Recensie: M.J. Arlidge – Wie niet weg is

Samenvatting
Auteur M.J. Arlidge flikt het weer: met alweer het zesde deel in de succesvolle Helen Grace-reeks weet hij je als lezer nog steeds compleet op het verkeerde been te zetten. Het verhaal is verrassend en de onthulling laat je lichtelijk verbouwereerd achter. De setting is dit keer de gevangenis en dat zorgt voor een interessante nieuwe setting. Helen Grace vecht terug, maar of ze zich staande houdt tussen een gevangenis vol gewelddadige, criminele vrouwen?
8

Onrust in de gevangenis

De onrust in vrouwengevangenis Holloway is groot na de moord op een van de gevangenen. Het levenloze lichaam is gruwelijk verminkt en de geschrokken medebewoners hebben zo het gevoel dat het niet bij één moord blijft. Zou nieuwkomer Helen Grace, één van de beste rechercheurs van Southampton, er iets mee te maken hebben? Zij is in afwachting van haar rechtszaak achter de tralies gezet. Helen vreest voor haar leven en is vastbesloten om op een of andere manier haar onschuld te bewijzen. Er loopt een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt.

Trouwe fans hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is dan het zesde deel in de Helen Grace-reeks te lezen. Het is een direct vervolg op het vorige boek (Naar bed, naar bed). Hoewel elk deel in principe los gelezen kan worden, vormen de twee nieuwste delen toch een soort tweeluik. Eigenlijk zou de schrijver dat wel meer mogen doen, want het pakt in dit geval erg goed uit. De aanzet die Naar bed, naar bed geeft, wordt op zeer goede manier afgemaakt in Wie niet weg is. De nieuwe setting geeft het verhaal gelijk een andere sfeer en door de rode draad laat dit meest recente deel je niet meer los.

Helen Grace loopt een race tegen de klok. De inzet? Haar leven…

Een verrassende wending

Auteur M.J. Arlidge moet natuurlijk elk boek weer iets verzinnen om de reeks interessant te houden. Gelukkig slaagt hij daar goed in, dit keer dus door inspecteur Helen Grace midden in het slachtveld te plaatsen. Haar wereldje is binnen de muren ineens heel erg klein en het clubje mensen dat ze vertrouwt is minimaal en de vraagt blijft toch of ze wel te vertrouwen zijn. Haar bloed stroomt waar het niet gaan kan en dat dwingt haar om nieuwe, onorthodoxe paden te bewandelen. Kortom, een goede basis voor een verrassend, en bovenal, spannend verhaal.

Typerend aan de reeks (en thrillers in het algemeen, eigenlijk) is dat het uiteindelijk toch anders in elkaar steekt dan je denkt. In Wie niet weg is wordt je ook weer flink op het verkeerde been gezet. De uiteindelijke onthulling van de moordenaar en zijn of haar motief laten je echt een beetje verbouwereerd achter. De schrijver krijgt het namelijk heel goed voor elkaar om jou als lezer de verschillende personages verkeerd te beoordelen. Het mooie is dat alle puzzelstukjes op het einde samen een compleet plaatje vormen.

Team Helen Grace!

Op zich kan je prima instappen bij deel zes, maar het is toch wel echt een aanrader om gewoon met het eerste deel te beginnen, want het is namelijk niet zo dat je alle delen in willekeurige volgorde kan lezen. Bovendien is elk deel het lezen waard en zodra je een boek hebt gelezen, wil je meer. Lees dus eerst Iene miene mutte, Piep zei de muis, Pluk een roos, Klikspaan en Naar bed, naar bed, voordat je aan Wie niet weg is begint. Het zevende deel is ook al onderweg, dat ligt namelijk vanaf 17 april in de winkels, met Klein klein kleutertje als titel.

The Girl in the Spider's Web (Blu-ray)
The Girl in the Spider's Web (Blu-ray)
Het vervolg op The Girl with the Dragon Tattoo
Score 4.3 van 5 sterren.
€24,95
Uiterlijk 24 juli in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.