Recensie: Louise Jensen – De familie

Samenvatting
De familie is een typisch geval van te mooi om waar te zijn. Als lezer voel je dit ook wel aan aan het begin van het boek. Het mooie is dat er nog veel meer achter zit. Doordat je de gedachten van moeder en van dochter leest, kun je je beter inleven in de verschillende, tegenstrijdige keuzes die zij soms maken. Het is een indrukwekkend verhaal met onverwachte wendingen.
7.5

Een fijn vangnet

De familie is een spannend boek over een moeder en een dochter die samen, na het overlijden van de vader, terecht komen in een lokale gemeenschap. Na het overlijden van Laura’s echtgenoot kan ze nauwelijks haar hoofd boven water houden op financieel gebied. Ze is erg kwetsbaar en op het juiste moment komt er iemand van de gemeenschap Oak Leaf Organics op haar pad. Zij bieden Laura en haar 17-jarige dochter Tilly een dak boven hun hoofd en steun op het moment dat het wat minder gaat. Wat een tijdelijke oplossing leek, wordt al snel een  oplossing voor een paar maanden en er blijken sinistere dingen te gebeuren binnen de gemeenschap waar Laura en Tilly niet van op de hoogte zijn.

Een familie bestaat uit meer dan alleen maar bloedverwantschap. Het gaat om vriendelijkheid en begrip, liefde en geduld.

Een moeder en een dochter raken verzeild in de handen van een manipulator en er wordt gebruik van ze gemaakt op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn. Wat leek op een fijn onderkomen blijkt toch niet zo heel fijn te zijn. Er blijkt meer te spelen dat verwacht. Kun je de mensen die dicht bij je staan nog wel vertrouwen? En in hoeverre zijn de gebeurtenissen uit het verleden nog van belang? Hoe zal je familie hierover denken? Is het wel echt je familie?

Verschillende waarheden

Jensen geeft mooi weer hoe de gedachtegang van moeder en dochter verschillen. Ze schrijft namelijk vanuit meerdere perspectieven en het is mooi om te zien hoe beide dames de gebeurtenissen op een andere manier beleven en opvatten. Is de eigenwijsheid van Tilly terecht? Of is de bezorgdheid van Laura passender? Dit kan soms wel wat frustraties opwekken voor de lezer, omdat je het bijvoorbeeld met de één meer eens bent dan met de ander. Toch zet dit je weer aan het denken over dat er verschillende waarheden kunnen bestaan naast elkaar en dat er niet per se één juiste waarheid is. Ook krijg je een inkijkje in de gedachten van Alex. Op deze manier leer je hem ook wat beter begrijpen en kom je erachter dat zijn acties niet per se slecht zijn.

De mens maakt instinctief snelle beoordelingen, gebaseerd op de luttele informatie die we binnenkrijgen. Een flard nieuws. De eerste zin van een boek. Soms is degene van wie we denken dat hij manipuleert juist degene die wordt gemanipuleerd.

De familie is een indrukwekkend boek met meerdere plotwendingen. Het beschrijft een typische gebeurtenis die te mooi is om waar te zijn. Ondanks dat is het niet zomaar een boek waarin een moeder en een dochter in de handen vallen van een manipulator. Er zit namelijk veel meer achter. Leugens, verlies en anderen in bescherming willen nemen zijn factoren die zorgen dat dit boek is wat het is. Het is een thriller die je meeneemt in de gedachten van moeder en dochter en die je meerdere kanten van het verhaal laat zien. Je gaat je als lezer realiseren dat iedereen zo zijn of haar redenen heeft om iets wel of juist niet te doen. Samen met Laura en Tilly kom je erachter wat er zich afspeelt in Oak Leaf Organics en waarom juist zij zijn uitgekozen om daar te verblijven. Het boek wekt nieuwsgierigheid op en spannend is het zeker.

Louise Jensen

Louise Jensen is begonnen met schrijven als afleiding van de pijn die ze had na een ongeluk. Door haar beperkte bewegingsvrijheid is ze gaan schrijven en dit bleek voor haar een groot succes. Ook bleek het meer dan tijdverdrijf te zijn, aangezien ze al meerdere boeken op haar naam heeft staan. Zo zou je haar kunnen kennen van Het zusje of De date. Momenteel woont ze in Northamptonshire en geeft ze mindfulnesstrainingen.

Geschreven door
Siska Schorn is een 21-jarige Social Work studente met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.