Recensie: Minette Walters – Het vallen van de nacht

Samenvatting
De omgeving van Develish heeft nog steeds last van de pest, toch gaat Thaddeus met een aantal jongens op pad om de omgeving in te trekken en te kijken hoe de wereld buiten Develish eruit ziet en welke schade de pest heeft aangebracht. Daarnaast heeft de zoektocht nog een andere functie.
8

Het vallen van de nacht is het vervolg op Het laatste uur waarin we kennis hebben gemaakt met Lady Anne van hofstede Develish en Thaddeus die een van de slaven is op Develish. De zwarte dood waart nog steeds rond in de contreien van Develish. Kunnen ze de pest buiten de deur houden, en zo ja, welke maatregelen zijn er voor nodig? Er gebeuren mooie en spannende dingen in en rond Develish.

Overleven

Lady Eleanor heeft straf gekregen omdat ze een van de dienstmeiden heeft aangevallen, en haar moeder vindt het belangrijk dat Eleanor inziet dat de slaven en dienstmeiden niet lager zijn dan zij en wil haar dat leren. Eleanor heeft ook gespeeld met de gevoelens van verschillende jongens binnen de hofstede. Hierdoor was Thaddeus genoodzaakt om de jongens mee te nemen om voedsel te gaan zoeken zodat de mensen binnen de grachten genoeg te eten hadden. De jongens worden onder de hoede van Thaddeus gemaakt tot mannen en keren terug naar de hofstede om even later weer te vertrekken om nog meer op te halen en om te achterhalen of de bruidschat die Sir Richard had meegenomen om Lady Eleanor uit te huwelijken nog op de plek lag waar één van zijn ridders die had verstopt toen de pest uitbrak. Naast voedsel en de bruidschat is Thaddeus er ook op uit om informatie te krijgen over hoe de wereld buiten Devilish heeft stand gehouden onder de pest. Lady Anne heeft als doel om alle slaven hun vrijheid terug te laten kopen, alleen ligt dat niet zo goed bij de schatmeester van de koning, die tot twee keer toe heeft geprobeerd om Develish te bestelen. Om er voor te zorgen dat er voor haar idee meer draagkracht komt, komt ze op de proppen met een gewaagd plan. Een plan dat door verschillende mannen die op Develish zijn geweest om zeep geholpen kan worden.

Nummer 2

Minette Walters is geboren in Bishop’s Stortford, Engeland. Ze heeft al verschillende thrillers op haar naam staan, zoals haar debuut The Ice House uit 1992 en The Chameleon’s Shadow uit 2007. Het vallen van de nacht is haar tweede boek in ruim 10 jaar en is een vervolg op het vorig jaar uitgebrachte Het laatste uur. Beide boeken zijn dan ook historische romans. Het verhaal speelt zich af in de graafschap waar Walters woont.

Het boek is geschreven in de derde persoon en wordt afgewisseld met dialogen. Ook gebruikt Walters fragmenten uit het dagboek van Lady Anne en worden er brieven gepubliceerd. Het boek is opgedeeld in 23 hoofdstukken waarbij de meesten een plaatsbepaling mee hebben gekregen waardoor de lezer duidelijk weet waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. Deze afwisseling van plaatsen zorgt er ook voor dat het niet langdradig wordt en de spanning er in blijft. De schrijfstijl van Walters is er een met soms langere samengestelde zinnen. 

“Niemand in Develish wil iemand anders dan haar als hun leenheer.” “Behalve Thurkell. Zijn ambities zijn duidelijk.” Isabella stapte opzij en haar antwoord was zo zacht dat hij niet zeker was of hij het wel goed verstaan had. “Maar niet zo duidelijk als die van u, meneer.”

Je zit er zo weer in

Voordat het verhaal begint krijgt de lezer eerst nog netjes uitgewerkt welke plaatsen en personen belangrijk waren in het eerste boek. Dit geeft de lezer houvast en hierdoor zit je eigenlijk direct weer in het verhaal. Het verloop van het verhaal ligt niet voor de hand: er gebeuren steeds weer onverwachte dingen en er verschijnen mensen op momenten dat je het niet verwacht. De uitdieping van de personages zorgt ervoor dat ze echt gaan leven en bij sommige zie je echt ontwikkeling of kom je er pas later achter wat ze eigenlijk allemaal kunnen of welke capaciteiten ze hebben. Bijvoorbeeld de jongens die meegaan met Thaddeus en terugkeren als mannen en dat dat door hun omgeving opgemerkt wordt. Ook het feit dat mensen in het verhaal steeds meer op elkaar ingespeeld raken doordat ze zoveel met elkaar optrekken. De schrijfster geeft ook in het verhaal niet direct alles prijs waardoor je nieuwsgierig blijft naar wat er gaat komen.

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.