Recensie: Stephan Abarbanell – Morgenland

Summary
Morgenland is een spannend boek met een prachtige schrijfstijl. Je steekt er veel van op, terwijl het boek niet leest als een geschiedenisles. Een absolute aanrader!
8

1946 – De Palestijnse Lilya Wasserfall heeft zich teruggetrokken in een kibboets wanneer ze wordt opgeroepen voor een geheime missie. Op het eerste gezicht lijkt haar opdracht haast onmogelijk: ze moet de Joodse geleerde Raphael Lind opsporen. Deze natuurwetenschapper kon zijn Duitse wortels niet los snijden en werd voor het Nazi-karretje gespannen. Zijn broer Elias krijgt bericht dat Raphael in 1941 in een concentratiekamp om het leven is gekomen, maar Elias twijfelt of dat wel waar is. Hij beschikt over een foto van ná 1941 met een versleutelde boodschap. 

Lilya vertrekt met tegenzin, maar raakt door zowel politieke als persoonlijke belangen steeds meer betrokken bij de zaak. De vraag ‘Wat heeft een in Duitsland verdwenen Joodse geleerde met de Engelsen te maken?’ blijkt veel ingewikkelder dan ze aanvankelijk dacht. Ze geeft zich volledig over aan de zaak en gaat tegen alle bevelen in op zoek naar antwoorden op een levensgevaarlijke tocht die haar door Engeland en Duitsland voert.

“Gelogen? Zo zou ik het niet noemen. Ik denk dat ze mij hun eigen waarheid hebben verteld, maar ik ben op zoek naar de mijne,” zei hij.

De zoektocht begint in Londen, waar Lilya de eerste sporen volgt. Ze komt er al snel achter dat de Britse geheime dienst haar in de gaten houdt. Vanuit Londen reist ze verder naar Kamp Föhrewald in München, waar Joden vanuit het Oosten naartoe stroomden en de omstandigheden steeds bitterder werden. Vervolgens reist ze via Offenbach naar verschillende delen van het opgesplitste Berlijn.
Gaandeweg vindt ze uiteenlopende aanwijzingen over Raphael Lind. Uiteindelijk ontdekt ze in het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen en het noodhospitaal daar vlakbij wat er daadwerkelijk met Lind gebeurd is tijdens de oorlog. Hierna keert ze terug naar Jeruzalem

Morgenland is een fascinerende roman die in verschillende genres ingedeeld kan worden. Laten we zeggen dat het een historische roadnovel met thrillerelementen is. Het boek geeft een helder beeld van Europa in het post-WOII tijdperk. De wederopbouw heeft niet alleen betrekking op materiaal en politiek, maar ook op de menselijkheid.
Stephan Abarbanell is een getalenteerd verteller. Ik werd onmiddellijk in het verhaal gezogen en was telkens nieuwsgierig hoe het verder ging. Omdat het verhaal feitelijk en duidelijk verteld wordt en er geen onnodige opsmuk aan te pas komt, is het verhaal grotendeels geloofwaardig. Het maakt een tijd en een situatie die voor mij tamelijk onbekend zijn ineens invoelbaar.

Dit boek is ideaal voor lezers die houden van mysterie en een dubbele bodem, alsmede voor iedereen die geïnteresseerd is in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk om tijdens het lezen scherp te blijven en alle details mee te krijgen. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en het web wordt steeds groter…

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.