Recensie: Marit Vanström – De Puzzelaar

Samenvatting
In De Puzzelaar moet rechercheur Lianna Bloemen niet één, maar twee moordenaars opsporen. Daarbij overschrijdt zij de ene regel na de andere om er maar voor te zorgen dat de moordenaars opgepakt worden. Dit resulteert niet in één spannend boek, maar in twee! Een rare keuze, want beide delen zijn niet eens zo heel dik. Tel daar ook nog eens bij op dat dit boek enkel te verkrijgen is als e-boek. Dit alles maakt dit boek zeker niet minder, want de spanning is om te snijden. Vanaf het begin zit je al helemaal in het verhaal en ben je zelf ook aan het speculeren over de slachtoffers.
8.5

De Puzzelaar

Rechercheur Lianne Bloemen heeft ondanks haar jonge leeftijd al veel ervaring en trainde zelfs bij de FBI. Toch staat ze nu op non-actief, omdat ze de vermoedelijke seriemoordenaar Faro in de boeien heeft geslagen op basis van onrechtmatig verkregen bewijs.

Dan wordt er een lugubere vondst gedaan: een moordenaar heeft lichaamsdelen van zes mensen gepresenteerd als één lijk – een creatie van De Puzzelaar. Er is behoefte aan Liannes expertise en ze ontdekt al snel een link tussen de slachtoffers. Ze komt De Puzzelaar langzaam maar zeker op het spoor, maar weet ze zichzelf wel te beschermen? De wraakzuchtige moordenaar Faro heeft het op Lianne voorzien… Hoelang kan ze zich nog voor hem schuilhouden?

Marit Vanström

Marit Vanström is een onbekende auteur waar niets over bekend is. Het enige wat vanuit de uitgeverij beschikbaar is gesteld is dat zij een Zweedse vader en een Nederlandse moeder heeft. Het gerucht gaat dat het de pseudoniem van schrijver Martyn van Beek is. Hij debuteerde in 2011 met het boek Het verraad van Bali. In de jaren daarna schreef hij meerdere thrillers. Hij schreef er zelfs een speciaal voor het platform Storytel. Onder de pseudoniem Marit Vanström is De Puzzelaar zijn debuutthriller.

Twee moorden, één rechercheur

Het boek begint met een gebeurtenis zes maanden voor de nieuwe reeks moorden. Rechercheur Lianne Bloemen gaat met haar partner langs een werf waar zij vermoeden dat één van de schippers de dood van twintig meisjes op zijn geweten heeft. De tijd dringt, want hij heeft ook een nieuw slachtoffer en Lianne doet er alles aan om dit slachtoffer levend terug te krijgen. Wat volgt is dat Lianne tegen de regels in gaat en op eigen houtje de verdachte benadert. Het resultaat is een rechtszaak waarbij Lianne tijdelijk geschorst wordt vanwege op eigen houtje handelen, maar wel ervoor zorgt dat het laatste slachtoffer het kan navertellen.

Het rustig aan doen zit er niet in voor Lianne, want er is een nieuwe seriemoordenaar opgestaan. In afwachting van haar rechtszaak wordt zij ingeschakeld als onofficiële adviseur in een nieuwe moordzaak. In een gebouw wordt een lichaam gevonden, het is alleen een apart lichaam. Het bevat namelijk zes lichaamsdelen van verschillende mensen. Het is aan Lianne om deze moordenaar te stoppen voordat er nog meer lugubere puzzelstukken verschijnen in Nederland. En dat is niet het ergste, ze moet tevens ook op haar hoede zijn voor de moordenaar waar zij tegen heeft getuigd.

“Niet dat hij de illusie had dat ze hem nooit zouden pakken, alleen was dit nog niet het goede tijdstip. Er was nog zoveel werk te doen.”

Spannend tot aan het eind!

Wie dit boek wil lezen moet wel beschikken over een e-reader of een ander apparaat. De Puzzelaar is namelijk alleen te verkrijgen als e-boek. En dat is niet het enige, het boek is namelijk verschenen in twee delen. Een opmerkelijke keuze, want ieder deel is niet eens zo groot eigenlijk. Beide delen tellen minder dan tweehonderd bladzijdes en daarmee is ieder deel ook snel uit te lezen. Niet alleen omdat het dus minder bladzijdes bevat, maar ook omdat het vanaf het begin ontzettend spannend is!

Vanaf het begin wordt je echt meegezogen in het verhaal en aangetrokken de vraag wie Lianne Bloemen nu precies is. Je leert haar al snel kennen als een rechercheur die maling heeft aan de regels als zij daarmee een leven kan redden. Dit zorgt ervoor dat ze alleen niet zo goed ligt bij haar collega’s. Je krijgt als lezer wel veel sympathie voor haar. Wat het zo spannend maakt is dat de details soms erg luguber beschreven worden. En daardoor voelt het vaak ongemakkelijk aan, maar je wil wel weten wat er gaat komen. Niet alleen de lugubere details, maar ook het verhaal zorgt voor het nodige nadenken. Je probeert mee te denken waarom de slachtoffers gekozen zijn.

De schrijfstijl is ook lekker vlot. De hoofdstukken zijn niet erg lang en daardoor kan je tussendoor wel eens een hoofdstuk lezen. Echter zal het vaak niet bij één hoofdstuk blijven. De hoofdstukken beleef je niet alleen vanuit Lianne, maar ook vanuit de dader die de lichaamsdelen als een puzzel ergens neerzet. Je leert meer over hem te weten te komen en zijn gedachtegang. Hierdoor is het een mooi geheel en is het jammer dat je er zo doorheen bent.

De Puzzelaar
De Puzzelaar
Score 4.4 van 5 sterren.
€5,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.