Recensie: Mariette Lindstein – Kinderen van de sekte

Samenvatting
Nadat Sofia is gevlucht uit ViaTerra heeft ze een nieuw leven opgebouwd en is ze een opvang begonnen voor gevluchte sekteleden. Na vijftien jaar duikt uit het niets sekteleider Franz Oswald weer op in haar leven. Waarom is hij terug in haar leven en wat wil hij daarmee bereiken? Helaas heeft het verhaal wat weinig om handen en blijken de verschillende verhaallijnen niet heel verrassend te zijn. De plotwendingen zie je al ver van te voren aankomen. Het verhaal kabbelt vooral een beetje voort en eigenlijk gebeurt er niet zoveel. Toch leest het boek vlot weg en is het prima geschreven. Helaas komt het niet in de buurt van De sekte, het eerste deel in de trilogie.
6.5

Vijftien jaar later…

Sofia ontsnapte vijftien jaar geleden uit ViaTerra, een sekte geleid door Franz Oswald. Sindsdien is de man die haar de vrijheid ontnam niet meer in het openbaar gezien. Als er een verwoestende storm over de Zweedse westkust raast, treedt hij opnieuw in de openbaarheid. Door zijn boodschap over de wederopbouw en een nieuwe wereld, is hij in een klap weer zo populair als vroeger. De meeste mensen kunnen niet door de façade van de manipulatieve tiran prikken, maar Sofia staat meteen weer op scherp. Wat is Franz van plan en waarom keert hij juist nu terug in haar leven?

Na haar ontsnapping heeft Sofia alles achter zich gelaten en een nieuw leven opgebouwd. Ze helpt ontsnapte sekteleden onderduiken, terwijl ze de zorg draagt voor haar inmiddels puberende dochter Julia. Franz heeft inmiddels twee zonen, Thor en Vic. Zij groeien op in de sekte, samen met een heleboel andere kinderen. De notoire sekteleider richt zich tegenwoordig op de kinderen van zijn aanhangers en van invloedrijke mensen. Ondertussen zwicht nog steeds iedereen voor charme en charisma, ondanks dat hij met harde hand zijn leer oplegt aan zijn (gedwongen) volgers.

Nieuwe verteller

Kinderen van de sekte is het derde (en dus laatste) deel in de trilogie. Het verhaal gaat dus niet direct verder waar De sekte herrijst eindigde, maar begint met hoe het leven van Sofia er vijftien jaar na dato eruit ziet. Het gat van vijftien jaar wordt voornamelijk ingevuld door Thor, die alles wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd heeft opgeschreven. Die delen van het verhaal zijn geschreven in de ik-vorm. Alles wat zich in het heden afspeelt wordt verteld door een alwetende verteller, maar over de schouders van Sofia, Franz en Julia.

Hij heeft vaak gemene invallen en bezit een bijna onmenselijke kracht die wordt gevoed door haat.

Weinig verrassend verhaal

Dit verhaal kampt met dezelfde problemen als het voorgaande boek. Het verhaal weet niet te verrassen en kabbelt eigenlijk maar voort. Er zijn een aantal gebeurtenissen heel belangrijk gemaakt, maar die doen niets voor de spanning. Het enige dat je voelt is dat het tot een confrontatie tussen Sofie en Franz moet komen, maar dat is amper genoeg om je geïnteresseerd te houden. Er zitten wel duidelijk een aantal verhaallijnen in die bedoeld zijn om je als lezer te verrassen, maar eigenlijk komt dat geen van de keren uit de verf. De plotwendingen zie je al van mijlenver aankomen, helaas.

Misschien dat dit boek niet per se bedoeld is om spannend te zijn, maar ook simpelweg intrigeren doet het niet. Het eerste boek heeft de meeste vragen al beantwoord: waarom luisteren de volgers naar hun leider? Waarom slikt iedereen alle ontberingen? Hoe komt het dat niemand van buitenaf ingrijpt? In dit deel worden soortgelijke vragen gesteld, maar de antwoorden daarop zijn of ongeloofwaardig of ontbreken simpelweg. Het is namelijk vrij ongeloofwaardig dat Franz zijn imperium opnieuw kan laten groeien, terwijl al zijn strafbare, walgelijke feiten wereldkundig gemaakt zijn.

Vlotte schrijfstijl

Ondanks dat het verhaal weinig om handen heeft wil je het boek wel uitlezen. Je wilt toch graag weten hoe schrijfster Mariette Lindstein haar trilogie afrondt. Bovendien is de schrijfstijl wel vlot en leest het boek dus makkelijk weg. Het is dus zeker geen boek waar je je doorheen moet worstelen, maar het voelt helaas wel vrij overbodig. Bovendien is het met 438 pagina’s best een dik boek. De auteur is zelf haar halve leven sektelid geweest, maar haar meeste ervaringen en inspiratie lijken in het eerste boek te zitten. Jammer dat ze het niet het niveau van het eerste boek kon volhouden voor de rest van de trilogie.

WRC 8 - Switch
WRC 8 - Switch
Score 3.0 van 5 sterren.
€39,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.