Recensie: Leigh Bardugo – Het negende huis

Summary
Het negende huis is een fantasyboek met een thriller feeling. Alex Stern heeft altijd al geesten kunnen zien, maar ze had nooit gedacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als er een moord heeft plaatsgevonden, gaat zij op onderzoek uit om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Alex heeft namelijk het gevoel dat een van de negen genootschappen er iets mee te maken heeft. De cover van het boek is echt geweldig, het verhaal helaas minder. Het is als lezer moeilijk om je met de personages te identificeren en het verhaal komt traag op gang, maar heeft wel spannende momenten.
6.5

Zoektocht

Het negende huis gaat over Galaxy Stern (Alex), een meisje dat al ontzettend veel heeft meegemaakt in haar leven. Hierbij moet je denken aan misbruik, drugsgebruik en trauma’s. Na een avontuurlijk, maar verschrikkelijk verleden krijgt ze de kans om aan de Yale-universiteit te beginnen, ondanks dat ze geen diploma heeft. Alex heeft namelijk de gave om geesten te zien en komt door haar gave goed van pas voor de genootschappen die hier regeren. Eenmaal op Yale informeert een jongeman, genaamd Darlington, haar over de negen genootschappen en hun rituelen. Alex doet haar best om het allemaal te volgen, maar ze heeft nog veel last van de trauma’s uit haar verleden. Als er een meisje met een vergelijkbaar leven als het hare is neergestoken, is Alex vastberaden om erachter te komen wie de dader is. De politie gaat er volgens haar te makkelijk mee om, dus ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Je volgt Alex in haar zoektocht naar de moord op een onschuldig meisje. Ze heeft zo het vermoeden dat een van de negen genootschappen er iets mee te maken heeft.

Iedere genootschap heeft hun eigen specialisatie in magie. Zo is Scroll and Key gespecialiseerd in portaalmagie, Book and Snake in necromantie en het oproepen van doden, Wolf’s Head in gedaanteverwisseling en Manuscript in spiegelmagie en magische vermommingen. Waar de genootschappen volop bezig zijn met magie, gaat de rest van de samenleving nietsvermoedend door met hun leven. Drugs, moord en magie zijn actuele onderwerpen in het leven van Alex Stern en ze komt er dan ook niet zonder kleerscheuren van af.

Maar de decaan zag het verkeerd. Tara’s vreselijke dood was niet zo simpel als hij graag wilde geloven. Er was iemand van de genootschappen bij betrokken, en wie het ook was, hij wilde Alex koste wat kost het zwijgen opleggen.

Niet heel bijzonder

De prachtige cover van het boek zorgt voor hoge verwachtingen. Ze zeggen niet voor niets ‘Don’t judge a book by it’s cover.’ Je wordt niet echt meegetrokken in het verhaal en het is moeilijk om je met de personages te identificeren. Het begin is een beetje traag, maar na een paar honderd bladzijden komt het verhaal wel meer op gang. Op momenten is het spannend, maar je wordt niet echt in het verhaal gezogen. Leigh Bardugo probeert het verhaal wel diepgang te geven en het verhaal heeft ook zeker wel goede momenten. Daarnaast is het verhaal op momenten best donker. Er komen passages in het boek voor waarin gebeurtenissen met (seksueel) misbruik, drugsgebruik en geweld worden beschreven. Dit is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

Het boek geeft je als lezer een thriller feeling, maar heeft ook de nodige fantasyaspecten. Er wordt veel beschreven over de magie die wordt gebruikt, maar het is niet te moeilijk om te begrijpen. Het verhaal is verder niet heel spectaculair, maar gewoon vermakelijk in de zin van dat het wel een leuk boek is om te lezen. Het is vooral een who-dunnit in een fantasyjasje, waarbij deze keer de detective is vervangen door een tienermeisje.

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is een 45-jarige, Amerikaanse auteur. Ze schrijft voornamelijk young adult en fantasyboeken. Bardugo heeft al heel wat boeken op haar naam staan, waaronder De Grisha trilogie, De Kraaien duologie en De Nikolai duologie in één universum, genaamd de Grishaverse. Haar eerste boek, genaamd Schim en Schaduw (van De Grisha trilogie), kwam uit in 2012. Je kunt haar ook kennen van De taal der doornen. Tevens heeft ze een aantal short stories geschreven en voordat ze met het schrijven van boeken begon, heeft ze gewerkt in de journalistiek, copywriting, make-up en special effects.

Netflix is bezig met het maken van de achtdelige serie Shadow and Bone. Dit is gebaseerd op Bardugo’s boeken uit de Grishaverse. De releasedatum hiervan is helaas nog niet bekend.

Het negende huis
Het negende huis
Score 3.8 van 5 sterren.
€23,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.