Recensie: Lilian Stolk – Het zonderwoorden-boek

Samenvatting
Ze zijn ingeburgerd in het alledaagse digitale taalgebruik, de emoji. Terwijl de een nog verkeerde emoji gebruikt bij een vrij serieuze zin is de ander er zo mee bekend dat hij zijn eigen emoji maakt. Lilian Stolk bekeek de ontstaangeschiedenis van deze gele gezichten en neemt de lezer mee naar de geboorte en mogelijke toekomst. Er worden een aantal emoji aangehaald waarvan je je misschien (terecht) af kan vragen waar ze voor staan. Het resultaat is een zeer goed leesbaar boek (met historisch intermezzo) over communicatie en de rol van beeldtaal hierin. Een aanrader voor iedere digitale ster en/of taalliefhebber.
7

Toen vorig jaar The emoji movie uitkwam waren emoji niet uit de winkel weg te denken. Menig persoon zal het geprobeerd hebben, maar de artikelen met emoji puilden uit de schappen. Al vrij snel na de release werd de film al ‘bekroond’ als slechtste film van 2017, en terecht. Tegenwoordig lijken de emijo weer een beetje verdrongen te zijn in de winkels, op enkele maskers en schoolspullen na. Hoewel emoji een eigen betekenis hebben, hebben ze vooral een betekenis voor het individu. Wie had ooit bedacht dat de onschuldige ? een symbool zou worden voor billen? En welke Japanse invloeden kunnen we eigenlijk herleiden in de? en ?? Het zonderwoorden-boek onthult het allemaal.

We kunnen onze emotionele status op een nieuwe manier uitdrukken en dat maakt onze berichte persoonlijker en tastbaarder.

Wie zegt dat geschiedenis geen nodig onderdeel is om te bekijken bij emoji heeft het fout. Het begon allemaal bij de welbekende 🙂 bedacht door Scott Fahlman. De emoticon en de smileys als voorloper voor de emoji zoals we die vandaag kennen. Hier is natuurlijk een heel proces aan voorafgegaan, maar het boek beschrijft het op een prettig leesbare manier. Het boek vormt daarbij ook een kleine trip down memory lane door dingen zoals MSN nog even kort aan te stippen. De verschillende betekenissen van emoji worden ook op een vermakelijke manier gebracht. Na het lezen van het boek zou je bijna, net zoals Lilian zelf heeft gedaan, emoji groot printen om de grootouders eens naar de betekenis te vragen. Dat daar een generatiekloof inzit is overigens niet het enige waar misverstanden vandaan kunnen komen. Sommige emoji hebben immers een cultuur gerelateerde achtergrond. Grappig detail is overigens het feit dat er, op het moment dat het boek verscheen, 2666 (!) verschillende emoji zijn. En toch wordt niet alles verbeeld.

Het zonderwoorden-boek is een heerlijk boek om eens op een ‘lichte’ manier kennis te maken met emoji. Want, zeg nu zelf, heb je er zelf wel eens over nagedacht waar ze vandaan zijn gekomen?? Vergelijkbare titels zijn er dan ook niet.
Het boek bestaat uit tien hoofdstukken die je in een sneltreinvaart meenemen door de ontwikkeling en geboorte van de emoji. Na vijf hoofdstukken is er een historisch intermezzo (?) waarin je meer te weten kunt komen over het ontstaan van beeldtaal in het algemeen, te beginnen bij het spijkerschrift. Mocht je overigens geen zin hebben in een stukje geschiedenis: no worries. Het heet niet voor niets een intermezzo. Het boek is prima te lezen zonder het intermezzo, het geeft het alleen een stukje achtergrond mee ?. Of zoals Lilian het zelf schrijft:

Om het fenomeen emoji beter te begrijpen, het in een context te plaatsen en mogelijk de verdere ontwikkeling te voorspellen, blikt dit historisch intermezzo terug op de oorsprong van onze taal en ons (alfabetische) schrift.

De (zelfgemaakte) afbeeldingen in het boek zijn mooi in balans en zorgen voor de nodige herkenning. Als lezer word je ook uitgedaagd om een online enquête in te vullen voordat je hoofdstuk 7 verder gaat lezen. In de enquête krijg je niet-alledaagse emoji te zien met de vraag: waar staat deze voor?
Ook prettig: het boek bevat een bibliografie voor als je nog meer te weten wilt komen. Zoiets verwacht je eigenlijk alleen bij zwaardere kost boeken, maar bij dit boek kan het een leuk extraatje zijn.
Conclusie: Het boek valt niet onder de ? (Greatest. Of. All. Time) maar is zeker een aanrader. Een andere kijk op iets alledaags, zeker de moeite waard.

Lilian Stolk

Je hebt Lilian Stolk misschien weleens op televisie gezien. Zij wordt namelijk met enige regelmaat gevraagd als dé emoji-expert van Nederland. Ze combineert haar historische achtergrond met haar artistieke (historicus en kunstenaar) en geeft verschillende workshops over emoji.

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.