Recensie: Meredith Russo – Birthday

Samenvatting
Birthday gaat over twee beste vrienden die op dezelfde dag, dezelfde tijdstip en dezelfde plaats geboren zijn. Morgan en Eric zijn sinds de geboorte beste vrienden. De beide jongens vieren jaarlijks hun verjaardag en hebben ieder hun eigen problemen. Morgan voelt zich meer een meisje dan een jongen en Eric zit in de knoop met zijn gevoelens, ondanks dat hij erg populair is bij de meiden. Birthday is prachtig geschreven en dat komt omdat de schrijfster, Meredith Russo, zelf een transgender is. Het kent mooie, en vooral emotionele, momenten en je zult geregeld een traantje laten.
9.5

Birthday

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert. Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar zware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar, maar de enige bij wie je echt jezelf kunt zijn is je beste vriend… toch?

Meredith Russo

De Amerikaanse schrijfster Meredith Russo is in Nederland relatief onbekend. Birthday is zelfs haar debuut in Nederland. In Amerika is Birthday haar tweede boek. Wat haar als schrijfster zo bijzonder maakt is dat zij niet geboren is als vrouw. Haar ervaringen als een transgender heeft ervoor gezorgd dat zij als eerste transgender een boek schreef over een tiener die transgender is. Dat boek ging al over een meisje dat voorheen Andrew heette en op een nieuwe school kwam en verliefd werd. Birthday gooit het over een net iets andere boeg. De schrijfster wilt je namelijk meenemen naar het transitieproces van transgenders.

Beste vrienden

Door een storm zijn twee gezinnen verplicht om te blijven in een ziekenhuis en daar samen hun kind te baren. Wat volgt is een hechte vriendschap tussen beide families en de jongens die uiteindelijk geboren worden, Morgan en Eric. Morgan is een beetje een alternatieve jongen die niet lekker in zijn vel zit omdat hij  zich meer een meisje voelt dan een jongen. Eric daarentegen is de populaire jongen op school die de nodige aandacht krijgt van de meiden. Het boek volgt de periode waarin beide jongens net twaalf jaar zijn geworden. Zoals gewoonlijk vieren zij het samen, maar er is dit jaar wel iets anders aan de hand. Morgans moeder is overleden aan kanker en dat zorgt voor een harde klap voor Morgan. Zeker omdat hij zich ook niet gelukkig voelt als jongen. En hij kan er ook niet over praten met zijn beste vriend en zijn vader. Zijn vader is immers de coach van het footballteam waar Eric deel van uitmaakt en waar Morgan vroeger ook voor speelde.

Het boek neemt je mee in een vriendschap van zes jaar vanaf hun twaalfde levensjaar. Je leest hoe beiden een intensieve vriendschap hebben die eigenlijk langzamerhand aan het veranderen is. Niet alleen maar omdat Morgan zich meer een meisje voelt, maar ook omdat het tieners zijn. Ze krijgen te maken met problemen die herkenbaar zijn voor veel tieners zoals pestgedrag, bewijsdrang en de eerste kennismaking met alcohol.

Morgan
Ik dep mijn gezicht droog zoals dat moest van het meisje uit de YouTube-video en sta met mijn ogen dicht voor de badkamerspiegel. Ik beken dat ik het een doodeng plan vind. Stel nou dat ik mezelf zie en dat leuk vind? Stel nou dat ik er gelukkig van word? Maar… stel dat ik de make-up aanbreng en alles bij het oude blijft en ik nog steeds wil verdwijnen?”

Emotioneel van begin tot aan het einde

Het mooie aan Birthday is dat het boek je echt meeneemt naar een hechte vriendschap. Je leert de personages op het begin kennen en je leest ook hoe ze aan het opgroeien zijn. De schrijfster heeft ervoor gekozen om het boek te verdelen in hoofdstukken van hun verjaardagen. Je leest dus enkel en alleen wat beide jongens op hun verjaardag doen en dat zes jaar lang. Wat er in de tussentijd gebeurt is niet geheel duidelijk. Wel krijg je op het eind van ieder jaar een soort moment waar wel iets uit de doeken wordt gedaan. Een Morgan die bijvoorbeeld zegt weer football te willen spelen en dan ook het jaar erop op zijn verjaardag ook bezig is met trainen. Iedere verjaardag is ook opgedeeld in korte hoofdstukken waar je wisselt tussen Morgan en Eric.

Wat Birthday zo mooi maakt is dat het soms herkenbaar aanvoelt. De problemen waar zij mee kampen komen deels overeen met de problemen die je zelf vroeger had. Ruzie met je beste vriend, gepest worden op school en voor homo of flikker uitgemaakt te worden. Het is pijnlijk om het te lezen in Birthday, maar het is wel hoe het ervoor staat nu met de jongeren. Wat dit boek nog een extra lading geeft zijn de twijfels van niet alleen Morgan, maar ook die van Eric. Je denkt in eerste instantie dat het vooral draait om Morgan die uiteindelijk een meisje wilt worden, maar ook Eric zijn verhaal is mooi om te lezen. Naast de problemen van beide jongens is er nog een hartverscheurend verhaal in Birthday. Morgans moeder is vroeg overleden aan kanker en zij heeft voor Morgan videotapes en brieven achtergelaten voor iedere verjaardag. Deze videobanden en brieven zorgen geregeld voor een brok in je keel. En dat is eigenlijk wel heel Birthday. De vriendschap tussen beiden is zo puur beschreven en je baalt op momenten dat zij bijvoorbeeld ruzie krijgen.

Birthday
Birthday
een verjaardag, twee vrienden, zes jaar
Score 4.6 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.