Recensie: Max de Wonderhond

Samenvatting
Max de Wonderhond is een zeer prettig geschreven boek dat de lezer weet te raken. Kerry schrijft erg prettig, waardoor het boek uit zal zijn voor je er goed en wel erg in hebt. De bijzondere band die deze twee hebben is fantastisch om te mogen lezen. Het is zeker niet het enige boek over dit onderwerp en misschien ook niet het beste, maar het is zeker een aanrader voor iedereen die de band tussen mens en dier hoog heeft zitten.
9

Bijzondere vriendschap

Kerry Irving liep in 2006 bij een traumatisch auto-ongeluk ernstige schade op aan zijn nek en rug. Dit ongeluk veranderde zijn leven compleet. Hij raakte zijn baan kwijt en kreeg een depressie. Ondanks dat gaf hij de hoop niet op. Hoezeer het ook pijn deed, elke dag maakte hij zijn wandeling naar de supermarkt. Hij had dan ook een goede drijfveer, want hij kwam daar een schattige hond, genaamd Max, tegen. In hem vond Kerry troost en motivatie en omgekeerd vond Max iemand die voor hem zorgde. Deze ontmoeting betekende dus voor allebei een keerpunt in het leven.

Dat de band met een hond of een ander dier veel kan doen voor een mens zien we natuurlijk wel vaker terug in boeken of films. Ieder dier heeft zijn eigen manier om liefde te geven en dat is in het geval van de Spaniel Max niet anders. Zelf had hij ook behoefte aan iemand die hem in huis nam en toen hij Kerry ontmoette werd dat in gang gezet. De troost die Kerry in hem vond ging heel diep en dat heeft ook mede te maken met de toch wel zware jeugd die hij meemaakte.

Zeker geen modelgezinnetje

Op jonge leeftijd moesten Kerry en zijn broers meemaken dat hun ouders door een vechtscheiding uit elkaar gingen. Dit kwam gedeeltelijk door de voorliefde van zijn vader voor drank, maar dat was niet de enige oorzaak. Kerry’s vader vindt dan een andere vrouw met wie hij naar Australië verhuist. Ook daar houdt zijn liefde voor drank overigens gewoon stand. Ook zijn moeder vindt een nieuwe liefde en tussen hem en Kerry gaat het compleet mis. Al snel doet Kerry er alles aan om maar niet thuis te zijn, zodat hij hem kan ontlopen.

Zelfs op de slechtste momenten kon ik altijd bij Max terecht, want ik wist dat hij er altijd voor me was. Hij had me in al die tijd dat ik hem kende nooit teleurgesteld, en als dank daarvoor wilde ik hem het best mogelijke leven geven. In mijn ogen had Max me gered.

Nieuw geluk door liefde

Zijn leven lijkt eindelijk de goede kant op te gaan als hij trouwt met zijn liefde Angela. Hij heeft een fijne baan waar hij met plezier naartoe gaat en is eindelijk gelukkig, totdat hij door een vrachtwagen wordt aangereden. De schade lijkt in de eerste instantie niet heel erg, maar al snel wordt duidelijk dat er wel even iets meer aan de hand is en dan begint de pijn. Kerry komt thuis te zitten met deze pijn en weet niet meer wat hij nog met het leven aan moet. Bij puur toeval ontmoet hij dan Max en dat zorgt voor een doel in zijn leven.

Kerry wordt dan zelfstandig ondernemer en hij neemt Max overal mee naartoe, maar brengt hem elke dag ook weer netjes terug naar zijn eigenaar. Dat gaat zo door totdat Kerry te horen krijgt dat Max’ baasjes gaan verhuizen. In plaats van zonder Max verder te moeten krijgt hij de mogelijkheid om hem over te nemen en die kans grijpt hij met beide handen aan. Max is overigens inmiddels een beroemdheid geworden op Facebook, waar Kerry vele foto’s van hem plaatst.

Geschreven vanuit de ik-vorm

Max de Wonderhond is een ontzettend ontroerend geschreven boek. Het is geschreven vanuit Kerry, waardoor je erg goed met hem meeleeft. Hij heeft een vlotte manier van schrijven die ervoor zorgt dat je makkelijk doorleest en voordat je het weet zul je het boek dan ook uit hebben. Het is bijzonder om te lezen wat Kerry met Max heeft meegemaakt en zeker als je de bijbehorende Facebookpagina weet te vinden – en heel moeilijk is dat niet – dan zul je nog net even wat extra meeleven. Er zit veel humor in het boek, maar zeker ook heel veel heftige momenten die je laten nadenken. De fragmenten uit de jeugd van Kerry zijn af en toe schrijnend en weten echt te raken.

Ergens rond tweederde van het boek zijn er een aantal foto’s toegevoegd van Max en Kerry en dat maakt nog net even wat meer indruk en neemt je mee in de belevenissen op een heel ander niveau. Ze zeggen wel eens een foto zegt meer dan duizend woorden en dat is absoluut een feit. Die foto’s maken het echt en zorgen dat het meer is dan zomaar een boek. Een hele mooie toevoeging dus.

Max de wonderhond
Max de wonderhond
The Heart-warming tale of a Life-saving Friendship
Score 4.6 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Avatar
Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.