Recensie: Klaartje van Setten – Onder sterren

Samenvatting
Onder sterren is de debuutroman van Klaartje van Setten, die helemaal geen slecht boek neerzet. Het boek is een beetje gebaseerd op haar eigen ervaringen want ze beheert zelf een Chalet in Zwitserland, net als de hoofdpersoon Josefien. Josefien woont al jaren met haar kinderen in Amsterdam als ze de kans krijgt een luxe chalet in een skioord te beheren. Beroemde sterren met vreemde wensen komen langs, terwijl Josefien ondertussen haar best doet om in te burgeren bij de Zwitsers.
7

Onder sterren

Josefien is klaar voor een verandering in haar leven en de brief van gravin Victoria, de tante van haar ex Jean, komt dan ook precies op het juiste moment. Victoria heeft deze brief op haar sterfbed geschreven en vraagt hierin aan Josefien of zij met haar kinderen naar Zwitserland wil vertrekken om daar een prachtige, luxe chalet te beheren. Deze vijfsterrenchalet ligt bij een super luxe skioord en is dan ook uitermate geschikt om te verhuren aan de elite en beroemdheden.

Het wonen op de rustige plek in Zwitserland is echter totaal iets anders dan haar leven midden in Amsterdam en daarnaast zijn de Zwitsers ook nog eens een totaal ander slag volk. Het is voor Josefien dan ook zeker niet makkelijk om zich in de stugge Zwitserse gemeenschap naar binnen te werken. Ook het runnen van de chalet gaat niet direct zonder slag of stoot, want de sterren hebben toch behoorlijk wat eisen en die zijn niet altijd even gemakkelijk in te willigen.

Klaartje van Setten

Onder sterren is het debuut van de Nederlandse Klaartje en bovendien ook nog deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Met dat in het achterhoofd is het natuurlijk extra leuk om dit boek te lezen en ga je er zelfs misschien wel op een heel andere manier naar kijken. Klaartje van Setten heeft Frans gestudeerd en is bedrijfsjournalist. In 2006 verhuisde ze met haar gezin naar Zwitserland om daar een vijfsterrenchalet te gaan runnen, maar sinds 2010 woont ze weer in Nederland, van waaruit ze nog steeds het chalet runt.

Haar schrijfstijl is er een waar je misschien wat aan moet wennen. Het is niet een schrijfstijl waar je vlot doorheen leest; er is duidelijk meer over nagedacht en dat vraagt ook iets meer oplettendheid van de lezer. Er wordt heel direct geschreven wat Josefien denkt, zegt of doet en dat zorgt soms voor wat verwarrende of rommelige momenten (gedachten zijn nou eenmaal niet netjes geordend). Dit is dan ook iets waar je van moet houden of wat je op zijn minst niet erg moet vinden als je aan dit boek begint.

‘Hi Josefien! Wat geweldig dat ik je eindelijk aan de telefoon heb! Eindelijk! Verbazingwekkend!’ John had vier drooggekookte aardappels in zijn keel.
‘O ja, dat vind ik ook! Verbazingwekkend!’ juichte ik.
‘Alles onder controle?’ vroeg John.
‘Uitstekend! Het enige is dat we een kléin probleempje hebben met zijn vluchtnummer, het is niet bekend bij de lucht…’
‘Oh darling, oh..’ John viel stil. Toen een lange uithaal en: ‘My god..’ John kwam niet meer bij van het lachen. Pas bij de afslag Sierre-Ouest, vier kilometer verderop, kwam hij snikkend tot bedaren.
‘Ze komen met hun privéjet natuurlijk.’

Van Nederland naar Zwitserland

Hoewel de schrijfstijl dus iets is waar je even aan moet wennen, begint het boek goed. We maken kennis met Josefien die net in Zwitserland is en een rondleiding door de chalet moet geven. Een goed begin is het halve werk zou je denken, maar helaas wordt dit al gauw tenietgedaan als er teruggegaan wordt in de tijd. Opeens is daar een jongere Josefien die verliefd wordt op Jean en volgt er een vrij lang achtergrondverhaal dat laat zien hoe Josefien terecht is gekomen in Zwitserland. Hoewel enige achtergrond wel belangrijk is, lijkt dit allemaal net te veel en het doet toch wel wat afbreuk op het boek.

Het gedeelte dat zich in Zwitserland afspeelt is een stuk interessanter. Beroemde sterren die langskomen met vreemde wensen en een onervaren Josefien die ervoor moet zorgen dat dit allemaal geregeld wordt. Dit zorgt voor wat stressvolle en ook soms grappige momentjes. Daarnaast is het inburgeren in Zwitserland lang niet zo makkelijk voor zowel Josefien als haar kinderen. Erg spannend, romantisch of grappig wordt het boek niet, maar Onder sterren is al met al toch een mooi feelgood verhaal dat misschien niet helemaal eindigt zoals je zou verwachten.

Last Christmas (DVD)
Last Christmas (DVD)
De kerstfilm geinspireerd op de muziek van Wham!
Score 4.5 van 5 sterren.
€16,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.