Recensie: Lynette Noni – De genezer van Zalindov

Samenvatting
De genezer van Zalindov vertelt het verhaal van de jonge Kiva, die gevangen zit in de beruchtste gevangenis van Wenderall en daar als genezer werkt. Als op een dag de ernstig zieke rebellenkoningin wordt binnengebracht die duidelijk niet in staat is de gevaarlijke proeven te ondergaan waartoe ze veroordeeld is, neemt Kiva deze vrijwel onmogelijke taak op zich. Hoewel er nog zeker wat verbeterpuntjes zijn voor dit Nederlandse debuut van Lynette Noni, belooft het boek ook het begin te zijn van een interessante reeks in de stijl van Sarah J. Maas.
7.5

De gevangenis Zalindov

Al tien jaar weet Kiva Meridan het te overleven in de gevaarlijkste gevangenis van Wenderal, Zalindov. Ze kwam daar als zevenjarig meisje terecht samen met haar vader en is een van de weinigen die het zo lang heeft weten te overleven in Zalindov. Als de enige genezer van de gevangenis heeft ze wel een paar privileges en hoeft ze geen zware arbeid te doen, maar toch is het daar zeker geen pretje en vreest ze elke dag weer voor haar leven.

De rebellenkoningin

Op een dag wordt er een nieuwe gevangene binnengebracht. Een ernstig zieke gevangene. Een zeer belangrijke gevangene. Het blijkt de koningin van de rebellenbeweging te zijn. Kiva doet haar best de koningin in leven te houden, maar haar toestand lijkt niets vooruit te gaan en dat zou wel eens een ernstig probleem kunnen zijn. De rebellenkoningin heeft namelijk als straf gekregen dat ze de vier elementproeven moet doorstaan. Proeven die nog nooit door iemand overleefd zijn, laat staan te behalen zijn door iemand die amper bij kennis is. Omdat de koningin duidelijk niet in staat is om te vechten, besluit Kiva de proeven op zich te nemen en daarmee haarzelf en de koningin naar vrijheid of dood te vechten.

Lynette Noni

Lynette Noni is een Australische auteur van fantasyboeken en woont in de kustregio. In 2018 werd haar boek Whisper uitgeroepen tot beste Australische YA-roman van het jaar en inmiddels zijn er 100.000 boeken van haar hand verkocht. Naast haar eigen werk is ze ook coauteur met bestsellerauteur Sarah J. Maas en dat merk je duidelijk terug in haar manier van schrijven. De schrijfstijl is erg vergelijkbaar en als je zonder de auteur te weten het boek had gelezen zouden kenners van Sarah J. Maas zeker gedacht hebben dat het door haar geschreven was.

Omgeving en personages

Een beetje eentonig misschien, een boek dat zich alleen in de gevangenis afspeelt? Toch merk je daar als lezer bijna niets van. Het verhaal weet zich prima te vormen naar de beschikbare ruimtes die het heeft. Dit komt mede door een aantal verschillende personages. Hoewel ze lang niet allemaal even ver uitgediept worden, is er naast Kiva natuurlijk ook nog een knappe jongen met de naam Jaren in het spel. En verder is er nog de jonge, altijd vrolijke Tipp en de interessante gevangenisbewaker Nani.

 

Een paar minnen en plussen

Het verhaal kent een rustige opbouw en het duurt wel eventjes voordat er echt wat lijkt te gebeuren. Vervolgens begint er redelijk vaart in de gebeurtenissen te komen die op het einde haast te snel lijken te gaan. Waar het begin dus wel iets vlotter had gekund, had er voor het einde juist wel wat meer tijd genomen mogen worden. Een ander puntje van verbetering is misschien de sfeer die de gevangenis uitademt. Hoewel regelmatig wordt benadrukt hoe gevaarlijk en berucht de gevangenis wel niet is, voelt door de luchtige en vlotte schrijfwijze van het verhaal de gevangenis helemaal niet zo heftig. Er had wel iets meer duistere sfeer gecreëerd kunnen worden.

Toch is het verder zeker geen slecht boek en weet het precies zo interessant te blijven dat je door wil blijven lezen. Hoewel het geen dun boek is, leest het ook vrij vlot weg en is het uit voor je het in de gaten hebt. En dan het einde, wat een verrassing. Je wordt als lezer achtergelaten met een fenomenale plottwist die er zeker voor zorgt dat je het volgende deel wilt lezen.

Genezer 1 -   De genezer van Zalindov
Genezer 1 - De genezer van Zalindov
Deel 1 van de Genezer-serie
Score 4.6 van 5 sterren.
€20,99€16,90
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.