Liefde versus stalker
Ellen is in de dertig en hypnotherapeute. Ze heeft een solide klantenbasis en hoewel ze in haar omgeving toch regelmatig tegen scepsis aanloopt, oefent ze overduidelijk haar passie uit. Als zij een relatie krijgt met Patrick lijkt haar plaatje steeds completer te worden. Als Patrick haar dan tijdens een avondje uit iets belangrijks wil vertellen denkt Ellen dat haar prille geluk alweer in duigen valt. Toch valt het nieuws nog een beetje mee, want in plaats van dat Patrick de relatie beëindigt komt hij met ander nieuws: hij heeft (al een aantal jaar) een stalker. Eigenlijk zou Ellen van dit nieuws de kriebels moeten krijgen, maar dit feitje intrigeert haar eerder en zorgt ervoor dat zij Patrick nog net iets interessanter gaat vinden: wat heeft deze man dat hij al zo’n lange tijd gestalkt wordt? Bovendien: wat speelt er allemaal af in het hoofd van Saskia, de stalker van Patrick? Vooral door Ellens interesse in de psyche van mensen wil ze hier eigenlijk meer over te weten komen.
Alles voor jou is weer een typisch Moriarty-boek: Het verhaal is niet hoogdravend en kan geschaard worden onder de chicklits, maar is toch ook weer niet zo ‘eenvoudig’ in opzet zoals de boeken van bijvoorbeeld Jill Mansell of Sophie Kinsella. Toch is er wel een verschil te bemerken in kwaliteit tussen deze titel en haar voorgaande boeken. Over het hele boek genomen mist Alles voor jou de spanningsboog die andere titels van Moriarty wel hebben. Het plot is eigenlijk redelijk voorspelbaar en er zijn maar weinig momenten waarop je als lezer op het puntje van je spreekwoordelijke stoel terecht komt.
Wat flauw door missende ingrediënten
Dit is echt heel erg jammer, want een verhaal waar een stalker in voor komt zou toch genoeg ingrediënten moeten hebben om behoorlijk spannend te kunnen zijn, maar dat wordt helaas gewoon niet bereikt in dit boek. Er zijn een aantal punten waaraan dit ligt, in de eerste plaats de houding van het hoofdpersonage. Ellen is van begin af aan al vrij laconiek over Patricks stalker, ze ziet er het gevaar niet van in en wil eigenlijk doorlopend alleen maar weten waarom Saskia Patrick stalkt.
Nou zou een dergelijke houding ook een element kunnen zijn om het boek juist wat spannender te maken: een nietsvermoedend slachtoffer die de zaak ernstig onderschat en daarmee in een penibele situatie terecht komt. Helaas is ook dat niet het geval, want Moriarty heeft er in het verhaal voor gezorgd dat we, naast het volgen van Ellen als het ene hoofdpersonage, Saskia aan het woord zien als het andere hoofdpersonage. Deze manier van schrijven zou natuurlijk interessant kunnen zijn, ware het niet dat het verhaal hierdoor juist enorm inlevert aan spanning.
De gedachtegangen en handelingen van Saskia wekken namelijk op geen enkel moment het gevoel bij je op alsof ze weleens op het punt kon staan van een agressieve daad. Oké, ze gaat regelmatig over de schreef en het constant lastigvallen is natuurlijk vervelend, maar ze wordt nooit dreigend en is, behalve labiel en depressief, niet erg boeiend om over te lezen. Haar gedachtegangen geven ook maar weinig blijk van (extreme) emoties, zoals je ze eigenlijk bij een stalker wel zou verwachten. Hier had de schrijfster echt een stuk meer uit kunnen halen om het verhaal spannend te kunnen maken, maar dat gebeurt gewoonweg niet.
Vanavond na het werk heb ik in mijn auto bij Patricks huis gestaan terwijl hij dozen inlaadde in zijn bestelbus. Hij gelooft duidelijk niet in verhuizers. Ik kan me de dag nog herinneren dat ik bij hem introk. Hij stond erop zelf al mijn spullen te verhuizen. Hij had Stinky gevraagd hem te helpen terwijl ik op Jack paste.
Kakt het na zeven titels dan toch een beetje in?
Dan hebben we natuurlijk Ellen als het andere hoofdpersonage. Zij wordt eigenlijk vrij vaak neergezet als overmatig spiritueel hippie-type. Hoewel zij in haar gedachtegangen niet per se zo overkomt valt het op dat ze er richting de ‘buitenwereld’ niet heel veel aan doet om een andere indruk te wekken. Het lijkt zelfs wel alsof Ellen er niet zoveel om geeft of mensen haar als professioneel zien. Ze moet overkomen als een vrouw die geestelijk zo sterk is en zelfverzekerd dat dát de reden is waarom ze mensen niet corrigeert, maar toch klopt dat ergens niet. Als je immers je eigen bedrijf hebt (in hypnotherapie) wil je toch dat de buitenwereld je serieus neemt, ongeacht of je zelfverzekerd bent of niet.
Al met al dus een flink aantal punten waardoor het boek meer tegen- dan meevalt. Toch is het boek niet compleet saai en je hoeft het ook niet per se over te slaan, maar voor de Moriarty-fans zal het een titel zijn die ongetwijfeld toch meer tegen- dan meevalt. Alles voor jou is inmiddels alweer het zevende boek van Liane Moriarty dat in Nederland is verschenen. Moriarty is vooral bekend van de titels Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens. Van deze laatste titel heeft HBO zelfs een serie gemaakt met de (gelijknamige) Engelse titel Big Little Lies.
€15,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis