Recensie: Maarten Spanjer – Spanjer in Stukken

Summary
Spanjer in Stukken biedt met 560 pagina's een uitgebreide en unieke inkijk in het leven van Maarten Spanjer. Wat hij heeft meegemaakt, wat hem boeit en vooral zijn gedachtegang tijdens diverse interacties met mensen die hij in zijn leven ontmoet passeren in de ruim 50 verhalen. Het beste is om dit boek er zo nu en dan is bij te pakken om een aantal verhalen te lezen, om het vervolgens weer een tijdje weg te zetten in de kast. Tenzij je een echte Maarten Spanjer-fan bent, of veel interesse hebt in de onderwerpen van zijn verhalen is het beter dit boek niet in een ruk uit te lezen, dat doet het namelijk geen eer aan.
7

In Spanjer in Stukken zijn alle verhalen van Maarten Spanjer gebundeld, inclusief vele niet eerder gepubliceerde verhalen. Met 30 jaar aan verhalen volgen we hem in allerlei situaties uit zijn leven, waaronder zijn jeugd, de tijd dat hij Taxi presenteerde, maar ook tijdens zijn acteerwerk of in de kroeg.

Maarten Spanjer is op 24 oktober 1952 geboren in Amsterdam. Hij heeft de HBS afgerond en na een korte cursus van de toneelschool is hij zijn carrière als acteur begonnen. Vooral bekend van de film Spetters, de televisieseries Voetbal ’80 en het televisieprogramma Taxi is Maarten hierin niet onverdienstelijk gebleven. In de loop van zijn carrière heeft hij er voor gekozen om naast het acteren auteur te worden van verhalenbundels, zoals Eigen Schuld (zijn debuut), Moedeloos Voorwaarts en zijn meest recente bundel Gisteren Liep Zij Nog. Ook met het auteurschap heeft hij succes geboekt en heeft hij talloze liefhebbers aan zich weten te binden.

Het allereerste wat opvalt aan Spanjer in Stukken is de omvang van het boek. Met 560 pagina’s aan verhalen is het een rijke bundel waarin Maarten allerlei situaties omschrijft uit zijn leven. Allereerst kun je lezen over zijn jeugd. Met vrij stugge ouders komt hij bijvoorbeeld in een aantal penibele situaties terecht, wat garantie geeft voor grappige momenten. Hierna volgen verhalen die in zijn leven te maken hebben gehad met zijn favoriete bezigheid: voetbal. Voor de niet-voetbalfans is het bij tijd en wijle wat gortig om te lezen, maar zeker niet vervelend.

maxresdefault

Favoriete onderdeel uit deze reeks was toch wel de verhalenreeks van zijn werk. Hoe bijvoorbeeld “Klemnaad” (bijnaam voor Hans Kemna) op diverse momenten zijn leven zuur maakt, zoals wanneer hij Maarten stemlessen adviseert, is echt enorm grappig om te lezen. Ook de verhalen over het meespelen in de reclames, het figureren in films en hoe hij met een maatje van de toneelschool werkte tijdens de opera zijn best vermakelijk. De verhalen over zijn tijd bij Taxi zijn waarschijnlijk voor velen interessant en leuk om te lezen, omdat hij hiermee aardig wat bekendheid heeft gekregen. De kroegverhalen die aan bod komen bieden best wat herkenning, mits je jezelf weleens in de contreien van zo’n klassiek bruin-café hebt begeven.

Helaas kent de bundel ook wat minder sterke kanten. Misschien ligt het aan het feit dat voor deze recensie het boek in een ruk is uitgelezen, maar na verloop van tijd begint de manier van vertellen wat eentonig over te komen. Het is overduidelijk vanuit het perspectief van een (stereotype) man en hoewel dit voor een vrouw niet per se vervelend is om te lezen bekruipt je na verloop van tijd toch wel een beetje het gevoel van “nu weten we het wel”. Ook was het boek toch minder hilarisch dan dat er van te voren werd aangegeven door (al dan niet bekende) critici. Het kent best wel komische momenten, en hier en daar ontlokt het ook zeker wel een lach hardop, maar de stempel hilarisch zou ik het zelf niet snel geven.

Toch best jammer, maar gezegd mag worden dat deze bundel met verhalen het beste tot zijn recht zal komen als je het er af en toe is bij pakt om hier en daar een verhaal te lezen. Overigens geldt dit natuurlijk niet voor echte Spanjer-fans, die zullen met deze unieke inkijk in zijn leven elke pagina verslinden en er geen genoeg van krijgen. Ken je Maarten Spanjer niet, en vind je overwegend mannelijke verhalen niet zo interessant, dan is het gros van deze bundel waarschijnlijk niks voor jou.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.