Recensie: Minette Walters – Het Laatste Uur

Summary
Een mooie historische roman over hoe een milady van een hofstede zorgt draagt voor de lijfeigenen zodra blijkt dat de Zwarte Dood zich snel verspreidt in het Engeland van de veertiende eeuw. Een verhaal over angst, jaloezie en wraak maar vooral over saamhorigheid, vastberadenheid en opoffering.
7.5

Het is het jaar 1348, Engeland wordt geteisterd door de Zwarte Dood, mensen staan versteld van de snelheid waarmee deze ziekte tekeer gaat en dood en verderf zaait onder de bevolking. Niet alleen de lijfeigenen maar ook de lords en zelfs de priesters ontkomen niet aan wat ze dachten dat een vloek van de Heer was. In het zuidwesten van Engeland ligt de graafschap Dorseteshire. Op één van de hofstede binnen de graafschap gebeurd iets bijzonders. Er lijden geen mensen aan de pest. Hoe kan dit toch?

De hofstede Develish is van Sir Richard en zijn vrouw lady Anne. Zij hebben een dochter Eleanor van 14 jaar oud, zij heeft het temperament van haar vader en is ontzettend verwend door hem. De manor van de hofstede is omringd door een soort gracht, wat hem indrukwekkender maakt dan hij eigenlijk is. Sir Richard maakt een reis van twee dagen naar een naburige hofstede om het huwelijkscontract te bevestigen en zijn dochter uit te huwelijken aan Peter van Bradmayne. Tijdens zijn verblijf in Bradmayne worden de mensen er snel ziek en sterven ze na ongeveer drie dagen. Het gezelschap van sir Richard vertrekt te laat uit Bradmayne en bij aankomst in Develish zijn er nog maar 4 mannen over van de twaalf waarmee ze vertrokken. In de hofstede van Develish waren ze voor de terugkomst van de lord al op de hoogte van de snel reizende Zwarte Dood en hadden ze al voorzorgsmaatregelen getroffen op laste van Lady Anne. Lady Anne was opgevoed door de nonnen en heeft veel van ze geleerd, vooral als het aankomt op het behandelen en voorkomen van ziekten. Bij de terugkomst van haar man weigert Lady Anne hem de toegang tot de hofstede omdat ook hij ziek is. Daarna probeert ze met de aanwezige lijfeigenen zich staande te houden waarbij de angst voor de Zwarte dood, jaloezie van haar dochter en een aantal jonge knapen het haar lastig maken. Gelukkig krijgt ze hulp vanuit verschillende hoeken en heeft ze door haar respect voor de lijfeigenen hun vertrouwen gewonnen. Eén van de lijfeigenen, Thaddeus Thurkell, maakt ze zelfs tot rentmeester om er voor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Deze Thaddeus waagt meerdere keren zijn leven om de hofstede en zijn inwoners te beschermen.

Het boek is geschreven in de derde persoon en wordt afgewisseld met dialogen. De schrijfstijl van Walters is er één met soms langere samengestelde zinnen.

“ Ze zei iets tegen Thaddeus Thurkell, die naar een groep mannen gebaarde, allemaal gewapend met een hooivork, om hun posities op de grachtwal in te nemen.”

Terwijl de meeste zinnen goed leesbaar zijn waardoor het verhaal vlot leest. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waarbij de meesten een plaatsbepaling mee hebben gekregen waardoor de lezer duidelijk weet waar het verhaal zich op dat moment afspeelt.  Deze afwisseling van plaatsen zorgt er ook voor dat het niet langdradig wordt en de spanning er in blijft. De hoofdstukken zijn  weer onderverdeeld in paragrafen welke zijn afgescheiden door duidelijke tekens.

Het boek geeft een mooie inkijk in het leven in de veertiende eeuw op het Engelse platteland waar de lord van de hofstede het voor het zeggen had. De rolverdeling binnen de hofstede wordt duidelijk beschreven door Walters zoals de lijfeigenen, de rentmeester, de baljuw, de priester en milady van de hofstede. Welke invloed de godsdienst had bij deze mensen en wat lezen en schrijven voor ze betekenden. Een mooi boek om te lezen en je weer bewust te maken in wat voor wereld zij leefden, en welke privileges wij vandaag de dag hebben door onderwijs te mogen volgen.

Minette Walters is geboren in Bishop’s Stortford, Engeland. Ze heeft al verschillende thrillers op haar naam staan, zoals haar debuut The Ice House uit 1992 en The Chameleon’s Shadow uit 2007. Het Laatste Uur is haar eerste boek in ruim 10 jaar en na veel thrillers is dit haar eerste historische roman. Het verhaal speelt zich af in de graafschap waar Walters woont.

 

Een kleine verrassing
Een kleine verrassing
Of hoe Hendrik en Evert zich in de nesten werken
Score 4.0 van 5 sterren.
€19,95
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.