Recensie: Mensje van Keulen – Het kattentheater

Samenvatting
Het kattentheater: een klein boekje met solide kwaliteit. Deze bundel bevat allerlei werk van Mensje van Keulen, dat zij in vijftig jaar tijd heeft uitgebracht. De genres lopen zeer uiteen: van gedichten tot verslaggeving, van alles passeert de revue. Wat is dan de gemene deler? De hoofdrol is toebedeeld aan katten.
7

Een schattig, klein boekje met katten in de hoofdrol

In Het kattentheater vind je een bundeltje met divers werk van Mensje van Keulen. Het boekje bevat korte verhalen, een kinderversje, gedichten, een ‘krantenknipsel’ en meer. De gemene deler van dit schattige, kleine boekje? De hoofdrol is toebedeeld aan katten.

Dat Mensje van Keulen een kattenliefhebster is, is door de jaren heen wel gebleken. Haar diverse verhalen, gedichten, kattencorrespondentie, journalistieke verslaggeving en meer bevatten met enige regelmaat de poes of kat als onderwerp. Nu, na vijftig jaar schrijverschap, worden al deze verschillende vertellingen dus gebundeld in dit boek. Liefhebbers van de feline soort kunnen hun hart dus ophalen met deze bundel en als er iemand divers en goed kan schrijven, dan is het Mensje van Keulen wel.

Bron: Vrij Nederland, foto: Stijn Rademaker

Een luchtige, humorvolle aftrap

Het boekje begint met een kort verhaal over Doris en Frits. Doris woont alleen sinds haar man Jan Willem is overleden en haar dochter Wiesje drie jaar ervoor het huis uit is gegaan. Gelukkig vindt ze steun in haar buurman Frits. De twee hebben al langer een hechte vriendschap en gingen toen Doris’ man nog leefde ook al goed met elkaar om. Hier komt gaandeweg echter verandering in als haar dochter Wiesje Doris een kat cadeau doet. Weten Doris en Frits hun vriendschapsbanden desondanks toch nog weer aan te halen? Of gooit poes Jan Willem (vernoemd naar…) definitief roet in het eten?

Na deze vermakelijke, luchtige en humorvolle aftrap van Het kattentheater volgen een aantal kattengedichten, waarna we een fragment krijgen uit een (ogenschijnlijk) stukje autobiografie/dagboekachtig verhaal waarin Mensje van Keulen naar het Verenigd Koninkrijk afreist om de plaats Haworth te bezoeken, waar de befaamde schrijfsterszussen Charlotte, Anne en Emily Brönte hebben gewoond. Het is geen standaard bezoek: ze is namelijk op zoek naar het verhaal dat Emily Brönte heeft geschreven over katten.

Het verhaal is me vooruit gereisd. Er zit ook nog iets hards in de envelop: twee muntstukken, omwikkeld met plakband. Een bonnetje van de Brönte Society verklaart dat ik alleen ‘Eighty Pence’ voor de fotokopieën verschuldigd ben. Het blijkt een kort essay, een vingeroefening in het Frans, van twee pagina’s. Als ‘Le Chat’ staat het aan de rechterzijde afgedrukt, als ‘The Cat’ aan de linkerzijde.

Veelvuldige genres bij elkaar

Na deze uiteenzetting over de Bröntes komt er weer inhoud van een heel ander kaliber: een kinderversje over Tien stoute katjes. Dit versje is hartstikke leuk om aan je kinderen, kleinkinderen, neefjes of nichtjes voor te lezen. Ook wordt het gedichtje ondersteund door mooie en schattige illustraties, gemaakt door Jan Jutte.

Dit is meteen de kracht van dit kleine boekje: de genres lopen zo uiteen dat er voor ieder wel wat wils is. Ook laten al deze diverse vertellingen de kunde van Van Keulen zien: of het nou poëzie is of verslaggeving, zij heeft het wel in huis. Maar zijn er dan ook minpunten te noemen aan deze bundel? Je kunt het eigenlijk al raden: het onderwerp. Katten. Dat zijn natuurlijk dieren die niet voor iedereen weggelegd zijn. Waar de een er een ware collectie aan katten op nahoudt (ofwel in de vorm van beeldjes of de daadwerkelijk levende dieren), zijn er natuurlijk zat mensen die katten verafschuwen.

Je zal maar van katten houden

Die laatste groep zal zijn of haar hart waarschijnlijk minder snel kunnen ophalen met deze bundel. Waar het ene verhaal of gedicht nog wel wat waardering zal opbrengen, ook als je niet zo’n fan bent van katten, zitten er ook een aantal vertellingen of omschrijvingen bij waarvoor je wel echt van katten moet houden, wil je deze leuk vinden. Twee voorbeelden hiervan zijn de hoofdstukken of fragmenten ‘Uit De Poezenkrant’ en ‘CatsApps’

In ‘Uit De Poezenkrant’ kun je een aantal fragmenten lezen uit respectievelijk deze krant of de Pokra (een soort persiflage op de Story, maar dan over katten). Zoals je wel kunt indenken is dit natuurlijk alleen hilarisch als je, naast verbeeldingskracht, ook wel echt houdt van de poes als focuspunt. Is dit niet het geval, dan zal een geheime kattenorgie georganiseerd door Bosie, de kat van Mensje van Keulen, op zijn hoogst een glimlach opleveren. Voor het hoofdstuk CatsApps zal dit misschien nog wel meer gelden, hier kun je letterlijk een ‘gesprek’ lezen tussen Bosie Oscar van Keulen en Erik Henri van Kooten, naar aanleiding van eerder genoemde kattenfeest.

Het kattentheater biedt dus voor elk wat wils, is literair solide, maar heeft wel een rode draad die geen kattenpis is.

Het kattentheater
Het kattentheater
Score 4.0 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

1 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.