Recensie: Liany Moriarty – Bijna echt gebeurd

Samenvatting
Bijna echt gebeurd is een geweldig boek met de typische schrijfstijl en verhaalconstructie van Liane Moriarty. Zoals ook in haar eerdere boeken springt het verhaal heen en weer in de tijd, draait het om een zeer belangrijke gebeurtenis, en weet de schrijfster de spanning op die manier weer subliem vast te houden. De karakters zijn stuk voor stuk zeer goed uitgewerkt, hoe groot of klein hun rol in het verhaal ook is. Wat is er nou toch gebeurd op die barbecue die avond? Waarom gaat iedereen sindsdien zo omslachtig met elkaar om? Stuk voor stuk vragen die ervoor zorgen dat je het boek niet meer weg kan leggen.
9

Sam en Clementine hebben een mooi maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Wie fan is van Liane Moriarty zal Bijna echt gebeurd zeker niet willen laten liggen. Het is weer een heel leuk boek dat lekker wegleest. Het is niet al te gecompliceerd geschreven, maar weet toch een ijzersterk verhaal neer te zetten. In die typerende stijl die inmiddels wel bekend is van Moriarty’s werk word je het verhaal ingezogen en leg je het boek amper weg tot je de achterflap van het boek hebt bereikt. Zodra dat moment is aangebroken is het echter jammer dat je er weer zo snel doorheen bent geraasd; honderden pagina’s extra was niet vervelend geweest.

Zoals ook in haar eerste boek, Het geheim van mijn man, springt de schrijfster telkens heen en weer tussen gebeurtenissen voor, tijdens, en na ‘de barbecue’. Al vrij snel wordt duidelijk dat er iets is gebeurd tijdens die barbecue dat enorme gevolgen heeft gehad, maar wat dat precies is weet de schrijfster op een boeiende wijze verborgen te houden. Deze manier van schrijven kan ook best irritant kan zijn, maar dat is bij Moriarty’s boeken niet het geval. Ze weet de spanningsboog gedurende het hele boek goed vast te houden, waardoor je per se wilt weten wat zich heeft afgespeeld.

Het contrast tussen de artistieke en losse Clementine en haar starre, geordende en aan dwangneurose grenzende vriendin Erika is boeiend om te lezen. Terwijl Clementine af en toe gek wordt van de ongeorganiseerde chaos binnen haar gezin en in haar leven, is dat de losheid die Erika af en toe heimelijk benijd. Andersom zou Clementine soms best wel eens wat meer de ordelijkheid van Erika willen hebben, hoewel zij tegelijkertijd niet begrijpt waarom Erika zo robot-achtig rondloopt. Gaandeweg het verhaal begint Clementine zich steeds meer af te vragen waarom er eigenlijk een vriendschap bestaat tussen haar en Erika, en komt Erika steeds meer tot de ontdekking dat de relatie met haar beste vriendin helemaal niet zo vanzelfsprekend is als zij tot dan toe dacht.

‘Laten we het over iets anders hebben,’ herhaalde Sam. ‘Wat neem jij?’
‘Ik heb eigenlijk niet zo’n trek,’ zei Clementine.
‘Mooi,’ zei Sam. ‘Ik ook niet.’ Hij keek afstandelijk. ‘Zullen we dan maar opstappen?’ Clementine legde haar menukaart bovenop de zijne, met de hoeken recht op elkaar. ‘Prima.’
Ze hief haar glas. ‘Tot zover ons avondje uit.’
‘Tot zover ons avondje uit,’ beaamde Sam minachtend.

Ook partners Sam (van Clementine) en Oliver (van Erika) zijn karakters die door Moriarty goed ontwikkeld zijn. Sam lijkt een betrokken echtgenoot en fijne vader, die na de barbecue verandert in een afstandelijke wrokkige man. Oliver lijkt voor de buitenwereld een keurige beheerste man, maar er schuilt meer in hem dan je in eerste instantie vermoedt. Hoewel hij snel wordt weggezet als knullig is hij voor Erika een perfecte partner en vullen zij elkaar erg goed aan. Zelfs de bijrollen van de buren Vid en Tiffany, de oude knorrige buurman Harry en de dochter van Vid en Tiffany zijn allemaal stuk voor stuk steengoed uitgewerkt. Er is eigenlijk geen enkel karakter in het boek waarbij je je niet kunt inleven, of op zijn minst begrip voor kan hebben waar zijn of haar karakter vandaan komt. Het verhaal is verder aangrijpend, realistisch en wekt gevoelens van meeleven op.

Bijna echt gebeurd is inmiddels het derde in Nederland uitgebrachte boek van Liane Moriarty. Moriarty groeide op in Sydney, als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Nadat haar jongere zus succesvol een boek op de markt had weten te brengen sloeg haar zussen rivaliteit toe en begon zij ook serieus aan een kinderboek te schrijven, dat vervolgens door elke benaderde uitgeverij werd afgewezen. Nadat zij door deze gebeurtenis flink met haar beide voeten op de grond werd gezet, besloot ze eerst een masterstudie te gaan volgen. Als afstudeerproject schreef zij haar eerste boek. In totaal heeft zij nu zeven boeken geschreven. De eerste vier zijn alleen in Australië uitgebracht en leverden daar redelijk succes op. Ze woont nu nog steeds in Sydney, met haar man en twee kinderen.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.