Recensie: Michael Wolff – Vuur en woede

Samenvatting
Vuur en woede is een spraakmakend boek dat zelfs voor het verschijnen al niet op goedkeuring van Donald Trump kon rekenen. Het beschrijft een man die de nieuwe Amerikaanse president werd terwijl hij dat eigenlijk niet wilde. Het beschrijft ook hoe weinig kennis de beste man van politiek heeft en dat hij zich laat omringen door mensen die er ook geen kaas van hebben gegeten. Michael Wolff weet het allemaal te beschrijven, maar maakt het de lezer soms moeilijk als diegene geen kennis heeft van de Amerikaanse politiek. Ook het gebruik van niet alledaagse woorden zou ervoor kunnen zorgen dat je het boek snel aan de kant zult leggen. Voor zij die doorzetten is het echter een prachtig boek dat inzicht geeft in het denken van misschien wel de machtigste man op Aarde.
8

Al spraakmakend voordat het in de winkel lag

Nog nooit is het eerste jaar van een Amerikaanse president zo stormachtig verlopen als dat van Donald Trump. Journalist Michael Wolff wist door te dringen tot de binnenste kringen van het Witte Huis en sprak er met tweehonderd ooggetuigen. In Vuur en woede vertelt hij het ware verhaal van de opvliegende en onvoorspelbare president en zijn entourage. Vuur en woede is een onschatbare bron van nieuwe informatie over de chaos rondom Donald Trump. Michael Wolff beschrijft onder meer wat Trumps medewerkers werkelijk van hem vinden, wat Trump ertoe bewoog om te beweren dat hij door zijn voorganger Obama werd afgeluisterd, wat de ware reden was van het ontslag van James Comey als FBI-directeur, wie het brein van Trumps regering is na het ontslag van Steven Bannon, en hoe je tot Trump moet doordringen.

Vuur en woede heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Zo kreeg journalist Michael Wolff toegang tot het Witte Huis en beweerde Trump later dat hij geen toestemming had gegeven. Het Witte Huis was daarom ook niet blij dat het boek in de winkel kwam te liggen en heeft zelfs geprobeerd om via een advocaat een verbod op te leggen. Daar hadden de uitgever en de auteur geen boodschap aan en besloten om het boek zelfs vier dagen eerder uit te brengen. Volgens het Witte Huis bevat het boek veel leugens en citaten die niet kloppen. Of zoals men gewend is van Trump, het is een ‘fake book’. Het boek kwam op 20 januari, precies een jaar na zijn inauguratie, in de Nederlandse winkels te liggen.

Michael Wolff is geen auteur die schrijft over zoetsappige liefdesverhalen of over seriemoordenaars. Hij schrijft boeken die gebaseerd zijn op actuele gebeurtenissen. Zo schreef hij een boek over mediatycoon Rupert Murdoch en boeken over verschillende mediakanalen. In 1974 schreef hij zijn eerste artikelen voor de New York Times Magazine. Daarnaast heeft hij heel wat jaren bij New York Magazine als columnist gewerkt. Een indrukwekkende CV en met zijn biografie over Rupert Murdoch werd het tijd voor een nieuwe klus: een terugblik op de eerste honderd dagen van de Trump regering.

Amerikaanse politiek

In Vuur en woede heeft de schrijver bewust gekozen om een logisch pad af te leggen. Het schrijven van het boek begon in mei 2016 toen Trump nog maar een kandidaat was en Wolff kon zich ook niet voorstellen dat Trump uiteindelijk president zou worden. Het neemt ons mee vanaf het begin tot aan het heden. Het boek neemt je mee naar hoe fanatiek Trump is om een tegengeluid te laten horen en hoe hij geniet van alle aandacht. Maar tegelijkertijd geeft hij ook aan dat hij eigenlijk geen president wilde worden en hoe zijn vrouw in tranen is omdat hij gekozen is, en dat zijn geen tranen van geluk. Het boek schetst een beeld van een man die totaal geen politieke ervaring heeft en zich laat omringen met vrienden die ook maar bar weinig verstand hebben van de Amerikaanse politiek. Wie de media volgt weet dat Trump geen gemakkelijk karakter heeft. Dit komt ook overduidelijk naar voren in dit boek. Vele getuigen beschrijven hoe ongeïnspireerd hij als president is en hoe paranoïde hij is.

Vuur en woede is erg interessant om te lezen, vooral omdat Trump voor het ene na het andere schandaal zorgt. Ook in zijn eerste honderd dagen waren er genoeg schandalen. Ieder schandaal wordt uitgebreid beschreven en ook de hoofdpersonen daarin komen aan bod. De schrijver kiest er dus voor om het erg beschrijvend op papier te zetten. Ook zijn er maar weinig momenten waarin de personen worden geïntroduceerd. Als lezer moet je daarom wel een beetje op de hoogte zijn van hoe de Amerikaanse politiek werkt. Daarnaast gebruikt de schrijver ook geregeld woorden die je niet snel dagelijks zult gebruiken. Ook heeft hij de neiging om geregeld ineens terug te grijpen naar gebeurtenissen in het verleden terwijl je dat niet zo snel doorhebt. Desondanks blijft het wel een boek over één van de meest spraakmakende personen van deze tijd, en alleen daarom al lees je snel door de tekortkomingen van dit boek heen.

Een keukenmeidenroman
Een keukenmeidenroman
Score 4.5 van 5 sterren.
€10,85
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.