Recensie: Luca D’Andrea – Het hart van het kwaad

Samenvatting
Hart van het kwaad is een spannende thriller, maar het heeft heel wat tekortkomingen. Onnodige verhaallijnen en het niet afronden van deze verhaallijnen zorgen voor desinteresse. Ook foute vertalingen en rare zinsconstructies zorgen voor verwarring tijdens het lezen. Het meest kwalijke is misschien wel de misleiding op de kaft van het boek dat doet suggereren dat de vrouw van hoofdpersoon Jeremiah meer weet dan dat zij laat blijken. Ondanks al deze tekortkomingen krijg je wel een verhaal wat pas halverwege het boek echt spannend lijkt te worden. De plottwist op het einde zorgt voor een positieve verbazing. Het is alleen jammer dat het boek gewoon niet vanaf het begin zo spannend is en traag op gang komt.
5.5

Jeremiah Salinger vertrekt met zijn vrouw Annelise en dochter Clara naar een paradijselijk dorp in de Italiaanse Alpen. Daar raakt Salinger betrokken bij een dramatisch ongeluk in de bergen. Als enige overlevende keert hij terug naar het dorp. De lokale bevolking verwijt Salinger de dood van hun dorpsgenoten. En dan hoort Salinger over het bloedbad van dertig jaar geleden, waarbij drie jonge dorpsbewoners zijn afgeslacht tijdens een kampeertocht. Kan Salinger het mysterie ontrafelen voordat de geschiedenis zich herhaalt?

Schrijver Luca D’Andrea is internationaal niet erg bekend. Zijn voormalig werk bestond namelijk het schrijven van kinderboeken en een tv-serie over een reddingsteam in de Alpen. ‘Het hart van het kwaad’ is zijn eerste thrillerdebuut. Zijn boek werd overigens binnen een week in twintig landen verkocht. In het Engels verscheen het boek onder de titel The Mountain. Pas toen dat een succes werd, werd zijn boek gepubliceerd in onder andere Italië. Deze Italiaanse schrijver kreeg dan vanuit zijn thuisland ook de nodige lovende recensies.

Voor Het hart van het kwaad heeft Luca D’Andrea de nodige inspiratie opgedaan. Hij schreef immers al eerder over een reddingsteam in de Alpen. In Het hart van het kwaad moet hoofdpersoon Jeremiah leven met de gevolgen van een tragisch ongeluk. Hij weet tijdens het filmen van zijn documentaire als enige een ongeluk in de bergen te overleven. Om zijn zinnen toch ergens op te kunnen zetten heeft zijn schoonvader hem verteld over drie gruwelijke moorden dertig jaar geleden. Zijn schoonvader vond samen met andere reddingswerkers drie zwaar verminkte lichamen van drie jongeren. De moordenaar is nooit gevonden en de moorden hebben de media niet bereikt, mede door een zware storm die die periode aandeed. Jeremiah besluit meer te weten willen te komen over deze moorden en waarom veel mensen erover zwijgen.

Na een stilte die me vanwege de pijnstillers eindeloos lang voorkwam, gaf Anneline me een klap waarvan de hechtingen zowat uit mijn wenkbrauw sprongen.

Het hart van het kwaad is een spannende thriller die echter vrij traag op gang komt. Er wordt in de eerste hoofdstukken erg stilgestaan bij het verleden van Jeremiah en zijn beste vriend Mike. Samen hebben zij al menig documentaires gemaakt en zijn zij nu op zoek naar iets nieuws. Als lezer wordt je meegenomen tot aan het tragisch ongeval. Wat spijtig is, is dat je vervolgens in het boek minder over dit ongeluk te weten komt. Het lijkt er ook erg op dat de schrijver juist ervoor probeert om je aandacht weg te krijgen bij dat ongeluk. Erg ongebruikelijk, want het ongeluk zorgt er namelijk voor dat Jeremiah te weten komt over de moorden. Toch kiest de schrijver ervoor om te doen alsof Jeremiah ongeschonden uit het ongeluk komt en mentaal er ook niet onder doorgaat. Wel jammer, want op deze manier lijk je een mindere band te krijgen met de hoofdpersoon. Toch zal het boek wel het spannendst worden zodra de moorden besproken worden. Daarvoor komt het zo traag op gang dat je minder snel geneigd bent om eens een uurtje te gaan lezen. Toch zal je daarna het boek weer vaker oppakken. Tel daar overigens ook nog eens bij op dat de schrijver ook onnodige verhaallijnen toevoegt aan het verhaal die totaal niet relevant zijn. Niet alleen de relevantie, maar ook het niet afmaken van deze verhaallijnen is storend. Daarentegen is het slot van Het hart van het kwaad er een die wij zeker niet zagen aankomen.

Wat verder stoort aan Het hart van het kwaad is dat het boek de lezer misleidt. Op de kaft wordt gesproken dat Jeremiah zijn vrouw, Annalise, meer weet dan dat zij laat blijken. Dit blijkt echter niet uit het boek. Ook het vertalen van het boek naar het Nederlands is niet helemaal goed gegaan. Er lijkt qua zinsconstructie wat mis te gaan bij de wat langere zinnen. Gelukkig komen deze lange zinnen niet zo vaak voor., Het boek is vooral opgemaakt met korte zinnen. Toch gaat het daar ook regelmatig fout met woorden die slecht vertaald zijn. Erg slordig!
Al met al is de algemene indruk van het boek dat de schrijver een aantal kansen heeft laten liggen. Jammer…

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.