Recensie: Melissa Daley – Winter in het kattencafé

Samenvatting
Winter in het kattencafé is het tweede boek met de kat Molly in de hoofdrol. Dit keer krijgt ze de nodige drama te verwerken als er een nieuwe hond, een nieuwe kat en een nieuw persoon op het toneel verschijnen. Hoewel het boek leuk is voor de kattenliefhebbers, mist het wat komische situaties en voelt het dramagedeelte wat simpel. Het niveau van het eerste boek wordt dan ook zeker niet gehaald.
5.5

Het kattencafé

Winter in het kattencafé is het tweede boek over de kat Molly. In het eerste deel was ze op zoek naar een nieuw huisje nadat haar baasje naar een verzorgingstehuis ging. Ze vond een nieuw, fijn plekje bij Debbie, de eigenaresse van een klein koffietentje. Dit tentje werd na de komst van Molly veranderd in een kattencafé waarna de zaken een stuk beter gingen. Nu wordt het kattencafé druk bezocht en niet alleen omdat men Molly graag wil zien, maar ook omdat Molly ondertussen een aantal kittens gebaard heeft die vrolijk de gasten vermaken. Het leven lijkt dan ook perfect voor Molly, maar dan komt er onverwachts bezoek.

Debbies zus, Linda, komt met een gebroken hart en een hond logeren in het kattencafé. Vooral de hond zorgt voor veel ophef bij de katten, maar het gedrag van Linda zorgt ook voor de nodige onrust in het leven van Debbie. De ergernissen in beide kampen lopen op en Molly voelt dat alles mis gaat. En alsof er nog niet genoeg misgaat, haalt Linda ook nog eens een Siamese kat in huis. Dit hooghartige wezen wordt de nieuwe trots van het kattencafé en Molly krijgt steeds meer het gevoel dat ze uit haar eigen huis verstoten wordt.

Melissa Daley

Melissa Daley is een echte kattenliefhebber en ze heeft zelf twee katten. Een van haar katten is zelfs op Facebook te vinden als Nancy Harpenden-Cat. Ze woont in Hertfordshire samen met haar man en twee kinderen (en dus de katten). Molly en het kattencafé was haar debuut wat betreft het schrijven van boeken en ze scoorde daarmee direct goed. Van ons kreeg het boek een zeven, omdat het zo lekker weglas, grappig was, maar ook nog zorgde voor een enkel traantje. Maar weet ze met dit vervolg hetzelfde te bewerkstelligen?

Katten trend

Helaas, pindakaas. Het tweede boek weet het bij lange na niet te halen bij het eerste boek. Misschien ook omdat de nieuwigheid er een beetje af is. Het lijkt de laatste tijd een heuse trend om boeken te schrijven vanuit het perspectief van een kat en soms is dat erg leuk, maar uiteindelijk wordt het vooral meer van hetzelfde. Katten zijn nou eenmaal niet zulke heel complexe wezens, al willen de boeken dat wel graag doen geloven. Net als Melissa Daley is er bijvoorbeeld ook nog schrijfster Melinda Metz, die bijna tegelijkertijd met een eerste boek kwam dat werd geschreven vanuit kattenperspectief en nu ook pas met een tweede deel kwam. Ook dit tweede deel viel een beetje tegen ten opzichte van het eerste.

Drama

In Winter in het kattencafé is de nieuwigheid er dus een beetje af en ook de komische stukjes uit het eerste deel zijn zo goed als verdwenen. Wat overblijft is vooral veel drama, dat vanuit een kattenperspectief nogal simpel lijkt en het net wat emoties mist. Molly heeft moeite met de hond, hoort ondertussen Debbie veel ruziemaken met haar zus, heeft verder in de gaten dat Linda geen kattenliefhebber is en wordt ook nog eens van haar troon gestoten door de Siamese nieuwkomer. Drama alom en dat in de (niet echt aanwezige) kerstperiode. En dan zijn er nog de kittens van Molly die langzaam maar zeker ouder worden en op ontdekkingstocht gaan. Alles wat mis kan gaan, gaat dan ook mis.

Feelgood

Toch blijft het boek natuurlijk een luchtige feelgood en het kan dan ook niet anders of alles komt goed op het einde. Voor de kattenliefhebbers en voor de lezers van het eerste boek is dit dan uiteindelijk ook een boek geworden dat toch nog wel weer leuk is om te lezen, al moet je dus niet verwachten dat het de kwaliteit heeft van het eerste boek. Erg emotioneel zal je er niet van worden, maar het leest wel weer lekker vlot weg. Wat uiteindelijk vooral erg jammer is, is dat je er niet echt een winters gevoel bij krijgt. Hoewel het verhaal zich vlak voor de kerst afspeelt, had het voor het gevoel in vrijwel elk van de jaargetijden kunnen afspelen.

Winter in het kattencafé
Winter in het kattencafé
Score 4.6 van 5 sterren.
€15,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.