andere kant voelt het van tijd tot tijd wat omslachtiger dan normaal. Het boek is namelijk al doordrenkt met filosofische inzichten en geschiedenislessen van de filosofen van weleer. Hoewel dit voor mening historicus een feestje kan zijn, is filosofie toch wel echt een vak apart. Dit is dan ook geen boek wat je kan lezen in een volle trein, een drukker koffietentje of thuis met jengelende kinderen om je heen. Het boek vraagt concentratie om te snappen wat er nu daadwerkelijk gezegd wordt en dat maakt dat het van tijd tot tijd wat lastiger is om te lezen.
Wat overigens ook niet helemaal helpt is dat Kieran al in het eerste hoofdstuk benoemt dat het boek zeer middelmatig leest. Het is alsof je iets verkoopt maar er dan al even bij vernoemd dat het waarschijnlijk niet helemaal naar wens zal zijn van de koper. Verkoop het dan tenminste nog een beetje enthousiast. Het ironische is nog bijna dat hij zichzelf in de conclusie dan weer tegenspreekt:
Het is ironisch dat je in een zelfhulpboek als eerste regel krijgt aangereikt dat je iets moet geven om andere dingen dan jezelf. Lees het boek, graag zelfs, maar doe het uit belangstelling voor de vergankelijkheid van het leven, niet om je bestaan te verbeteren!
Kieran Setiya
Kieran Setiya is volgens eigen schrijven gelukkig getrouwd, professor filosofie en vader van een zoon. Op zijn vijfendertigste kreeg hij zelf te maken met een midlifecrisis en een ‘verontrustende mix van nostalgie, spijt, claustrofobie, leegte en angst.’
Midlifecrisis
Wat jammer is aan het boek is toch een beetje de titel. De Engelse titel (Midlifecrisis) zegt namelijk veel meer. Een boek over een midlifecrisis zal heel andere mensen aanspreken dan een boek met de titel De U-curve. De reden: mensen met een midlifecrisis zijn over het algemeen nu eenmaal wat ouder dan de millennials, die naarstig op zoek zijn naar wat geluk.
Als je eenmaal in het boek zit is het wel te lezen, maar het is niet echt een aanrader voor mensen die zich nog niet bezig houden met de grote vragen des levens. Mocht je daar al wel interesse in hebben, dan zijn er zat andere titels die waarschijnlijk op een lichtere manier een inleiding kunnen geven in de filosofie. Doorgewinterde filosofen en/of mensen die erin geïnteresseerd zijn kunnen zeker genieten van dit boek. Zoals eerder genoemd is het een mooi boek om eens een filosofisch café over te organiseren, maar een boekje om eens ‘voor de leuk’ te lezen is het toch net niet.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!