Recensie: Mensje van Keulen – Ik moet u echt iets zeggen

Summary
Ik moet u echt iets zeggen is een verhalenbundel die niet heel erg dik is maar waar je toch goed de tijd voor moet nemen. Het langste verhaal beslaat dertig bladzijdes, maar toch werkt het het beste om tussen elk verhaal een pauze in te lassen, zodat je met een frisse blik aan het volgende begint. Elk verhaal intrigeert op zijn eigen manier, hoe kort de karakters ook aan bod komen lukt het Mensje van Keulen toch om deze boeiend te maken.
7

Korte verhalen met intrigerende karakters

Het boek Ik moet u echt iets zeggen is een verhalenbundel van Mensje van Keulen. Je krijgt als lezer als het ware een inkijkje in de schrijfstijl van deze auteur. Het boek, dat eigenlijk maar weinig bladzijdes telt (164 in totaal) beslaat een zestal korte verhalen die elk op hun eigen manier toch weten te boeien. Voor liefhebbers van haar werk zal deze bundel een leuke additie zijn op het oeuvre, voor nieuwkomers een goed begin om een indruk te krijgen van haar werk.

In Ik moet u echt iets zeggen staan zoals eerder gezegd vrij korte verhalen. Het is knap hoe het Mensje van Keulen lukt om met deze verhalen, die elk niet meer dan dertig bladzijdes beslaan, je als lezer toch voldoende weten te boeien om het boek niet weg te leggen. Je hebt eerder het gevoel dat je graag wilt weten hoe het verhaal verder gaat, bij het ene verhaal wel meer dan het andere. Als voorbeeld het verhaal In het donker, die een passage beslaat van een stel. De man, Lucas, een leerkracht op een middelbare school en zijn vrouw of vriendin Nelly (of zij getrouwd zijn wordt eigenlijk niet duidelijk, alleen dat zij al langere tijd bij elkaar zijn). Je komt van elk maar summier te weten wie zij zijn, maar toch ben je benieuwd hoe het afloopt, doordat er gaandeweg blijkt dat er een leerling uit de klas van de man vermist wordt.

Onverwachte wendingen

Toch is deze vermissing maar een detail, en gaat het in feite om de vrouw en haar relatie met de man. Ze blijkt eigenlijk al langere tijd ongelukkig in haar relatie en komt tot de ontdekking dat ze haar leven wil omgooien, door het lezen van een sprookjesboek. Dit soort kleine (maar ook grote) wendingen vormen een rode draad in dit boek; ze zorgen ervoor dat je als lezer de ene keer op het verkeerde been wordt gezet en de andere keer verrast of geshockeerd wordt. Van Keulen schuwt diverse onderwerpen hiermee dus ook niet. Het ene verhaal is zachtaardig, het andere ineens heel seksueel getint waar je dat niet verwacht. Deze wendingen moet je als lezer wel kunnen waarderen, het kan namelijk toch zorgen voor een ‘klap in het gezicht’.

Naast Arthur en Miriam was er ook een oudere neef van Roberto, Isidoor. Met hem was Roberto de avond ervoor naar het casino geweest, iets wat zijn ouders hem na eerdere schulden hadden verboden. Zijn neef had ‘een verliesje’ geleden, maar Roberto had een halve ton opgestreken.

Neem de tijd voor deze korte verhalen

Bij het lezen van dit boek is het eigenlijk het beste om tussen de korte verhalen telkens een pauze in te lassen. Het boek leent zich niet voor het in een ruk uitlezen, omdat elk verhaal een heel andere setting heeft, met andere karakters waar je als lezer de ruimte moet nemen om deze tot je verbeelding te laten spreken. Het is knap dat het Mensje van Keulen in zo’n korte aanloop toch gelijk lukt om de aandacht te grijpen, maar daardoor moet je als lezer dus niet te snel willen gaan.

Mensje van Keulen, geboren in 1946 te Den Haag is niet meer weg te denken binnen de Nederlandse literatuur. Het werk van Mensje van Keulen beslaat inmiddels een ruim veertigtal boeken. Met diverse prijzen op haar naam, zoals de Charlotte Köhlerprijs en de Constantijn Huygens-prijs is zij een gevestigd auteur en heeft zij vele successen behaald met haar werk. Van Keulen debuteerde in 1972 met haar roman Bleekers Zomer. Naast het schrijven van boeken en verhalen heeft zij ook een lange carrière als redactielid van een literair tijdschrift achter de rug.

Ik moet u echt iets zeggen
Ik moet u echt iets zeggen
Score 4.0 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Ilse Klein
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.