Recensie: Louise Fein – De dochter van een nazi

Summary
Een verboden liefde in nazi-Duitsland voor de Tweede wereldoorlog. De dochter van een SS-officier met een jongen die niet tot het zuivere ras behoort. Hoe lang kan dit goed gaan en hoe zal het eindigen. We kennen de verhalen, maar kennen we dit verhaal ook?
8

Hitler is aan de macht in Duitsland en het plan om van de Joden af te komen is langzaam in werking gesteld. De Joodse mensen mogen steeds minder. In deze veranderende maatschappij leren we Hetty kennen. Ze is de dochter van een SS-officier en gelooft heilig in Adolf Hitler. Door een eerdere gebeurtenis in haar leven wankelt op een gegeven moment haar geloof in der Führer, blijft ze hem trouw of loopt ze over?

Verboden liefde

Het is 1929 als we kennismaken met de zevenjarige Hetty, ze gaat samen met haar moeder naar het meer om te zwemmen samen met haar broer Karl en Walter, een goede vriend van Karl. Hetty staat op de steiger te kijken naar de oudere jongens die in het water zwemmen. Op een moment valt ze voorover van de steiger en wordt ze gered door Walter. Dan belanden we in 1933, het jaar waarin Hetty naar het gymnasium gaat. Ze maakt er allemaal nieuwe vrienden en raakt bevriend met het leukste en mooiste meisje van de klas, Erna Bäcker. Ook zien we dat er op dat moment al duidelijk Jodenhaat heerst, nog niet zo opvallend maar wel aanwezig. Leerlingen benoemen het feit dat één van hun medeleerlingen Joods is als ze iets goed zegt in het klaslokaal. Hetty wil dolgraag iets betekenen voor Adolf Hitler en ze wil graag bij de Deutscher Mädel. Haar vader, een SS-officier en tevens baas van de Leipziger (de plaatselijke krant), ziet daar niets in. Hij wil graag dat ze leert hoe ze een goede vrouw kan worden en dat ze trouwt en kinderen krijgt. Hetty ziet dat niet zitten, want haar droom is om arts te worden. Haar broer Karl is net zo fanatiek en wil graag bij de Luftwaffe. Karl verbreekt het contact met zijn jeugdvriend Walter omdat hij van Joodse afkomst is, al is dat niet aan Walter te zien met zijn blonde haren en zijn blauwe ogen. Walter en Hetty komen elkaar nog wel tegen en op een gegeven moment vliegt de vonk over en worden ze verliefd, iets wat strafbaar is in Nazi-Duitsland en wat al helemaal niet kan als dochter van een hooggeplaatste SS-er. Door de verhalen van Walter begint Hetty te twijfelen aan wat Hitler wil en ze merkt om haar heen dat niet iedereen het met de nazi’s eens is. Maar wat kan ze doen als je weet dat je zomaar aangegeven kunt worden als je gezien wordt met een Jood of dingen zegt die aangeven dat je het niet met Hitler eens bent? Lukt het Hetty en Walter om hun relatie voort te zetten?

Schrijven als jurist 

Louise Fein wilde van jongs af aan al schrijfster worden. Nadat ze de universiteit had afgerond en als advocaat aan het werk ging in de financiële sector bleef het schrijven een hobby naast het werken, trouwen en kinderen krijgen. Totdat ze een advertentie zag van een master’s degree creatief schrijven. Thuis gekomen vertelde haar man dat ze dit graag wilde en hij zei direct: ”Go for it!” De dochter van de nazi is haar debuutroman en wordt nu al uitgegeven in vijf talen.

Hersenspinsels

De schrijfstijl is prettig. Het verhaal is geschreven in de eerste persoon, waardoor je snel in het hoofd van Hetty zit en je haar gedachtegang goed meemaakt. Het boek is opgedeeld in drie grote delen met daarin korte hoofdstukken die elk als titel een datum hebben. 

“Niet in staat om stil te zitten, loop ik naar het raam en kijk naar de lege straat terwijl ik vergeefs hoop dat hij daar zal staan, onder de kersenboom, nonchalant tegen de stam geleund, zijn hoed omlaag getrokken. Hij is er uiteraard niet en ik ga terug naar de bank. De leegte in huis neemt toe. Kamer na kamer met kostbare voorwerpen en de spookachtige schimmen van mensen die hier lang geleden hebben gewoond.”

Interbellum

Als geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog spreekt de titel direct aan. Zo zei ooit eens een geschiedenisdocent: “Niet de oorlog is het meest interessant maar juist datgene wat eraan vooraf gaat.” En dat geldt ook voor deze roman, juist omdat het zich afspeelt voor de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt een mooi beeld van het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen in. Een inkijk bij de verschillende mensen en de strijd die Hetty moet leveren met zichzelf en haar gedachten en ideeën. Halverwege het verhaal begint het een beetje voort te kabbelen omdat duidelijk wordt hoeveel bladzijdes er nog volgen en de vraag naar boven komt: “ Wat kan er nu nog allemaal gebeuren?” Meer dan genoeg is het antwoord. En wat een ontroerend einde. Met tranen in je ogen sla je het boek dicht.

Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.