Recensie: Linwood Barclay – Lift

Samenvatting
Lift van Linwood Barclay is een aangenaam geschreven thriller. Het is misschien niet zo spannend als je zou verwachten, maar dat maakt het niet minder. Barclay heeft een fijne schrijfstijl en doordat de verschillende gebeurtenissen zich vlot achter elkaar opvolgen beleef je als lezer genoeg. Door de verschillende perspectieven krijg je ook van alles mee en toch probeert Barclay je op het verkeerde been te zetten. Wie of wat zou er achter de liftongelukken zitten?
8

Een gruwelijk liftongeluk

Op maandag vindt er een dodelijk liftongeluk plaats in een lift in Manhattan. De lift stopte niet op de verdieping waar de vier mensen eruit moesten, maar hij schoot door naar de bovenste verdieping. Nadat hij hier enkele seconden stil stond, viel de lift met een hoge snelheid naar beneden. Wat in de eerste instantie lijkt op een gruwelijk ongeluk lijkt op sabotage nadat er op dinsdag een zelfde soort ongeluk gebeurt. En woensdag gebeurt het opnieuw in een andere wolkenkrabber. Eén keer is een incident, twee keer is toeval en bij drie keer is er sprake van een patroon.

De plaatselijke politie en de gemeente gaan op onderzoek uit en komen er al snel achter dat er een verband is tussen de verschillende liftongelukken, maar wie er achter zit en waarom blijft een raadsel. Heeft het te maken met een bepaalde groepering die een punt duidelijk wil maken? Of is het terrorisme? Als het het laatste zou zijn, dan zou het toch te willekeurig zijn om liftongelukken te laten plaatsvinden?

Fijne en vlotte schrijfstijl

Waar de rode draad vooral draait om de liftongelukken en het onderzoek, speelt er nog zoveel meer. Linwood Barclay heeft vanuit meerdere perspectieven geschreven: vanuit een kritische journalist, vanuit de burgemeester van New York, vanuit een werknemer bij de burgemeester, et cetera. Je leest niet alleen over het ongeluk, maar ook over de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende personages. Het verhaal speelt zich af over vijf dagen en je krijgt dus mede door de verschillende perspectieven ontzettend veel mee als lezer. Ondanks dat er geen naam of iets bij ieder hoofdstuk staat, zijn de verschillende perspectieven goed te volgen, doordat er uit het verhaal eigenlijk meteen al duidelijk wordt om wie het gaat in het desbetreffende hoofdstuk. Op een gegeven moment doet een deel van het boek je misschien denken aan de coronacrisis en hoe er maatregelen worden getroffen, maar dit zakt al snel weer weg. Het kan zijn dat Barclay dit er naar aanleiding van de coronacrisis in heeft verwerkt om zo voor een stukje van herkenning te zorgen voor de lezer.

Acties hebben consequenties. Misschien niet direct. Misschien niet binnen een week, of een maand, of zelfs tien jaar. Maar de dingen die we doen, de beslissingen die we maken, de manier waarop we met andere mensen omgaan, het heeft allemaal invloed. Uiteindelijk worden al deze dingen tegen elkaar afgestreept.

De opbouw van het boek is erg fijn. Linwood Barclay weet de lezer te boeien en mede door de fijne en vlotte schrijfstijl blijft het verhaal interessant. Barclay weet de spanning goed vast te houden en schrijft vooral op het einde een erg spannende scène. Tevens probeert Barclay je op het verkeerde been te zetten, maar door bepaalde passages in het boek weet je dat het toch anders zit. Doordat je deze passages eerder nog niet kunt koppelen, komt het einde toch een beetje als een verrassing. Lift is dus een prima boek. Ondanks dat het niet heel spectaculair is, kun je er als lezer toch van genieten.

Linwood Barclay

Linwood Barclay is een 65-jarige romanschrijver en hij is voornamelijk bekend van zijn detectives. Hij heeft literatuur gestudeerd aan de Trent University in Peterborough, Ontario en nadat hij was afgestudeerd heeft hij columns geschreven voor verschillende kranten. Momenteel woont hij met zijn vrouw vlak bij Toronto (Canada). In 2007 brak hij door met het boek Zonder een woord. Na zijn doorbraak heeft hij besloten om te stoppen met het schrijven van zijn wekelijkse column bij een Canadese krant en zich volledig te focussen op het schrijven van romans. Verder zou je hem kunnen kennen van zijn boeken Geen veilige plek, Vrees het ergste en Dicht bij huis.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.