Recensie: Kim Moelands – Schaduwleven

Samenvatting
Met Schaduwleven heeft Kim Moelands een heel sterk boek neergezet over een vrouw die verstrikt is geraakt in het web van een narcist. Je leest over de liefde die Elena voelt voor Daniël en haar kinderen en hoe haar relatie met Daniël verandert in een nachtmerrie. Elena komt voor dilemma's te staan en krijgt te maken met manipulatie, intimidatie en huiselijk geweld. Niemand wil haar geloven, omdat de charmante narcist Daniël haar steeds een stap voor blijkt te zijn. Kim Moelands weet de beklemmende sfeer van de toxische relatie ontzettend goed over te brengen en geeft de tactiek van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis duidelijk weer.
8

Het web van een narcist

Schaduwleven beschrijft het verhaal van Elena, een jongedame die verstrikt raakt in een ongelooflijk ongezonde relatie. Waar haar relatie met Daniël eerst rozengeur en maneschijn lijkt, verandert het langzaamaan in een nachtmerrie. Het is een pijnlijk verhaal dat draait om manipulatie, intimidatie en huiselijk geweld. Moelands beschrijft hoe het voelt om vast te zitten in het web van een narcist. De charmante Daniël weet precies welke dingen hij tegen wie moet zeggen om te manipuleren en zijn zin te krijgen. Hij doet er uiteindelijk alles aan om Elena het leven zuur te maken. Elena probeert hulp te zoeken, maar niemand gelooft haar. Naar de buitenwereld is Daniël namelijk nog steeds de leuke en charmante man op wie Elena vroeger verliefd werd.

Complexe situatie

Als lezer denk je op momenten misschien dat het stom is dat Elena/Amber bepaalde keuzes maakt. Zo lees je dat ze keer op keer weer terugvalt in haar relatie met Daniël en wil geloven in de mooie herinneringen aan hem. Ze zet haar kinderen meerdere keren boven zichzelf en daardoor komt ze toch weer in aanraking met hem. Hierdoor loopt de situatie nog meer uit de hand. De vraag is alleen of er een andere mogelijkheid zou zijn geweest. Het is goed voor te stellen dat iemand die in zo’n situatie zit alles over heeft voor haar of zijn kinderen. Moelands maakt het door middel van Schaduwleven ontzettend duidelijk hoe moeilijk het is om uit een toxische relatie te stappen, alles achter te laten en een nieuwe weg in te slaan. Er spelen zo ontzettend veel factoren mee en welke keuze heb je nog als niemand je verhaal gelooft? Je voelt tijdens het lezen echt met Elena mee en de gruweldaden van Daniël zijn dan ook beklemmend en frustrerend om te lezen. Het verhaal wekt emoties op en Kim Moelands weet dat erg goed te activeren.

‘Een narcist wil altijd de beste zijn, Elena, altijd winnen. Als iemand hem voorbij dreigt te streven, wordt diegene de vijand, en een vijand moet uitgeschakeld worden. Zelfs als het zijn eigen vrouw is. Een narcist leeft in zijn eigen bubbel en doet er alles aan om die in stand te houden. Je kunt het vergelijken met een ballon. Wat gebeurt er als je een ballon lekprikt?’

Perspectief

Daarnaast is het verhaal erg goed uitgewerkt en er zit ook diepgang in. Het verhaal is voornamelijk geschreven vanuit Elena. Deze worden afgewisseld met Amber en Luna. Al snel kom je erachter dat dat eigenlijk ook Elena is, maar dan in een ander tijdsbestek. Op deze manier krijg je meer achtergrondinformatie over Elena en hoe haar relatie met Daniël is ontstaan. Ook lees je hoe Elena haar broer Tom is verloren en kom je er als lezer achter hoe dat van invloed is geweest op hoe Elena in de stukken van Amber en Elena reageert. Het klinkt misschien een beetje verwarrend, maar als je eenmaal bezig bent in het boek ben je er al snel aan gewend.

De verschillende invalshoeken geven een hoop duidelijkheid en zijn zeker van toegevoegde waarde. Het is mooi dat Kim Moelands het op deze manier heeft aangepakt en daarmee meer informatie geeft aan de lezer. Sommige hoofdstukken zijn ook geschreven vanuit de moeder van Elena, Sheila. Helaas zijn er geen hoofdstukken geschreven vanuit Daniël. Dit zou best interessant zijn, maar tegelijkertijd lijkt dit een bewuste keuze van Moelands. Het zou de nadruk leggen op de narcist en dat is nou juist niet de bedoeling van dit verhaal. In de verschillende hoofdstukken kom je wel meer te weten over Daniëls achtergrond en gezinssituatie. Daarnaast kan het iedereen overkomen om in de handen van een narcist terecht te komen. Het is mooi en knap hoe de auteur dit meegeeft aan de lezer. Kim Moelands weet de klemmende sfeer goed te beschrijven en heeft met Schaduwleven een heel sterk boek neergezet. Ze weet de spanning goed vast te houden en het boek is zeker het lezen waard!

Kim Moelands

Je kunt Kim Moelands (1975) kennen van haar twee autobiografische romans, Ademloos en Grenzeloos, die ze heeft geschreven over haar leven met cystic fibrosis (taaislijmziekte). Daarnaast heeft ze ook al wat thrillers op haar naam staan: Weerloos, Verdieping X en De vrouw in de spiegel. Schaduwleven is haar nieuwste boek. Tevens is Kim Moelands van 2007 tot 2015 deel van de hoofdredactie van de website Ezzulia geweest en is ze in 2010 dankzij een donor succesvol een levensreddende longtransplantatie ondergaan.

Schaduwleven
Schaduwleven
Score 4.6 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

1 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.