Ingrediënten
De Grote Depressie van de jaren dertig in Amerika: een zwaar tijdperk waarin men bewuste keuzes moest maken. De werkloosheid was enorm, het land droog en voedsel schaars. Neem deze ingrediënten en je hebt de basis voor het verhaal van Elsa Wolcott in het boek De vier windstreken van Kristin Hannah. Elsa, of Elsinor, wordt als buitenbeentje gezien in haar familie. Ze huwt met Rafe Martinelli en komt bij hem en zijn ouders op de boerderij wonen. Alles lijkt goed te gaan, tot de periode van grote droogte zich aandient. Elsa komt voor een keuze te staan: blijft ze bij het land waar ze zo van houdt of zoekt ze een beter land voor haar familie?
Historische roman
Het boek is opgedeeld in verschillende tijdvakken in de jaren ’30 uit de vorige eeuw. We maken kennis met Elsa, of Elsinor, Wolcott. Ze is de oudste dochter uit een welgesteld gezin, maar tegelijkertijd ook degene die als verloren wordt bestempeld. Lange vrouwen boven de 1,80m waren in die tijd kennelijk niet heel beminnelijk. Als ze dan ook nog eens niet getrouwd zijn op hun 25e worden ze helemaal als verloren gezien. How times have changed.
Elsa kreeg op haar 14e een ongelukkige diagnose, waardoor ze de rest van haar leven alleen maar op haar slaapkamer zou moeten doorbrengen. Romans slepen haar de dagen door en maken dat ze droomt van een andere tijd, een tijd met een man en gezin. Als ze op een bepaald moment echt zwanger raakt, wordt ze gedwongen de man ‘die haar heeft bezoedeld’ te trouwen. Haar eigen familie stoot haar nu compleet af en Elsa richt zich op haar nieuwe gezin. Het lijkt allemaal goed te gaan. Elsa maakt kennis met het leven van de werkende vrouw, het leven als moeder én als echtgenoot. Maar dan breekt de periode van grote droogte aan en laat dat nu net de periode zijn waarin er een heel grote lading ellende zichzelf presenteert in het boek. Van nare dingen met dieren (droogte spaart niemand) tot nare dingen met mensen.
Het verhaal is op sommige punten redelijk voorspelbaar. Zo weet je als lezer al bijna 100% zeker dat er iets gaat gebeuren met Rafe en Elsa als ze elkaar net ontmoeten en het eind van het verhaal zie je ook wel aankomen, maar toch. Het verhaal pakt je, maar of dat nu altijd even gunstig is…
‘Als je goed luistert, vertelt mijn land zijn verhaal. Het verhaal van onze familie. […] Het verbindt ons, dit land, zoals dat al generaties lang is gebeurd. Nu zal het jou aan ons binden.’
Kristin Hannah
Hannah (1960) is een Amerikaanse bestseller auteur. Voordat zij zich volledig op het schrijven stortte, werkte ze als fulltime jurist. Ze woont samen met haar man, Ben, in het noordwesten van Amerika en Hawaï. Fans van Hannah kennen vast ook De nachtegaal, De wintertuin en Firefly Lane, Enkele titels zijn al verfilmd of er wordt momenteel een film van gemaakt. Haar laatst verschenen boek is De vier windstreken, waarin Hannah in haar dankwoord de huidige coronapandemie aanhaalt. Ook in haar nawoord, waarin ze erkent niet altijd de historische tijdlijn te hebben gevolgd, haalt ze de pandemie even kort aan. Het is bijna alsof ze met dit boek de veerkracht van de mens wil aanhalen.
De geschiedenis heeft ons de kracht en de duurzaamheid van de menselijke geest getoond. Uiteindelijk zijn het ons idealisme, onze moet en onze toewijzing aan elkaar die ons zullen redden.
Historische gebeurtenis in modern jasje
Vanwege Hannahs vergelijking met de huidige pandemie kan je jezelf de vraag stellen of het nu wel de juiste tijd is voor dit boek. Historici leren dat je kan leren van de geschiedenis, maar het is daarbij van belang de historische gebeurtenis wel in zijn eigen context te zien. Bovendien is het verhaal in De vier windstreken nu niet altijd even vrolijk, dus om nu de vergelijking te maken met wat de mensheid nu doorstaat… Maar goed, die discussie daargelaten is het een verhaal dat je grijpt. De schrijfstijl is prettig, het leest lekker weg en de personages worden goed genoeg uitgewerkt zodat je met ze meeleeft.
Aanrader?
Zoals geschreven leest het boek lekker weg. Het is jammer dat er toch (wel heel erg) voorspelbare momenten in zitten, maar dat maakt het verhaal niet minder. Hannah heeft geprobeerd het verhaal zo realistisch mogelijk – het is toch nog steeds fictie – te vertellen. Het zou daarom fijn zijn als auteurs (en filmmakers) eens stoppen met het volgende: als de vliezen breken van een zwangere vrouw, wil dat niet gelijk zeggen dat de baby zich gelijk aandient. Natuurlijk, het geeft een lekker dramatisch effect, maar het is mogelijk nog veel dramatischer als men zich eens bedenkt dat het in de werkelijk nog wel langer kan duren. Als je als auteur dan toch al vrouwen wilt aanspreken, dan kan je met dat hele kleine puntje misschien zelfs nog iets meer aansluiting vinden.
Dat geschreven hebbende, De vier windstreken is een goed boek om de wat mindere, Nederlandse zomer door te komen. Het is een aanrader voor fans van historische romans, maar niet geschikt voor mensen die echt onderzoek doen naar De Grote Depressie.
In een onzekere en gevaarlijke tijd moet Elsa kiezen: vechten voor het land waar ze van houdt, of vertrekken
€20,99€18,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis