Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik dood… Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat, die niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder. Maar die brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf.
Liane Moriarty is een Australische schrijfster die opgegroeid is in Sidney. Ze is niet altijd auteur geweest: ze begon haar carrière in de reclamewereld, voor onder andere een uitgeverij. Inmiddels heeft zij zeven boeken op haar naam staan. Haar laatste boek zal april dit jaar hier in Nederland op de boekenplanken liggen en heet ‘Bijna echt gebeurd’. Eerder verscheen er al een recensie van het boek ‘Grote kleine leugens’ op onze site. Dit boek, ‘Het geheim van mijn man’, is eigenlijk het eerste boek van Moriarty dat in Nederland een bestseller is geworden. Daarom kon ook deze titel niet ontbreken in de lijst van recensies.
Het is best begrijpelijk waarom de boeken van Moriarty zulke bestsellers zijn. Ook ‘Het geheim van mijn man’ is een meeslepend en spannend boek en hoewel de hoofdrollen van haar boeken vaak vrouwen zijn van een wat oudere leeftijd (rond de veertig á vijftig jaar), heeft het toch een chicklit-sfeer. De boeken zijn daardoor ook geschikt voor jongere meiden en zelfs voor het mannelijk geslacht, als zij geen bezwaar hebben tegen vrouwelijke hoofdrolspelers. Overigens is die sfeer niet overheersend; daarvoor is het verhaal te spannend. Bovendien is het plot ook veel ingewikkelder.
In ‘Het geheim van mijn man’ volg je drie vrouwen in de hoofdrol: Cecilia, een moeder van drie meiden en het perfectionistische hoofd van de ouderraad op een basisschool, Rachel, een oudere vrouw die haar dochter heeft verloren en hier nog steeds onder gebukt gaat, en Tess, een jongere vrouw met haar zoontje Liam. De verhalen van alle drie de vrouwen beginnen afzonderlijk van elkaar, maar worden gaandeweg het boek met elkaar verweven. Het speelt zich allemaal af op een katholieke basisschool in een wijk in Sidney. Voor Tess is dit een terugkeer naar haar jeugdjaren. Rachel werkt als secretaresse op de school en draagt de zorg voor haar enige kleinzoon Jacob. Cecilia is druk bezig om haar gezin en bedrijfje allemaal vlekkeloos te laten verlopen, als zij de brief vindt van haar man.
‘Wat heb je met die brief gedaan?’ Haar ogen vlogen open. Ze keek recht voor zich in het donker. ‘Die heb ik weer op zolder opgeborgen. In een van die schoenendozen.’ Dat was een leugen. (…) ‘Heb je hem opengemaakt?’ Er was iets met zijn stem. Hij was klaarwakker, maar hij deed zijn best om slaperig en nonchalant te klinken.
Maakt ze de brief open of niet? En wat staat er in de brief die Cecilia van haar man krijgt? Hoe loopt het af met Tess en de reden waarom zij terug is gekeerd naar haar geboorteplaats? Kan Rachel eindelijk de rust vinden die zij na al die jaren verdient? Het verhaal zorgt ervoor dat je het boek in een ruk uit wilt lezen. Je wilt namelijk antwoord krijgen op eerder gestelde vragen en Moriarty weet op een geweldige manier je aandacht erbij te houden. Morele vraagstukken zorgen ervoor dat je verbintenis voelt met de hoofdrolspeelsters, je kunt je in hun situatie verplaatsen. Ook weet zij op een realistische manier te laten zien dat bepaalde morele dilemma’s niet zo zwart-wit zijn als je vooraf zou denken.
‘Het geheim van mijn man’ is een boek dat je als lezer van kaft tot kaft vasthoudt. Liane Moriarty’s schrijfstijl is gemakkelijk te volgen, leest lekker snel weg en is (mede daardoor) toegankelijk voor een breed publiek. De manier waarop zij de gedachtes omschrijft van de karakters is enorm sterk: het kost maar weinig moeite om je te kunnen inbeelden wat voor persoonlijkheden elk van de personages hebben. De twee boeken die tot nu toe van haar hier in Nederland zijn verschenen bevatten overigens allebei deze kwaliteit, wat wellicht een belofte is voor haar aankomende derde boek.
Pingback: Liane Moriarty - Appels vallen niet - Play Watch Read