Recensie: Liesl Clark & Rebecca Rockefeller – Het buy nothing project

Samenvatting
Het buy nothing project neemt je in zeven stappen mee naar een rijker leven met minder spullen. De concrete tips die Clark en Rockefeller geven kun je vrijwel direct toepassen en zorgen voor een andere kijk op de manier waarop je consumeert. Ze maken duidelijk dat er genoeg spullen zijn voor iedereen en dat er ongelijkheid bestaat door de manier waarop we met spullen omgaan. Het is een handig boek voor als je aangrijpingspunten zoekt om te leven met minder spullen.
7

Rijker leven met minder spullen

Kopen, kopen en nog eens kopen. Ook in Nederland zitten we vastgeroest in een kapitalistisch systeem, gebaseerd op schaarste. Clark en Rockefeller geven aan dat het altijd maar meer willen ons een fortuin kost en dat het zowel zijn tol eist van onze portemonnee als van het milieu. Volgens Clark en Rockefeller drijft geld ons uit elkaar en zorgt het voor verdeeldheid. De oplossing volgens hen: een gifteconomie, waarin er wordt uitgegaan van overvloed, de garantie dat je iets niet voor altijd kwijt bent als je het weggeeft. In zeven stappen nemen ze je mee in de wereld van rijker leven met minder spullen.

Eerst wordt er ingegaan op hoe het komt dat we zoveel kopen en welk effect dat heeft op onszelf en op het milieu. Daarna wordt er ingegaan op de zeven stappen die je kunt volgen om met minder spullen door het leven te gaan en minder te hoeven kopen. De zeven stappen die zijn uitgewerkt zijn: ‘geven’, ‘durf te vragen’, ‘hergebruik en nee-zeggen’, ‘bezinnen’, ‘maken en repareren’, ‘delen, uitlenen en lenen’ en ten slotte ‘dankbaarheid’. Er staan een heleboel concrete tips in het boek beschreven, waardoor je meer kunt geven, ontvangen en hergebruiken. Ook worden er een aantal maatschappelijke thema’s aangekaart in het boek. Zo gaan Clark en Rockefeller onder andere in op het individualisme en leggen ze uit dat ons toenemende isolement ertoe heeft geleid dat we meer spullen verzamelen dan we kunnen behappen. Dat maakt het volgens hen lastiger om er afstand van te doen. Ze noemen individualisme dan ook een van de struikelblokken van onze samenleving.

Door een sociale status op te bouwen als gulle schenker en als blije ontvanger zouden we allemaal leren om met elkaar te delen, met vertrouwen en als gelijken. En het allerbelangrijkste, we zouden leren erop vertrouwen dat er genoeg is voor iedereen (zowel spullen en overvloed als hartelijkheid).

‘Het afval van de een is soms een schat voor de ander’

De manier van leven die in het boek wordt beschreven doet je misschien denken aan minimalisme, maar zoals in het boek staat beschreven is het veel meer dan dat. Je leert door middel van Het buy nothing project dat de spullen die je niet of nauwelijks gebruikt voor anderen misschien nog heel nuttig kunnen zijn. Het idee van een gifteconomie is natuurlijk erg mooi, maar of dat onze samenleving kan redden van het kapitalisme is de vraag.

Veel mensen zullen op een bepaalde manier al wel bekend zijn met enige vorm van een gifteconomie, denk bijvoorbeeld aan weggeefhoeken of (boeken)ruilkasten aan de weg. Het geven, delen en ontvangen van spullen verrijkt je eigen leven en dat van anderen. Met de concrete tips in het boek kom je aardig ver, maar dan moet je ze wel volgen. Clark en Rockefeller geven meerdere keren aan in het boek dat het oké is als je niet alle tips kunt volgen. Het is namelijk niet meer dan logisch dat sommige dingen niet van toepassing zijn op je manier van leven. Ieder stapje is er één en kan al een groot verschil maken! Het is mooi dat ze een lijst hebben toegevoegd met vijftig dingen die je nooit hoeft te kopen en vijftig dingen om zelf te maken. Een nadeel van het boek is dat Clark en Rockefeller regelmatig in herhaling vallen. Sommige tips staan bij verschillende hoofdstukken en ook sommige stukken tekst zijn meerdere keren net iets anders verwoord. Al met al maakt dat het boek echter niet minder handig.

Liesl Clark en Rebecca Rockefeller

Liesl Clark is een bekroonde filmmaker en heeft onder andere voor National Geographic en NOVA gefilmd. Ze reist veel om zo de meest afgelegen plekken op aarde te filmen. Rebecca Rockefeller heeft een eigen adviesbureau, waarbij ze artiesten en non-profitorganisaties helpt met hun promotie online. Samen hebben ze het Buy Nothing Project opgericht.

Het Buy Nothing Project
Het Buy Nothing Project
Rijker leven met minder spullen
Score 4.0 van 5 sterren.
€7,90
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.