Recensie: Kiki van Dijk – Ibiza

Samenvatting
Toch mag gezegd worden dat ondanks de teleurstellende manier van verhaalvertelling er toch veel te genieten valt aan Ibiza. De spanning wordt namelijk goed opgebouwd en het boek beleeft zijn sterkste momenten dan ook aan het begin. Dit sterke begin zorgt ervoor dat je het boek snel wilt uitlezen en toch enigszins ontgoocheld bij het einde aankomt. Er had meer ingezeten als de spanning tot aan het einde ook bleef hangen. De geheimen van het eiland worden beetje bij beetje onthuld zodat je als lezer zelf een invulling kan geven aan de geheimen van het eiland en de identiteit van Maggie’s stalker. Al met al is Kiki van Dijk’s Ibiza een spannende thriller die je zeker van de zomer bij je moet hebben als je aan de Nederlandse of buitenlandse kust aan het zonnen bent en iets wil lezen.
6

Maggie Smith is een succesvolle zakenvrouw die in de grootste Nederlandse steden een succesvolle ontbijtketen heeft. Daarnaast is ze ook nog genomineerd voor succesvolle ondernemer van het jaar en wint deze vervolgens. Als cadeau krijgt ze van haar man en twee zonen een weekje vakantie aangeboden naar Ibiza. Maar zit Maggie er wel op te wachten om terug naar het eiland te gaan dat zij zeventien jaar geleden zo snel mogelijk wilde ontvluchten?

Kiki van Dijk was eerder verantwoordelijk voor Zeevlam, wat een begin was voor een reeks eilandthrillers. Ibiza is haar tweede boek en leest net zo vlot weg als Zeevlam. De hoofdstukken zijn niet ellenlang waardoor je makkelijk voor het slapen gaan een paar hoofdstukken kan lezen. Ibiza leest lekker vlot weg en het duurt niet al te lang tot het moment dat het echt spannend begint te worden. De schrijfster heeft er bewust voor gekozen om de lezer vanaf het begin te grijpen en vast te houden tot het einde van het boek. Dit is mede te danken aan dat het boek geen kleine letters kent waardoor het lekker weg te lezen is.

Toch gebeurde het tijdens het lezen dat de aandacht geregeld verslapte. Al op het begin wordt de hoofdpersoon, Maggie, geconfronteerd met een stalker die haar vervelende berichten stuurt. Je gaat vervolgens als lezer aan de slag om het geheim te ontrafelen. Dit is nog niet zo heel gemakkelijk, het boek neemt je namelijk mee naar twee hoofdpersonen. Uiteraard is daar Maggie Smith, een gelukkige zakenvrouw die denkt te genieten van een weekje vakantie op Ibiza, terwijl zij vanwege omstandigheden zeventien jaar geleden het eiland heeft verlaten. Naast haar is er ook een belangrijke rol voor Frank weggelegd. Frank wordt ook op het begin van het boek geïntroduceerd, maar zijn relatie met Maggie wordt pas later onthuld, ondanks dat je al snel een idee hebt hoe de vork in de steel steekt.

DSC_0399

Juist deze relatie zorgt tijdens het lezen ook voor heel wat frustratie. Beetje bij beetje wordt de relatie tussen beide steeds duidelijker en blijkt een geheimzinnige gebeurtenis de reden te zijn voor de breuk tussen de twee. Deze gebeurtenis wordt echter zo karig uitgelegd in het boek dat het eerder een anticlimax is dan een wauw-moment. Dit komt in meerdere situaties voor, net als de ontknoping van wie Maggie nu aan het stalken is en diens beweegredenen. Hoe spannend het ook allemaal is aan het begin van het boek, naarmate de ontknoping nadert blijkt het allemaal een kleine tegenvaller te zijn.

Deze tegenvaller komt mede dankzij weinig verdieping van de andere personen in het boek. Zo heeft Frank twee medewerkers in dienst, maar hun achtergrond wordt summier uitgelegd. Daarnaast spelen veel personen een belangrijke rol rond de gebeurtenissen op het eiland, maar ook zij dienen eerder als opvulling zodat Maggie en Frank meer karakter hebben. Ook Maggie’s jeugdvriendin Floor en diens partner Solo komen geregeld aan bod, maar ook over hen is maar weinig te vertellen. En dat terwijl jeugdvriendin Floor een hechte band heeft met Maggie en ook getuige is geweest van het drama zeventien jaar geleden op het eiland.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.