Drie doden en een baby
In de rijkeluisbuurt Chelsea in Londen staat een groot huis waarin iets vreemds is voorgevallen. Er staat een wiegje met daarin een baby, gevoed en verzorgd, maar behalve drie lijken en een haastig gekrabbeld briefje wordt er niets of niemand aangetroffen dat verklaard dat de baby gezond en wel ligt te wachten tot iemand haar oppakt. De levenloze lichamen liggen er al enkele dagen, dus wie heeft er dan in de tussentijd voor de baby gezorgd? Waar is die persoon gebleven?
De mensen boven ons bevat drie verhaallijnen, verteld door een bewoner van het huis, een jonge vrouw die op haar verjaardag het huis erft en een dakloze vrouw die met haar zoon, dochter en hond door Frankrijk zwerft. Hoe deze verhaallijnen uiteindelijk samen komen is natuurlijk de grote vraag. Dat ze samen komen staat in ieder geval wel vast. Misschien niet op een super verrassende manier, al is het tot richting het einde onduidelijk wie de zwervende vrouw precies is en hoe uiteindelijk hun drie paden elkaar kruisen.
Ik kan niet beweren dat mijn jeugd normaal was voordat zij kwamen. Die was verre van normaal, maar het leek normaal omdat ik niet beter wist. Pas nu, decennia later, besef ik hoe vreemd het was.
Grote verrassing blijft uit
Hoewel dit boek zeker een duister randje heeft, had dat best nog wel een stukje erger gemogen. Het grote huis en vreemde karakters die er wonen bieden genoeg ruimte om het geheel wat grimmiger te maken. Er zijn genoeg taferelen die je niet zelf mee zou willen maken, maar het had allemaal nog wel wat heftiger gemogen. Nu mist het een beetje de ernst, waardoor de acties richting het einde niet als per se noodzakelijk voelen. Ook lukt het hierdoor de schrijfster niet om je op het verkeerde been te zetten. Hoewel het misschien niet exact valt te voorspellen hoe het afloopt, valt dat in grote lijnen wel te verzinnen.
De jonge vrouw die het huis erft hoort logischerwijs bij het verhaal, maar de zwervende vrouw met haar kinderen beleeft grotendeels haar eigen avontuur. Beide vrouwen belanden wel in een nijpende situatie, wat veel verwachtingen schept voor de ontknoping. Helaas worden die totaal niet ingelost. Losse draadjes die blijven bungelen terwijl de rest aan elkaar wordt geknoopt. Overigens maakt dat het avontuur van de zwervende vrouw nogal onbelangrijk. Als lezer breng je veel tijd met haar door, maar uiteindelijk blijkt alleen haar bestemming belangrijk, niet de reis er naar toe.
Wie is wie?
Er komen veel verschillende personages aan bod. De drie belangrijkste zijn goed genoeg uitgewerkt, maar de randfiguren laten een beetje te wensen over. Het zijn er dan ook wel heel veel, maar met name over de personages die wonen in het grote huis leer je maar weinig. Richting het einde worden namen genoemd waarvan je je dan afvraagt wie dat ook alweer waren. Sowieso wordt er ook veel verwezen naar haar/zijn/mijn vader/moeder/partner, wat uiteindelijk af en toe voor wat verwarring kan zorgen door de hoeveelheid personages. Dat maakt des te meer dat het niet zo’n vreemde keuze zou zijn geweest om de aandacht vooral te steken in de verhaallijn rondom het huis, niet zozeer in dat van de zwervende vrouw, bijvoorbeeld.
Het boek geeft een dubbel gevoel. Enerzijds is het intrigerend genoeg, anderzijds stelt het teleur. Het boek is vlot en vloeiend geschreven. De schrijfster weet genoeg mysteries te bewaren en op de juiste momenten wat meer details prijs te geven, waardoor je door blijft lezen en wilt weten hoe de vork in de steel steekt. Echter verwacht je dan nog een grote twist die je helemaal omver blaast, maar die blijft uit. Het einde is niet helemaal voorspelbaar, maar toch ook weer te voorspelbaar om diepe indruk te maken. Daarom is het geen slecht boek, maar ook geen heel goed boek. Het is sterk geschreven, maar lost de verwachtingen niet voldoende in.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Pingback: Lisa Jewell - De mensen die bleven - Play Watch Read