Recensie: Lisa Jewell – Ik volg je

Samenvatting
Ik volg je is de zestiende thriller van Lisa Jewell en gaat over een aantal bewoners die aan dezelfde straat wonen en net iets teveel op elkaar zitten te letten. De intrigerende Tom is directeur van een plaatselijke school en iedereen plaatst hem op een voetstuk, maar waarom? Is hij gevaarlijk? Antwoorden krijg je uiteindelijk in een verrassend spannende ontknoping, die iets te lang op zich laat wachten. Net als je begint te denken dat het verhaal nergens heen leidt komt de vaart er in en blijken een aantal ogenschijnlijk onbelangrijke details samen te komen in de ontknoping.
7

Ik volg je

Joey keert na vier jaar terug naar haar geboortestad. Op Ibiza is ze getrouwd met haar vakantieliefde Alfie. Voorlopig hebben ze nog geen eigen plek en dus trekken ze bij haar broer en zijn vrouw in. Als Joey haar buurman ontmoet, krijgt zij hem niet meer uit haar hoofd. Ze vindt hem heel aantrekkelijk, ondanks dat hij bijna twee keer zo oud is. Ze geniet van elke glimp die ze van hem opvangt, maar ze weet dat dat verkeerd is. Tom is zijn naam en hij is de directeur van een plaatselijke school. Niet alleen lijkt ze geïntrigeerd door hem, want overal waar hij gaat en staat lijken mensen hem op een voetstuk te plaatsen. Wat is het dat hem zo’n interessante man maakt?

Nieuwsgierige buren

De omschrijving op de achterflap is behoorlijk misleidend, want het stalken van of compleet geobsedeerd zijn door anderen speelt eigenlijk niet eens zo’n hele belangrijke rol. Anders dan synopsis beweert stalkt Joey haar buurman niet echt en zijzelf wordt niet gevolgd. De setting is eerder een straat met een aantal huizenbezitters die gewoon iets te veel op elkaar letten. Dat maakt dat het verhaal uiteindelijk iets compleet anders is dan dat verwacht, wat uiteindelijk wel eens tot teleurstelling zou kunnen leiden.

Het boek volgt het leven van een aantal mensen dat een ding gemeen heeft: ze wonen aan dezelfde straat. Of hebben ze toch meer met elkaar gemeen? In een van de huizen woont Jenna samen met haar moeder die beweert dat haar overbuurman Tom de leider is van groepstalking. Nadat Tom tegenover hen is komen wonen met zijn gezin herkende Jenna’s moeder hem direct van een curieus incident tijdens een vakantie. Ondertussen leeft Toms zoon Freddie zijn leven vooral op zolder van waaruit hij de straat in de gaten houdt, foto’s maakt en aantekeningen maakt om zo zijn tijd te verdrijven.

Verschillende personages

Als Freddie opmerkt dat zijn nieuwe buurvrouw – de vrouw met de rode laarsjes – wel erg geïnteresseerd is in zijn vader, begint hij zich af te vragen of er meer speelt. Hij probeert daar achter te komen door ook goed op haar te letten. Ondertussen probeert Joey haar leven op de rit te krijgen met een nieuw baantje dat niet zoveel voorstelt en plant ze ‘toevallige’ ontmoetingen met schoolhoofd Tom omdat er iets aan hem is dat haar ontzettend aantrekt. Ze wil Alfies hart niet breken en ziet ook wel in dat wat ze verlangt verkeerd is, maar ze kan het gevoel niet wegstoppen. Bovendien is Tom getrouwd met Nicole. Als Joey haar ontmoet blijkt ze helemaal niet bij hem te passen en Joey mag haar helemaal niet. Of is dat jaloezie?

Een overgroot deel van het boek wordt besteed aan het volgen van de verschillende levens, afgewisseld met een uittreksel van een politieverhoor. Door de proloog weet je al dat er een slachtoffer is gevallen dat meerdere keren met een mes is gestoken. Wie dat is wordt pas op het einde duidelijk, maar dat de straatbewoners getuigen zijn is duidelijk. Zij verklaren namelijk allemaal over de avond van de aanval. Samen met het merkwaardige incident bij het meer waardoor Jenna’s moeder geobsedeerd is geraakt door Tom, is dat hetgeen dat jou als lezer vast moet houden tot het einde. Dat is maar net aan genoeg, want op een gegeven moment lijkt het boek nergens meer heen te gaan.

Hij knikte naar zijn vader, met een wetende blik, en zag hem ineenkrimpen

Ontknoping van jewelste

Pas in de laatste honderd pagina’s komt de vaart er echt in en komen veel van de voorgaande verhaallijnen samen. Tot dan bekruipt je namelijk het gevoel dat de schrijfster je gaat afpoeieren met een anti-climax, maar dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. De ontknoping is erg sterk, vooral omdat je dan ontdekt dat een aantal willekeurige details eerder in het verhaal een erg belangrijke rol blijken te spelen. De laatste zinnen in de epiloog doen daar nog een schepje bovenop, want daarmee kun je als lezer de laatste stukjes zelf inkleuren. De ontknoping maakt dat het boek je nog even bij zal blijven en toch meer indruk maakt dan je aanvankelijk dacht. 

Het is absoluut niet zo dat de eerste 250 pagina’s een worsteling zijn om door te komen, integendeel zelfs, maar de schrijfster had iets eerder wat plotwending kunnen introduceren om je als lezer te laten weten dat ze een verrassende ontknoping voor je in petto heeft. Bovendien had dat voor wat meer verrassingen kunnen zorgen tijdens het lezen, want nu komt alles er tijdens de ontknoping in een keer uit. Overigens is het boek geen whodunit, dus wie er aangevallen is en door wie is niet zo belangrijk, al draagt het wel bij aan het mysterie. De vraag is meer waarom het bloedvergieten heeft plaatsgevonden en hoe de gebeurtenissen tot dat moment hebben geleid.

Ik volg je
Ik volg je
Score 4.1 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Michael Wenting
Geschreven door:
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.